2009. augusztus 25., kedd

Karamellás Cheesecake


A lánybúcsúmon az egyik kvízkérdés, amire válaszolnom kellett, az volt, hogy mi a jövendőbelim kedvenc süteménye vagy édessége. A helyes válasz az lett, a jövendőbelit pontosan idézve: „A Bori karamellás csízkékje”. Ezek után adta magát, hogy a barátnőim is szeretnék megkóstolni, lehetőleg még mielőtt elindulunk messziföldre :-)

A cheesecake, magyarul sajttorta, egy amerikai eredetű recept, és első hallásra talán bizarr lehet a neve, de itt most nem a trappista sajtra kell gondolni, hanem egy krémesebb állagú édes desszertre – ha valamihez, ehhez nagyon értenek az amerikaiak...

Amíg a torta lassan sül a sütőben, idepötyögöm a receptet, hogy mindenki más is kipróbálhassa: ez egy rendkívül tartalmas és cseppet sem kalóriaszegény recept, de minden morzsáért megéri, ezt már jópár kritikustól visszahallottam :-)

Hozzávalók:

Az alaphoz:
- 20-21 dkg keksz, durvára őrölve (lehetőleg teljes kiőrlésű, vajas vagy esetleg kakaós ízesítésű)
- 5 evőkanál olvasztott vaj
- 2 evőkanál (lehetőleg barna) cukor

A krémsajtos részhez:
- 90 dkg natúr krémsajt (én Aldis márkát veszek, és nagyon jó)
- 1 csésze (kb. 2.3 dl) cukor
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 5 nagyobb tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat

A karamelles befejezéshez:
- 1 ½ csésze (3.45 dl) cukor
- kb. fél deci víz
- 1 kávéskanál friss citromlé
- 1 csésze (kb. 2.3 dl) igazi, zsíros tejszín


Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra, és nagyon vékonyan olajozzuk ki egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és szélét. Keverjük össze a kekszdarát, az olvasztott vajat és a cukrot egy tálban, amíg tapadósabb állaga nem lesz. Jó alaposan nyomkodjuk bele (kezünkkel) a tortaforma aljába ezt a kekszes keveréket. A tortaformát bugyoláljuk be kívülről 3 réteg alufóliával (ennek később, a gőzös sütésnél lesz nagy jelentősége). Tegyük be a sütőbe a keksz-alapot és körülbelül 14 percig süssük, amíg kissé megbarnul és megszilárdul. A sütőt ne kapcsoljuk ki, hiszen amíg a tortaalap hűl, gyorsan elkészíthetjük a krémsajtos tölteléket.

Robotgéppel keverjük ki a krémsajtot a cukorral egy nagy tálban, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat és a tojásokat, szigorúan egyenként, végül keverjük bele a vaníliakivonatot. Nem hab állagú krém lesz, inkább egy folyékony massza, ami majd szép lassan megszilárdul sütés közben.

Öntsük az időközben kicsit kihűlt kekszes alapra a masszát, és helyezzük a tortaformát egy nagyobb tepsibe, amelynek az oldala legalább olyan magas, mint a tortaformánk, ugyanis a torta tulajdonképpen vízfürdőben fog „megsülni”. Öntsünk annyi melegvizet a tepsibe, amennyi a tortaforma feléig ér, és tegyük be az egész társaságot a sütőbe sülni, körülbelül 1 óra 10 percre. Onnan látjuk, hogy kész a torta, ha gyengéden megrázogatjuk a formát, és a torta szélei már puffadtabbak, míg a közepe még egy nagyon picit remegős.

Vegyük ki a tortát, távolítsuk el az alufóliás kötözést is, és tegyük a még meleg sajttortát a hűtőbe egy éjszakára, lefedetlenül. (Lehetőleg ne legyen a hűtőben kolbász, hagyma vagy rokfort sajt szabadon... :-))

Egy éjszaka hűlés után elkészíthetjük a torta ütőkártyáját, a karamell öntetet. Ehhez helyezzük a cukrot, vizet és a citromlevet egy mélyebb serpenyőbe, és közepes lángon addig melegítsük, amíg a résztvevők (főleg a cukor) elolvadnak (most ájuldozna a volt fizikatanárom). Növelhetjük a hőfokot, és keverés nélkül addig buborékozzon a szirup, amíg sötét borostyánszínű karamell nem keletkezik (időnként megmozgathatjuk azért az edényt), ez körülbelül 9 percet jelent, de mindenki látja is. Végül adjuk hozzá a tejszínt, így még jobban fog buborékozni, és vegyük le a hőmérsékletet gyenge közepesre. Főzzük még a karamellt, amíg csökken a mennyisége és sűrűsödik is, kb. 8 percig. Vegyük le a tűzről és hűtsük addig, amíg még folyékony, önthető állagú, de már nem meleg (15 perc).



Kanalazzuk óvatosan a karamellöntetet a tortára (amely még mindig a formájában van!), ne engedjük, hogy az öntet lecsöpögjön a torta oldalára, csak a tetején szeretnénk majd látni a sima, fényes és csodálatos karamellt...



Legalább 2 óráig hűtsük még tálalás előtt, majd késsel lazítsuk meg a formában a tortát (ha szükség lenne rá), és tálaljuk fel. Tálaláskor a merészebbek még díszíthetik a tortát karamellás csoki darabokkal, de önmagában is tökéletes.

Szép látvány, könnyű elkészítés, garantált siker!

Bátran, csak bátran, előre, előre! :-)

A recept eredetije itt található.

8 megjegyzés:

Unknown írta...

Húha Bori, ez aztán nem semmi, nagyon tetszik a blog :) és a recept is, meg fogom csinálni. Már most összefutott a nyál a számban itt munka közben....a websense nem volt elég szemfüles és nem tiltotta le az oldalt...szerencsére :) A többit is olvasnám, de itt vár a munka, úgyhogy majd később....de nem hagyom ki, az biztos! :) Pussz, Kata

TLTBA írta...

nekem beazott a tortaformam. most fogok gutat kapni!!

kicsi M ü t y ü r írta...

ettől én is rettegek...dupla szülinapra sütném, férjemnek és magamnak :) de kicsit tartok a beázástól

Bori írta...

TLTBA - alaposan befóliáztad, alul is, körben is? Sajnálom, hogy beázott, nekem még nem volt ilyen!

Alulról felfelé és körbe-körbe kell fóliázni, és akkor nem ázik be.

Remélem, így sikerülni fog :-)

Bori írta...

Még az jutott eszembe, hogy milyen a tortaformád? Esetleg ha régebbi, nagyobb az esély, hogy beázhat...

Bori írta...

kicsit Mütyür: szerintem ne félj ettől, csak tényleg jó alaposan bugyoláld be a tortaformád! Akiktől eddig visszajelzést kaptam, mindenkinek jól sikerült a torta, egyedül TLTBA jelezte eddig, hogy ilyen problémája akadt - ebből én is tanulok, legközelebb még alaposabban fogalmazom meg az utasításokat. Ha mégis úgy döntesz, hogy megcsinálod, írj, hogy hogy sikerült, kíváncsi vagyok!

Amira Magyar írta...

Nem tudom, mi az, hogy beázott a tortaforma...Én egy cserépedényben szoktam kisütni a cheesecake-et, nincs vele gond. Az én receptem,ami alapján szoktam készíteni, (eredeti amerikai), nem tartalmaz vajat, kiváncsi lennék milyen vajjal. A karamellmáz miatt keveredtem ide, és nem bántam meg, mert jól sikerült. (Az edény szélére tapadt egy része nagyon finom karamella, valamint karamell cukor lett.) Alig várom, hogy a gyerekek megjöjjenek, és leteszteljék!Köszönöm!

Bori írta...

Örülök, hogy jó lett :-) Nekem ez a recept már nagyon nagyon sokszor bevált...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...