2009. október 8., csütörtök

Apple Pie - à la Mode vagy másképp

Régóta szemezünk már egymással, a pie és én: egy ős-amerikai-klasszikus desszert, főleg az almás változata, és nagyon finomnak ígérkezik. Sorsszerűnek éreztem hát, amikor egy hatalmas újságos standon a Gourmet magazin akadt kezembe, és az egyik kiemelt receptje az almáspite volt, ráadásul cheddar sajtos tésztával... A sajtokhoz ősidők óta illenek a különböző gyümölcsök: alma, szőlő és még sorolhatnánk - miért is ne kombinálhatnánk őket ugyanazon ételben?

Alma - szeretjük
Pite - szeretjük
Sajt - szeretjük

Akkor mire várunk még? Süssünk, csak süssünk!

Szükség lesz egy 23 cm átmérőjű piteformára, például ilyenre, de működhet mással is, csak az átmérők stimmeljenek nagyjából. A nagyobb áruházakban már mindenhol kaphatóak ilyen formák, nem túl drágán - szerintem megéri beruházni.

Hozzávalók

A tésztához:

- 2 1/2 csésze liszt (kb. 32 dkg)
- csipet só
- 23 dkg érett cheddar, reszelve (lehetőleg fehér, de én sárgát találtam csak, és az is működött)
- 12 dkg vaj
- 1 ek olaj
- 6-8 ek jéghideg víz
- 1 ek tej

A töltelékhez:

- 3 közepes méretű Gála alma (édesebb fajta)
- 3 közepes méretű Granny Smith alma (savanykásabb fajta)
- 13 dkg cukor
- 3 ek liszt
- 1 ek citromlé (lehetőleg friss)
- csipet só
- 1 ek hideg vaj

A tészta elkészítése:

Keverjük össze a lisztet, sót és a reszelt sajtot egy nagy tálban (vagy keverőgépben). Adjuk hozzá a vajat és az olajat, és ujjbegyünkkel morzsoljuk össze a hozzávalókat (vagy a keverőgépben), amíg a "tészta" borsószemnyi morzsákra nem emlékeztet. Öntsünk hozzá 6 evőkanálnyi jéghideg vizet, és finoman dolgozzuk össze egy villával (vagy a géppel), amíg össze nem áll. Fontos, hogy a víz jéghideg legyen, és minél kevesebbet érintkezzen a tészta a kezünkkel - így lesz igazi omlós a pite.

Nyomjunk össze markunkban egy kevés tésztát: ha nem áll össze, adjunk még hozzá egy-egy kanál jeges vizet, amíg megfelelő lesz az állaga. Ne várjunk egy puha, lágy tésztát: kemény lesz és eléggé "darabos", de ilyennek kell lennie. Ha túlságosan sokat dagasztjuk (amit inkább egyáltalán nem kellene), kemény lesz a tészta sülés után.



A tésztát felezzük el, és formázzunk kb 10 cm átmérőjű lemezeket, melyeket szorosan fóliába csomagolva hűtsünk legalább egy órán át (de max. 2 napig).

A töltelék elkészítése és a sütés:

Melegítsük elő a sütőt 230 °C-ra.

Hámozzuk meg és magozzuk ki az almákat, majd szeleteljük őket kb. félcentis nagyságra. Szórjuk meg a cukorral, liszttel, sóval és citromlével, egyenletes réteget képezve rajtuk.

Nyújtsuk ki az egyik darab tésztát 33 cm-es átmérőjű körré, és helyezzük óvatosan 23 cm-es átmérőjű piteformánkba, a szélek így lelógnak a piteforma oldalára. A nyújtás először nehézkes lehet, de szép lassan kialakul, amint melegszik a tésztában a vaj. A második darab tésztát kisebb, 28 cm átmérőjű körré nyújtsuk.

Öntsük az almás tölteléket a már kibélelt piteformába, és oszlassuk el rajta az egy evőkanálnyi vajat. Helyezzük rá a második, felső réteget képző tésztakört, és az esetleg nagyon szabálytalan széleket vágjuk le. Nyomjuk össze az alsó és felső tészták széleit, hogy az alma nedve nehogy kifolyjon sülés közben, és aztán hajtsuk be a széleket, egyfajta peremet képezve a piteforma szélén, ahogy a képen is látható.



Vékonyan kenjünk be a pite tetejét tejjel, majd vágjunk 5 darab 2-3 cm-es szellőzőnyílást a pite tetejére (szintén, ahogyan a képen látható).


Helyezzük a sütőbe, és 20 percig süssük 230 °C-on. Azután csökkentsük le a hőmérsékletet 190 °C-ra, és süssük még kb. 40 percig, vagy amíg a tészta szép, aranybarna színt nem kap, és az alma nedvei a szellőzőknél "buborékoznak". Ha esetleg túlságosan barnulna, alufóliával lefedhetjük a tetejét, nehogy megégjen.



Érdemes szobahőmérsékletűre hűteni.

És hogy miért à la Mode? Így hívják azt a változatot, amikor vanília fagyival együtt tálalják - próbáljátok ki, isteni! Nem csak én gondolom így, hanem régi klasszikusok is... ;-)


A recept eredetije az amerikai Gourmet magazin 2009 szeptemberi számából származik.

2 megjegyzés:

Kátya írta...

Nem furcsa, hogy kint olyan a cheddar, mint itthon a trappista vagy az eidami?? Mármint nem az ízére gondolok, hanem az elterjedtségére...itthon azért messze nem ez a legelső sajtféle, ami eszedbe jut, főként ha spórolni akarsz.
Amúgy nagyon étvágygerjesztő, lehet, hogy kipróbálom!

Zsú írta...

kérek.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...