2010. január 16., szombat

Dolores: Mexikó - Amerika - Berlin? Mindegy: finom


Hiszek abban, hogy az ember ösztönösen megtalálja a neki megfelelő éttermeket, ahol pont úgy készítik az ételt, ahogyan ő szereti. Velünk ez legutóbb december elején történt meg, amikor Pisti felfedezte egy netes kalandozás alkalmával a Dolores nevű mexikói éttermet itt Berlinben.


Az, hogy a mexikói ételek mennyire autentikusak Mexikón kívül, persze jogos kérdés lehet (mint ahogy tulajdonképpen minden nemzetiségi konyha esetében is). Szintén nem elhanyagolható trendek például a mexikói konyha tex-mex, amerikai változatai, melyek egy kicsit szelidítettebb vagy épp kevertebb vonalat képviselnek.

A Dolores "Calimex"-ként definiálja saját konyháját, azaz a Californiában, San Franciscoban kialakult "irányzatot" követi. Nevüket San Francisco egyik réges régi negyedének Dolores nevű templomáról kapták (tehát a "fájdalom" szónak nem az elsődleges jelentéséről :-), amelynek közelében először készítették az általuk is árult burritokat. Ötvözik a kaliforniai konyha egészséges vonalát a mexikói tűzzel - fűszerekkel, és igazán jó ízeket varázsolnak!

A burritokat a vendég saját ízlése szerint állítják össze, az alapanyagok frissek, fűszeresek, a zöldségek ropognak, ahogyan kell :-) Az általunk kóstolt burritoba lime-os csirkehús darabok, lime-os rizs, feketebab püré került, paradicsomos salsával, zöldségekkel és egy kevés tejföllel - az adag több mint elég, és az ára is megéri (3.90 EUR). Ettük marhahússal is, szintén siker.


Kapható burrito-tál formájában is: tortilla tészta nélkül egy tálban kapjuk a finomságokat (hús-rizs-bab-zöldségek), chips-szel körítve.


A quesadillas is kiváló: a tortilla lapok közé választhatunk, hogy húst is, vagy csak az alap zöldség-sajt kombinációt kérjünk. (3.70 EUR)


A hely kiemelkedő specialitása szerintem a "Corn chips" (tortilla chips), ami intenzív kukoricaízű, nem agyonsózott és a Guacamole... Ez a Guacamole (mártogatós avokádókrém) A GUACAMOLE, egy kevés zöld tökély :-)


A hely egyébként nem túl nagy, egyszerű a berendezése, lehet helyben újságokat olvasgatni és (ahogy már említettem) mindig nagyon jó zene szól. Egyszer majd megkérdezem, hogy nincs-e valami publikus playlist-jük, annyira jók a számok. Megközelítése is könnyű: a forgalmas Alexanderplatz-tól 3 perc sétatávolságra van a hely, egy kis utcában. Minden nap van levesajánlat, kapható helyben készült limonádé és még sok más finomság...

...ha erre jártok, érdemes kipróbálni! :-)

Aktuális kérdés: Ki hogy áll a mexikói ízekkel?

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én eddig is szerettem, amit megismerhettem ( Rolling Rock in Debrecen), de most még inkább felkeltetted az érdeklődésem főleg ezekkel a fotókkal :) A

Névtelen írta...

Ja és Pécsett volt a Tex-Mex, az lehet, hogy autentikusabb volt, de nem "jött be" annyira, csak úgy egyszerűen ízlett, amit adtak. A

A írta...

az utcánk végén van egy magát mexikóinak mondó kis kütyü, ott is sok a finomság.
nem tudom mennyire authentic, de ilyesmik vannak ott is.

Kátya írta...

Szerintem nekem is naon bejönnének a mehikói ételek, a múltkor ettem egy helyen Nyíregyen quesadillast...és az nagyon ízlett. De nem kell már nagyon sokat várnom hogy jól megízleljem ezeket a finomságokat ott a tett helyszínén! Alig várom! Na pá!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...