2010. január 9., szombat

Egy szép berlini havas nap története


Tegnap este óta megállás nélkül esik a hó, nagy pelyhekben, sűrűn. Ha még nem tudtátok volna rólam: imádom a havat. Ilyenkor minden szép fehér, csendes. Tudom, a közlekedés, az autók, stb.... mégis. Imádom a havat.



Ma délelőtt felkerekedtünk és nekivágtunk Berlin egyik távolabbi negyedének, mely a Grünewald nevet viseli. Ahogy olvastam, a negyed elég nagy múltra tekint vissza, erdeiben vadásztak és később elegáns villák is épültek.


Az S-Bahn (helyi "gyorsvasút") a városközpontból kb. 10 perc alatt ért ki a Grünewald nevű megállóhoz - meglepő a név :-) Követtük a síléces embereket, és pár perc séta után egy gyönyörű fasorral szegélyezett erdei útnál találtuk magunkat: mi csak sétálni indultunk, de sokan kutyával, szánkóval, gyerekekkel érkeztek.



Sétáltunk egy hatalmasat a hóesésben: az erdőben leginkább fenyőket láttunk, vöröses törzsekkel, mókusokat sajnos, nem.


A hideg, téli, havas erdő illata egészen ugyanolyan volt, mint kiskoromban, amikor apukám szánkón húzott minket (húg+én) Debrecenben a Nagyerdőn... :-) Azóta jó sok idő telt el, de az illat megmaradt - a hógolyózás utáni vizes kesztyűvel együtt :-)


Miután kisétáltuk magunkat, már jóval dél után jártunk és Pisti indítványozására megcéloztuk azt a mexikói éttermet, ahol már ettünk egy párszor, és nagyon-nagyon jónak találtuk. Ez az étterem az Alexanderplatz közelében van, mindig nagyon jó zene szól, és a kaja isteni! Erről majd egy külön postban írok, addig is egy-két kép a burrito-tálról és a burrito-nachos-guacamole együttesről:


Ebéd után útbaejtettünk egy Starbucksot, ugyanis már térdig vizesek voltunk a hótól, és kellett egy forró csoki, hogy átmelegedjünk :-)

A Starbucks mellett pedig felfedeztünk egy "eldugott" belső udvart, a Hakescher Hofnál, ahol mozi-színház is van és nem mellesleg nagyon hangulatosan néz ki: a régi, magas polgári házak közt megbúvó udvarok a kedvenceim, a történelmet szinte tapintani lehet...


És ha már a történelemnél tartunk, napunk utolsó állomása a DDR Museum volt, amely az NDK történelmét mutatja be. Nagyon furcsa élmény volt a "szocializmust múzeumban látni", úgy is mondhatnám, otthon éreztem magam a múzeumban, hiszen a lakótelepek, a műszálas ruhák, a lakberendezés és a Trabant nekünk nem különlegességek, hanem a mindennapjaink részei voltak (vagy még ma is azok). Vicces volt látni, ahogy a külföldi turisták a Trabantot csodálva nézegették, kopogtatták - mi ugyanis nagyon sokat utaztunk is vele, mint ahogy szerintem Ti is :-)

Persze, a német vonatkozások is érdekesek voltak: a Stasi (titkosrendőrség) és a lehallgatások bemutatása, a Fal működésének modellezése, a német lakótelepek kialakulásáról szóló filmek és a punk-mozgalom kezdeteit bemutató képek mind különleges újdonságként szolgáltak. Ajánlom mindenkinek, aki Berlinben jár, különleges időutazásban lehet része, ha ellátogat a múzeumba.

Hazafelé sétáltunk még a Spree partján a sétányon és néztük, ahogy a Dóm fölött kavarog a hó a szürkületben. Mondom, hogy imádom a havat. Nagyon-nagyon szép berlini havas nap volt ez.


7 megjegyzés:

Zsú írta...

szép kis nap... :)

Kátya írta...

Hát igen...a hó...mit is fűzhetnék ehhez én...aki GYŰLÖLÖM A HAVAT?! Talán csak annyit, hogy ahogyan leírtad ezt a napot, képzeld egészen klassz érzés fogott el, tényleg csodás lehetett, és bevallom kissé megirigyeltelek...de azért maradjunk annál, hogy szeretem én a havat...itt a blogodon olvasgatva és nézegetve...:-) És azért azt is remélem, hogy látogatásunkkor már rég elfelejtjük majd a havat és a hideget!
Pá, K.

Névtelen írta...

Nóra:
trabantról csak anniyt, hogy (állítólag) a világon a legjobban lecsúszni a ahavas dombról a trabantajtón lehet :) Jobb mint a műanyagzsák.

Bori írta...

Most mondanám, hogy kipróbálnám a trabantajtón csúszkálást, de sajnálnám szétszedni :-) Egyébként itt valakik műanyagtálcán csúszkáltak, tudod, az a tipikus menzás lila műanyagtálca :-) Kreativitás, semmi más.

Bori írta...

Kata: mire jöttök, már tényleg nem lesz hó - remélem! :-))) Napsütés, kellemes meleg, virágok, madarak, miegymás... jó is lesz már :-) Pusz

A írta...

itt se hó se hideg nincs, de mail az ment. :)

Bori írta...

Köszi még egyszer :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...