2010. február 2., kedd

Egy időjós mormota


Aki olvasta a régebbi bejegyzéseimet is, emlékezhet, hogy mennyire elvarázsoltak minket az USAban élő és általunk alaposan megfigyelt kisállatok - például itt.

Az Indexen ma megjelent egy cikk, mely egy híres mormotáról szól, pont olyanról, amilyet mi is láttunk :-)

"Az Egyesült Államok – vagy legalábbis Pennsylvania – leghíresebb időjósa nem ember, hanem mormota. Ő a szülővárosáról elnevezett Punxsutawney Phil, akit cilinderes, túlságosan ráérő öregurak minden február 2-án előrángatnak odújából, és megkérdezik, meddig tart a tél. Ha a mormota meglátja az árnyékát, akkor még legalább hat hét zimankóra számíthatunk, ha nem, akkor korán jön a tavasz. Állítólag. (...)


Punxsutawney Phil kedden magyar idő szerint délután fél kettőkor ismét megnyilatkozott. A Punxsutawney Mormota Klub jól öltözött tagjai több mint tízezer ember előtt olvasták fel a mormota jóslatát: még hat hétig tart a tél. Az addig éljenző tömeg ekkor fújolni kezdett, mire az egyik klubtag megjátszott ijedséggel annyit mondott: „Ne a hírhozót bántsák”.

Phil, az erdei mormota (Marmota monax) ezután jól megérdemelt pihenőjére vonult el – a helyi gyerekkönyvtár melletti légkondis lakásában él „feleségével”, Phyllisszel. (Mivel a mormoták vadon hat, fogságban pedig körülbelül tíz évig élnek, a punxsutawney-i mormotanapot viszont 124 éve ünneplik meg, ők a sokadik Phil és Phyllis a sorban.) Az 5,4 kilós rágcsáló egy átlagos napja úgy telik, hogy eszik, alszik és hagyja, hogy turisták fotózzák. Egyszer megpróbált elszökni, de elkapták, és visszazárták a jólétbe."

(Cikk és kép innen.)

A lényeg: valószínűleg még marad a tél. De lehet, hogy nem. Végülis, nem tudom, lehet-e egy mormotának hinni :-)

2 megjegyzés:

Kátya írta...

Pánkszátóni Filt mindannyian jól ismerjük, bár főleg azok, akik látták az Idétlen időkig c. fantasztikus filmremeket Bill Murray és Andy McDowell főszereplésével, amikor is Bill minden áldott nap ugyanarra a napra ébred, és ez épp az a nap, amikor Pánkszátóni Filt előrángatják. Az 50 első randi szerintem ennek a filmnek a koppintása, bár jóval viccesebbre sikerült.
De nem is ez a lényeg, hanem hogy még 6 hétig tél lesz (szerintem inkább 6 hónapig...a dolgok jelenlegi állása szerint). Egyébként meg azt hallottam, hogy a mormoták (=szőrös óriás nokedli) elég nagy léhűtők, tehát nem biztos, hogy nagyon hinni lehet neki. Meg hát ugye hogy is hihet az ember olyasvalakinek, aki megijed a saját árnyékától?! Na majd meglátjuk! :-)

Bori írta...

:-))) Koszi a filmtorteneti informalast :-) A mormotai idojoslas szerintem is santit... inkabb csak eszik meg alszik :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...