Egy hete farsangon jártam, ahol sok kedves volt kollégával, baráttal mulatoztunk. A jelmezverseny mellett kvíz is volt, melyet házigazdánk, "Vica" :-), a 90-es évek szellemében állított össze. Volt zenefelismerés, történelmi kérdések és sok vicces momentum: erősen újraéltük kamaszkorunk nagy zenéit, előjöttek az első diszkós emlékek és nyereményként még Kojak-nyalókát és ujjbábokat is kaphattunk :-))) A jelmezverseny nyertese idén egy légi utaskísérő lett, volt bulira hangolt safety lecture is ;-)
Ha farsangi buliról beszélünk, az emberek általában a jelmezre összpontosítanak. Számomra azonban legalább ilyen fontos kérdés volt az is, hogy mit vigyek, értsd: mit süssek :-) Az ötletet tulajdonképpen két kedves barátnőm "adta": a kakaós csigáról beszélve ugyanis kiderült, hogy nem sok elképzelésük van arról, hogyan is készül :-) Elég vicces volt, ahogy a találkahelyünkön nekiálltam szalvétafeltekeréssel illusztrálni a tésztát, majd egy kiskanállal a felvágást is "megmutattam" :-)
Ezek a csigák direkt picire készültek, hogy csak egy-egy falatnyi nagyságúak legyenek. Most a leveles tészta mellett döntöttem, mert gyorsabb, mint a kelt változat - és én jobban is szeretem :-)
Hozzávalók két tepsi kicsi csigához:
- 0.5 kg leveles tészta (bolti)
- sötét kakaópor
- porcukor
- kb. 15 dkg vaj
A leveles tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és úgy vágjuk, hogy kb. 15-18 cm széles, inkább hosszúkás csíkokat kapjunk. (ettől lesznek kicsik a csigák) Megkenjük a tésztalapokat olvasztott vajjal, rászórunk jó sok kakaóport és a cukrot, majd feltekerjük a hosszabb oldal mentén. A feltekert tésztarudat 1,5-2 cm-es darabokra vágjuk. A kis csigákat sütőpapíros tepsibe tesszük, kis teret hagyva a növekedésnek.
Én sütés előtt kicsit megformáztam a csigákat, nehogy szétnyíljanak és még egyszer átkentem őket olvasztott vajjal. A sütőben 180°C-on kb. 10 perc alatt megsülnek, érdemes figyelni őket és vigyázni, nehogy kiszáradjanak (akár ujjal is meg lehet nézni, nem kell megvárni, hogy teljesen kemény legyen!).
A töltelék egyébként variálható: én az egyik adagra feltekerés előtt narancshéjat reszeltem, egy másik adagot pedig kókuszos csigának készítettem el (kakaópor nélkül, csak vajjal, kókuszreszelékkel és porcukorral).
Ha egy picit hűl, porcukorral megszórható.
Ha farsangi buliról beszélünk, az emberek általában a jelmezre összpontosítanak. Számomra azonban legalább ilyen fontos kérdés volt az is, hogy mit vigyek, értsd: mit süssek :-) Az ötletet tulajdonképpen két kedves barátnőm "adta": a kakaós csigáról beszélve ugyanis kiderült, hogy nem sok elképzelésük van arról, hogyan is készül :-) Elég vicces volt, ahogy a találkahelyünkön nekiálltam szalvétafeltekeréssel illusztrálni a tésztát, majd egy kiskanállal a felvágást is "megmutattam" :-)
Ezek a csigák direkt picire készültek, hogy csak egy-egy falatnyi nagyságúak legyenek. Most a leveles tészta mellett döntöttem, mert gyorsabb, mint a kelt változat - és én jobban is szeretem :-)
Hozzávalók két tepsi kicsi csigához:
- 0.5 kg leveles tészta (bolti)
- sötét kakaópor
- porcukor
- kb. 15 dkg vaj
A leveles tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és úgy vágjuk, hogy kb. 15-18 cm széles, inkább hosszúkás csíkokat kapjunk. (ettől lesznek kicsik a csigák) Megkenjük a tésztalapokat olvasztott vajjal, rászórunk jó sok kakaóport és a cukrot, majd feltekerjük a hosszabb oldal mentén. A feltekert tésztarudat 1,5-2 cm-es darabokra vágjuk. A kis csigákat sütőpapíros tepsibe tesszük, kis teret hagyva a növekedésnek.
Én sütés előtt kicsit megformáztam a csigákat, nehogy szétnyíljanak és még egyszer átkentem őket olvasztott vajjal. A sütőben 180°C-on kb. 10 perc alatt megsülnek, érdemes figyelni őket és vigyázni, nehogy kiszáradjanak (akár ujjal is meg lehet nézni, nem kell megvárni, hogy teljesen kemény legyen!).
A töltelék egyébként variálható: én az egyik adagra feltekerés előtt narancshéjat reszeltem, egy másik adagot pedig kókuszos csigának készítettem el (kakaópor nélkül, csak vajjal, kókuszreszelékkel és porcukorral).
Ha egy picit hűl, porcukorral megszórható.
1 megjegyzés:
Nagyon fotogének a tepsiben sorakozó "sületlenségek" :)
A kókuszos nekem akkor jobban bejött, de hát ízlések és pofonok...különbözőek.
"A"
Megjegyzés küldése