2010. március 6., szombat

Good Morning Muffin

Szeretem a hétvégi reggeleket, amikor nem kell korán kelni, nem kell sietni, és ha mindez még szép napsütéssel is párosul, máris jól indul a nap. Berlinben november vége óta alig sütött a nap, szerintem jó ha 5-6 napot összesen... Két hete azonban egyre többet látjuk a napot, és még ha nincs is meleg egyelőre, már csak az érzés is szuper!


Pár nappal ezelőtt vártam reggel az S-Bahnt, és kiszúrtam magamnak a megállóban az egyetlen napos csíkot, ahol "fotoszintetizálni" készültem. Nem sokkal később érkezett egy német házaspár, és a férfi nem látta, milyen fontos tevékenységet végzek éppen, be is állt elém, eltakarva a napot. A felesége persze egyből észrevette, és miután arrébb állította a férjét, még bocsánatot is kért tőlem :-))) Hiába, fő az udvariasság :-)

A mai napos reggelt az új muffinsütőm felavatásával kezdtem: sütöttem egy végtelenül egyszerű almás muffint, ami tejjel társítva nagyon finom reggeli volt.


Hozzávalók:

- 300 g liszt
- 1 ek sütőpor
- 2 tk fahéj
- 150 g barna cukor (a sima is jó, kevesebbet is lehet használni)
- 2 közepes méretű alma
- 125 g mazsola (én kihagytam, mert nem szeretem)
- 125 g vaj
- 2 tojás
- 185 ml tej

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Vajazzuk (olajozzuk) ki a muffinsütő formáit, vagy tegyünk papírkosarakat bele.

Hámozzuk meg az almát, a magházat vágjuk ki és daraboljuk kisebb kockákra.

Keverjük össze egy tálban a lisztet, sütőport, fahéjat, cukrot és az almát (mazsolát). Egy másik tálban keverjük össze az olvasztott vajat, tojásokat és a tejet. Adjuk a folyékony alkotókat a száraz összetevőkhöz és keverjük össze, épp csak amíg homogén lesz, nem kell túlzásba vinni.

Kanalazzuk a masszát a muffinformákba. Én szórtam a muffinok tetejére még sülés előtt fahéjas cukrot és apróra vágott kesudiót, ami egy nagyon kellemes aromát adott neki sülés után.

Süssük őket kb. 20 percig és a végén tűpróbával ellenőrizzük, megsültek-e rendesen a muffinok.

Langyosan vagy hidegen is ehetők, egy-két napig simán elállnak.

Ki milyen muffint szeret?

A recept ez alapján készült.

9 megjegyzés:

Livi írta...

Nagyon jól néznek ki!
Én leginkább az ÖSSZES muffint szeretem :D De ha választanék akkor áfonyásat kérnék most, sok sok áfonyával :)

Bori írta...

:-) Nehogy azt hidd, hogy nem fordult meg a fejemben az áfonyás is! Csak az alma kéznél volt :-)

Névtelen írta...

Sötét csokis meggyel a belsejében - hm?
A

Névtelen írta...

Második ötlet:
Mézesmákos? Ez most eszembe jutott, mert egyszer ettem egy tömény keleti édességet, ami erősen mézesmákos és nagyon finom volt. Biztosan meg lehet valósítani muffin-alakzatban is.
Harmadik ötlet: húsvét közeledtével: sonkás-tojásos-újhagymás?
A

Bori írta...

Nagyon jó ötletek!! A húsvéti muffint lehet, h meg is valósítom majd :-)

Bíké írta...

Nagyon szépek a szülinapi golyók... a napsütéses sztori nagyon cuki. A németek nagyon kedvesek tudnak lenni. Sajnálom hogy a farsangra nem tudtam elmenni, és megint nem jött össze hogy találkozzunk Bori. Lázas voltam és majdnem felvágtam az ereimet bánatomban amiért a genya bacik megakadályozzák, hogy beöltözzek emósnak:-) C'est la vie. Puszó, Kata

Bori írta...

Április közepén ráérsz? ;-)

Kátya írta...

Megcsináltam a muffint!! Nagyon fincsi lett!! Igaz én nem reggelre készítettem, de ebéd utáni desszertnek is épp oly finom! A mazsit én sem szívlelem, ezért behelyettesítettem dióval. Jó a recept, és nagyon egyszerű, gyors!
BRAVÓ!

Bori írta...

Köszi, na és persze örülök ám! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...