2010. március 8., hétfő

Szülinapodra: Profiterol, mi más?

Amikor egy hete elkezdtem érdeklődni Pistinél, hogy milyen tortát szeretne a szülinapjára, nem adott túl konkrét válaszokat. Faggattam, kérdezősködtem és végül arra jutott, hogy ő olyan profiterolt szeretne, amilyet egyszer még tavaly sütöttem. Így lett hát a Férj szülinapján tejszínkrémes profiterol, forró csokoládéöntettel... gyertyát ugyan nem lehetett beleszúrni, de azért egy mécsest meggyújtottunk és elénekeltem neki a Boldog szülinapot... németül: "Zum Geburtstag viel Glück..." :-)))) Ma este pedig megyünk, koccintunk egyet nagyobb társaságban is!

Boldog Szülinapot hát Neked (még egyszer) - remélem, olvasod ;-)



Profiterol forró csokiöntettel - Gordon Ramsay receptje alapján

Hozzávalók:

A tésztához:
- 125 ml tej
- 200 ml víz
- 150 g liszt
- 1 tk cukor
- fél tk só
- 100 g vaj
- 4 tojás

A tejszínes (Chantilly) krémhez:
- 300 ml tejszín
- 1 rúd vanília magjai
- 1-2 ek porcukor

A csokoládéöntethez:
- 200 g jó minőségű étcsokoládé
- 30 g vaj
- 3 ek méz
- 125 ml zsíros tej


Szükség lesz még egy nagyobb habzsákra is, amellyel a profiterolgolyókat formázzuk és töltjük. Bármelyik nagyobb boltban, bevásárlóközpontban kapható. (Megj.: direkt kipróbáltam, milyen, ha csak egy sima nájlon zacskóval dolgozok, mert kérdezték már - nem jó. Nincs formája az elején, nincs tartása.)

Gordon Ramsay-nek van egy szuper videója, ahol villámtempóban be is mutatja a folyamatot, egy pillantást megér.

1. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A lisztet és a sót keverjük össze egy nagyobb tálban. Helyezzük a tejet, vizet és cukrot egy nagyobb edénybe és közepes lángon kezdjük el melegíteni. Amint a cukor feloldódott, adjuk hozzá a vajat. Amikor a vaj is elolvadt, forraljuk fel a keveréket, és amint forr, vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a lisztet és kezdjük el erős, gyors mozdulattal keverni a masszát egy fakanállal. Amint a keverék elkezd összeállni és már nem ragad az edény falához, tegyük ki egy tányérra hűlni.

2. Ha a keverék nagyjából kihűlt, tegyük vissza az edénybe, amellyel kezdtünk és adjuk hozzá a tojásokat egyesével (már nem kell főzni!). Minden egyes tojás után alaposan keverjük ki a masszát, ami nem könnyű feladat, de megoldható, csak kitartóan kell keverni :-)

3. Kanalazzunk a már krémesebb állagú masszából a habzsákba, melyre egy 1.5 cm-es átmérőjű, sima "csőrt" teszünk. Sütőpapírral bélelt sütőlapra nyomjunk diónyi nagyságú pacákat és a végén nedves ujjal egyengessük el a csúcsokat, hogy szép, egyenletesek legyenek a profiterolok. Süssük 18-20 percig, amíg szép puffadtak és aranybarnák nem lesznek.


4. Sülés után (rácson) hűtsük ki őket teljesen.

5. A tejszínes krémhez kaparjuk ki a vaníliarúd magvait és tegyük a tejszínnel együtt egy nagy keverőtálba. Adjuk hozzá a cukrot is és verjünk habot belőle (nem kell, hogy teljesen kemény legyen, de azért legyen tartása). A habzsákra (melyet elmostunk) tegyünk egy vékony "csőrt" és kis lyukakat ejtve töltsük meg a profiterolokat krémmel, jó alaposan.

6. A csokiszószhoz tördeljük fel a csokit kis kockákra és helyezzük egy hőálló tálba, gyöngyöző víz fölé. A gőz fölött kezdjük melegíteni. Pár perc után adjuk hozzá a vajat és a mézet, időről-időre megkeverve, majd ha már egész olvadt, vegyük le egy picit a tűzről, adjuk hozzá a tejet fokozatosan és tegyük vissza még egyszer átmelegedni.

A profiterolokat érdemes csak a fogyasztás napján megtölteni, a csokoládészószt pedig csak tálalás előtt ráönteni. Vannak, akik a tejszínes krém helyett fagylalttal töltik meg profiterolokat (félbevágva, gombócot belerakva) - ez is egy opció, talán nyáron nyerőbb :-)

Finom, könnyű desszert, és a tésztája talán kevésbé hagyományos - aki evett már ilyet, milyennek találta?

4 megjegyzés:

DocAbe77 írta...

Én frissen tudok nyilatkozni: FINOOOOOM! Tényleg. Nagyon könnyű, nem hagyományos a tészta..khm...textúrája, s a csokiöntettel nagyon jól kiegészítik egymást. Köszönöm Boriblogger:)

Zsú írta...

Boldogságos születésnapot kívánok A Férjnek! Ó he, hogy ez Az Asszony mennyire jókat süt-főz neki. Puszi!

Livi írta...

A világ legjobb felesége :)
Boldog szülinapot az uradnak!

Bori írta...

:-) Köszi, átadom!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...