2010. május 17., hétfő

Hard Rock Cafe, Berlin


Hogy-hogy nem, megint megtalált minket egy hamburgeres hely. Vagy még inkább, mi találtuk meg a Hard Rock Cafet. Történt ugyanis, hogy nemrég beszélgettük barátokkal, vajon van-e Berlinben Hard Rock Cafe és mi állítottuk, hogy nincs, mert még nem hallottunk róla és hát akkor ugye lehetetlen is, hogy legyen... Vasárnap azonban rákerestem, hirtelen ötlettől vezérelve, és tataaaa: VAN :-)


Mivel nemrég kapta vissza Pisti a fel nem használt vonatjegyének árát a német vasúti társaságtól (ezt azért remélem, értelmezitek!), a váratlanul jött pénz birtokában nyugodt szívvel indultunk el ebédelni :-)

A Hard Rock Cafe lánc mára már intézménynek mondható, szerintem a logójukat szinte mindenki látta már, ha élőben nem is, pólón biztosan:


A Hard Rock Cafe egyébként egy 1971-ben, Amerikában alapított lánc, mely olyan éttermekből áll, ahol a "tipikus" amerikai diner-food és "kocsma-hangulat" mellett rock- és filmtörténeti legendák emléktárgyai vannak kiállítva. A rocklegendák által egykor használt, most már kiállított tárgyak az egész régitől a legújabbakig terjednek.

Itt Berlinben központi helyen áll például egy színesre festett Trabant, melyet a U2 használt színpadi kellékként a Zoo TV turnéja során, amikor az Acthung Baby albumukkal turnéztak (melyet egyébként Berlinben is vettek fel!).


A U2-t állítólag teljesen megbabonázta a Trabant 1990-ben, melyet egyre inkább a bukott rendszer szimbólumaként emlegettek (ebből még ma is nagy üzletet lehet csinálni itt), és a színpadon fontos helye volt a kiszuperált autónak.

1959-ben, amikor amerikai megszállás alatt állt Berlin egy része, a király, Elvis is itt szolgált. Hogy kétségbeesett amerikai rajongóit "megnyugtassa", minden aggódó levélre egy előre megfogalmazott formalevéllel válaszolt - nem tudott volna minden levélre személyesen, külön válaszolni. Ennek a formalevélnek az eredeti, kézírásos verziója is ki van állítva a Hard Rock Cafeban.


Egyáltalán nem mellesleg található még itt gitár Jimi Hendrixtől, Eric Claptontól, Lenny Kravitztől, Neil Youngtól; dzseki a Black Sabbath gitárosától, iratok Jennis Joplintól, kosztüm Madonnától...


Sok idő kellene, amíg mindent fel tudna deríteni az ember. A német vonalat pédául Scorpions és Nina Hagen relikviák képviselik.

És akkor kanyarodjunk vissza a kajához is, mert tulajdonképp egy étteremben jártunk.

A Hard Rock Cafe itt egy kétszintes, modernebb stílusú épület, mely a Kurfürstendammon, a város egyik legforgalmasabb, legnépszerűbb bevásárlóutcáján található. Az ültető pincér mindjárt a bejáratnál "walkie-talkie-val" (rádión) megértekezi a fenti pincérrel, hogy hány ember szeretne enni és mire felérünk, már kísér is minket tovább a kedves személyzet. A pincérek - számunkra - talán kicsit túlzottan is kedvesek voltak, simán odajött például az egyik srác, miközben javában ettünk és belekukucskált a shakes poharunkba, majd konstatálta, hogy ezek szerint finom lehetett a shake, mert már alig van :-) De természetesen ez még mindig sokkal jobb, mintha bunkók lettek volna, vagy felénk se néztek volna :-))

István "hamburger-megszállott" Kornél a
Legendary 10 oz. Burgert választotta, melyben a központban egy 283 grammos marhahúspogácsa állt, rajta egy nagy sült hagymakarikával és olvadt cheddar sajttal.


Az egyéb hamburgerkellékek (hagyma, saláta, paradicsom, uborka) mind a tányéron, de külön érkeztek, hogy csak azt rakja bele a vendég, amit szeret. Az asztalon várt a mustár és az elhagyhatatlan Heinz ketchup.

Az én hamburgerem hagymakarika nélkül, viszont háromféle sajttal érkezett (cheddar, Provolone, Jack).


A side-ként kapott sült burgonya héjában sült, friss krumpli volt.

A húst egybehangzóan tökéletesnek ítéltük, szaftos, mégsem zsíros, a közepén picit rózsaszínes, illatos, füstös ízű volt. A hamburgereink összességében szuperjók voltak, annyira, hogy én meg sem bírtam enni az egészet :-) Pisti ugyan megette az övét, de egész délután meg se tudott mozdulni utána ;-)

Az elsőrendű étel és a kellemes belső mellett talán egyetlen "hátránya" van a helynek: nem olcsó, sőt, inkább drágácska. A nevet és a központi fekvést nagyon meg kell fizetni, egy hamburger 10-13 Euró körül van (igaz, ebben már a sültkrumpli is benne van)! Mindezek ellenére nagy élmény, ha az ember egyszer rászánja a pénzt, nagyon jó a zene is és a hangulat is...

Ja, és olvastam, hogy 2010 telére Budapesten is lesz elvileg Hard Rock. Persze, ott a csillag mellette, hogy a nyitási időpontok változhatnak, de hátha... :-)


Hard Rock Cafe Berlin
Kurfürstendamm 224
10719 Berlin
Németország

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Borika ezt a cikket talán nem kellett volna a nagyvilág elé tárni,főleg,hogy bizonyos "barátok" feszegették ezt a kérdést nemrég,de legalább a hibátokat beismeritek. Sajnálatos módon ez azt eredményezi,hogy még egyszer el kell látogatnunk hozzátok nagy fájdalmunkra! Bratwurst Pete :)

Kátya írta...

Stréndzs bát trú!

Bori írta...

:-D Gyertek-gyertek!!

muflon írta...

Ezt a bejegyzest ugye viccnek szantad? Ha nem hat akkor eleg szomoru

Bori írta...

:-) Nem, nem viccnek szántam, ez a véleményem, ez a blogolás szépsége :-)

Unknown írta...

Szerintem is dögös a hely, jó zenével, jófej kiszolgálókkal (kivéve az egyik kiscsajt), van hangulata :o)

Bori írta...

Ugye-ugye! Itt Berlinben jártál? :-)

Unknown írta...

Igen a berliniben persze! :o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...