2010. június 6., vasárnap

A krumpli-kérdés: sajjtal, fűszerrel, sütőből?


Az úúgy van, hogy a Férj szereti a krumplit. Nagyjából ilyen sorrendben: sült krumpli, krumplipüré, tepsis krumpli, dinsztelt krumpli, petrezselymes krumpli, steak-burgonya, krumplisaláta, ... Én pedig nem szeretek bő olajban sütni. Mi itt tehát a baj? A sült krumplit (no. 1) igazán jól csak sok olajban sütve lehet előállítani, ami viszont nekem nem tetszik. Ezért "szegény"
sosem viszonylag ritkán lát itthon krumplit hagyományosan, olajban sütve, viszont megadatik neki a lehetőség, hogy egyéb krumpli-témájú kísérletezéseim gyümölcseit újra és újra megkóstolhassa. Ez néha jó, néha nem ;-)

Legújabb kísérletem nagy sikert ért el, ezt osztom meg ma veletek. A nagy sikert nem a sok olajnak, hanem némi krémsajtnak, finom fűszereknek és friss krumplinak köszönhetem. Na meg Pioneer Woman-nek, aki szuper stílusban prezentál szuper recepteket.


Hozzávalók:

- 7-8 közepes méretű krumpli (újabb)
- 2 ek olívaolaj
- 2 dl tejföl (esetleg cr
ème fraiche, bátrabbaknak)
- 1 cs natúr krémsajt, szobahőmérsékletű (fűszeres is lehet, aki azt szereti)
- jó két marék reszelt sajt (gouda, ementáli, füstölt...)
- metélőhagyma vagy petrezselyem
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- só, bors

Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.

Mossuk, majd szárogassuk meg a burgonyákat és helyezzük őket egy sütőpapíros tepsibe. Locsoljunk rájuk olívaolajat és dörzsöljük bele alaposan. Tegyük őket a sütőbe és süssük kb. 35-40 percig, amíg villával megszúrva puhának érezzük az egyes darabokat. Lehet, hogy egy picit tovább is tart. Ha megpuhultak, tegyük félre hűlni.

Most elárulom a "titkot": ezek a krumplik töltöttek lesznek. A krémjükhöz keverjük össze a krémsajtot, tejfölt, fokhagymát, zöldfűszereket és sajtot, sót, borsot.

Ahogy kihűltek a krumplik, óvatosan vágjuk őket félbe (hosszanti oldal mentén) és egy kiskanállal/késsel/ki mivel szeretné vájjuk ki a belsejüket, majd adjuk a tejfölös krémhez.

A krém-krumpli mixet törjük át úgy, mint a krumplipürét. A töltelékből kanalazzunk a krumplihajókba, és helyezzük a frissen töltötteket vissza a sütőlapunkra. 190°C-os sütőben süssük még a krumplikat 10 percig, amíg szépen egybeolvadnak, összemelegednek a töltelékkel.


Megéri a macerát, mert finom krémes, fűszeres lesz. Lehet főétel is, vagy valami könnyű hús mellé köret.

A Férj egyetleg kommentje ez volt: talán egy kis bacont elbírna még ;-D Ez is egy lehetőség, nem?

Töltött krumpli téma?

4 megjegyzés:

Kátya írta...

Én a töltött krumplit eddig úgy ettem, amiben a hagyományos töltelék van (rizses-darált húsos), a kivájt krumpli forgács pedig mellé van téve, egy jó nagy fazékban minden együtt, paprikás tejfölös szafttal. Úgyis fincsi egytál étel. Ez a változat is nagyon tetszik, csakhogy a várvavárt újkrumpliból most az abszolút szezonális kedvenc a petrezselymes krumpli, amibe már beavattalak Téged is. Ha kicsit öregednek majd a krumplikák, kipróbálom ezt is!

Névtelen írta...

Remek ötlet ez (is), azt hiszem, kultiválni fogjuk. Jót mosolyogtam a megjegyzésen "egy kis bacont elbírna". Egy másik blogon olvastam egy isteni levesreceptet, ott is "reklamált" a férj valami hasonlót. Ott is ilyen mondattal zárult a post. Valljuk be, jó ötleteket tudnak adni. Szép inspiráló nyári napokat Nektek Berlinben!
Teó

Bori írta...

Köszönöm, Teó, örülök, hogy tetszik :-) Naja, baconből sosem elég... ;-)) Nektek is szép napokat, és majd látogass azért a blogra is néha!

Bori írta...

Kátya, a töltött krumplik "prototipusát" írtad le :-) Az is nagyon finom, ez talán egy picit tavasziasabb. Amúgy rájöttem, hogy most ilyen töltött ez-az mániám van: padlizsán, krumpli, ma gombát csináltam. Meg kell újulnom! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...