Az úúgy van, hogy a Férj szereti a krumplit. Nagyjából ilyen sorrendben: sült krumpli, krumplipüré, tepsis krumpli, dinsztelt krumpli, petrezselymes krumpli, steak-burgonya, krumplisaláta, ... Én pedig nem szeretek bő olajban sütni. Mi itt tehát a baj? A sült krumplit (no. 1) igazán jól csak sok olajban sütve lehet előállítani, ami viszont nekem nem tetszik. Ezért "szegény"
Legújabb kísérletem nagy sikert ért el, ezt osztom meg ma veletek. A nagy sikert nem a sok olajnak, hanem némi krémsajtnak, finom fűszereknek és friss krumplinak köszönhetem. Na meg Pioneer Woman-nek, aki szuper stílusban prezentál szuper recepteket.
Hozzávalók:
- 7-8 közepes méretű krumpli (újabb)
- 2 ek olívaolaj
- 2 dl tejföl (esetleg cr ème fraiche, bátrabbaknak)
- 1 cs natúr krémsajt, szobahőmérsékletű (fűszeres is lehet, aki azt szereti)
- jó két marék reszelt sajt (gouda, ementáli, füstölt...)
- metélőhagyma vagy petrezselyem
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- só, bors
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
Mossuk, majd szárogassuk meg a burgonyákat és helyezzük őket egy sütőpapíros tepsibe. Locsoljunk rájuk olívaolajat és dörzsöljük bele alaposan. Tegyük őket a sütőbe és süssük kb. 35-40 percig, amíg villával megszúrva puhának érezzük az egyes darabokat. Lehet, hogy egy picit tovább is tart. Ha megpuhultak, tegyük félre hűlni.
Most elárulom a "titkot": ezek a krumplik töltöttek lesznek. A krémjükhöz keverjük össze a krémsajtot, tejfölt, fokhagymát, zöldfűszereket és sajtot, sót, borsot.
Ahogy kihűltek a krumplik, óvatosan vágjuk őket félbe (hosszanti oldal mentén) és egy kiskanállal/késsel/ki mivel szeretné vájjuk ki a belsejüket, majd adjuk a tejfölös krémhez.
A krém-krumpli mixet törjük át úgy, mint a krumplipürét. A töltelékből kanalazzunk a krumplihajókba, és helyezzük a frissen töltötteket vissza a sütőlapunkra. 190°C-os sütőben süssük még a krumplikat 10 percig, amíg szépen egybeolvadnak, összemelegednek a töltelékkel.
Megéri a macerát, mert finom krémes, fűszeres lesz. Lehet főétel is, vagy valami könnyű hús mellé köret.
A Férj egyetleg kommentje ez volt: talán egy kis bacont elbírna még ;-D Ez is egy lehetőség, nem?
Töltött krumpli téma?
Hozzávalók:
- 7-8 közepes méretű krumpli (újabb)
- 2 ek olívaolaj
- 2 dl tejföl (esetleg cr
- 1 cs natúr krémsajt, szobahőmérsékletű (fűszeres is lehet, aki azt szereti)
- jó két marék reszelt sajt (gouda, ementáli, füstölt...)
- metélőhagyma vagy petrezselyem
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- só, bors
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
Mossuk, majd szárogassuk meg a burgonyákat és helyezzük őket egy sütőpapíros tepsibe. Locsoljunk rájuk olívaolajat és dörzsöljük bele alaposan. Tegyük őket a sütőbe és süssük kb. 35-40 percig, amíg villával megszúrva puhának érezzük az egyes darabokat. Lehet, hogy egy picit tovább is tart. Ha megpuhultak, tegyük félre hűlni.
Most elárulom a "titkot": ezek a krumplik töltöttek lesznek. A krémjükhöz keverjük össze a krémsajtot, tejfölt, fokhagymát, zöldfűszereket és sajtot, sót, borsot.
Ahogy kihűltek a krumplik, óvatosan vágjuk őket félbe (hosszanti oldal mentén) és egy kiskanállal/késsel/ki mivel szeretné vájjuk ki a belsejüket, majd adjuk a tejfölös krémhez.
A krém-krumpli mixet törjük át úgy, mint a krumplipürét. A töltelékből kanalazzunk a krumplihajókba, és helyezzük a frissen töltötteket vissza a sütőlapunkra. 190°C-os sütőben süssük még a krumplikat 10 percig, amíg szépen egybeolvadnak, összemelegednek a töltelékkel.
Megéri a macerát, mert finom krémes, fűszeres lesz. Lehet főétel is, vagy valami könnyű hús mellé köret.
A Férj egyetleg kommentje ez volt: talán egy kis bacont elbírna még ;-D Ez is egy lehetőség, nem?
Töltött krumpli téma?
4 megjegyzés:
Én a töltött krumplit eddig úgy ettem, amiben a hagyományos töltelék van (rizses-darált húsos), a kivájt krumpli forgács pedig mellé van téve, egy jó nagy fazékban minden együtt, paprikás tejfölös szafttal. Úgyis fincsi egytál étel. Ez a változat is nagyon tetszik, csakhogy a várvavárt újkrumpliból most az abszolút szezonális kedvenc a petrezselymes krumpli, amibe már beavattalak Téged is. Ha kicsit öregednek majd a krumplikák, kipróbálom ezt is!
Remek ötlet ez (is), azt hiszem, kultiválni fogjuk. Jót mosolyogtam a megjegyzésen "egy kis bacont elbírna". Egy másik blogon olvastam egy isteni levesreceptet, ott is "reklamált" a férj valami hasonlót. Ott is ilyen mondattal zárult a post. Valljuk be, jó ötleteket tudnak adni. Szép inspiráló nyári napokat Nektek Berlinben!
Teó
Köszönöm, Teó, örülök, hogy tetszik :-) Naja, baconből sosem elég... ;-)) Nektek is szép napokat, és majd látogass azért a blogra is néha!
Kátya, a töltött krumplik "prototipusát" írtad le :-) Az is nagyon finom, ez talán egy picit tavasziasabb. Amúgy rájöttem, hogy most ilyen töltött ez-az mániám van: padlizsán, krumpli, ma gombát csináltam. Meg kell újulnom! :-)
Megjegyzés küldése