2010. július 22., csütörtök

Szendvics, szendvics, szendvics

 Fél lábbal bár, de törve nem - valahogy így jellemezném napjaimat :-) Pihentetem a lábam, de azért ez nem megy nagyon sokáig, muszáj néha egy kicsit tenni-venni is, mert belebolondulnék, ha folyton csak egy helyben ücsörögnék. A mai vacsora is így jöhetett létre: minimális álldogálás a konyhában, hűtőben található hozzávalók felhasználása, sütőben rövid sütése és kész is lett a baconös-mozzarellás-paradicsomos szendvics!


A szendvicset általában hajlamosak vagyunk alulértékelni, pedig szegény nem tehet róla, hogy kreativitás híján milyen unalmasnak tűnhet... Végülis, tényleg könnyű beleszokni a ritmusba és mindig ugyanazokat a hozzávalókat pakolni a két szelet kenyér közé, de: ma megszállt az ihlet és egy finom, melegen fogyasztható szendvicset produkáltam, parizer és/vagy zalai nélkül (egyiket sem szeretem) ;-) Íme!


Hozzávalók: (4 szendvicsre)

- 8 szelet teljes kiőrlésű lisztből készült toast kenyér (ízlés szerint más is lehet, persze)
- 1 cs. bacon
- egy fél fej hagyma
- egy paradicsom
- 1 cs. mozzarella (1 kisebb golyó)
- kevés vaj a szeletek megkenéséhez
- a "szószhoz": 4 ek ketchup, 2 ek majonéz, 1 ek mustár
- kevés bazsalikom (szárított vagy friss)
- csipet só és bors


A kenyérszeleteket megpirítjuk kenyérpirítóban olyan közepesen világosra, nem kell, hogy teljesen szárazak legyenek. Közben a baconcsíkokat egy kevés olajon egy serpenyőben szépen megsütjük. Mi úgy szeretjük, ha kicsit ropogós lesz, de azért nem égett. Érdemes őket papírtörlőre kiszedni és leitatni a "fölösleges zsírt", ha mondhatom ezt egy szalonnával kapcsolatban :-), így nem fog "elázni" a végtermék.

A szószhoz keverjük össze a ketchupot, majonézt, mustárt, sózzuk-borsozzuk és tegyük bele a fél hagyma felét, egész apróra vágva. Szeleteljük fel a paradicsomot, a mozzarellát és a maradék hagymát is vékony szeletekre. Ha kész a bacon, a zsírján gyorsan pirítsuk át a szószból kimaradt hagymát, így nem lesz olyan intenzív hagymaíze.

És akkor a szendvics: kenyereket megvajazni, rá a szószból egy keveset, rá a baconöket, rájuk a paradicsomszeletet, majd a pirított hagymát és végül a mozzarellaszeletekkel befedni. Szórjunk egy kis bazsalikomot a mozzarellára és a második szelet kenyér ráhelyezése előtt grillezzük meg egy kicsit (sütőben, grillen, mikróban) a szendvics-alapot, hogy a mozzarella finoman ráolvadjon. Ha ráolvadt, helyezzük rá a második szelet kenyeret és már kész is a szendvics!

Magában vagy salátával, vízzel vagy sörrel kísérve, aki ahogyan szereti :-)

Kinek mit jelent "A szendvics"?

8 megjegyzés:

Lilla írta...

nálam is kb. az mint nálad, alapjáraton a dögunalom-nemszeretemke. aztán néha ledöbbenek hogy lehet ezt jól is csinálni (amiben a paradicsomnak és a mozzarellának mindig szerepe van)

Bori írta...

Mozarella+paradicsom = mindig nyerő :-)

Kátya írta...

Néha én is fel szoktam turbózni. Általában 2 fajtát szoktam: 1. tojásrántottás (apró kolbász darabokkal) hasonlóképp 2 szelet barna piritós közé, néha a közepébe sajt, ami a meleg rántottától (inkább tojáslepény) megolvad. 2.Ha jobb fajta felvágott van otthon (főtt tarja, sonka), akkor azt megsütöm egy csepp olajon, a piritósra rárakok mustárt, sajtot, majd a sonkaszeletet, és még sonkával lefelé beleteszem a serpenyőbe, így fix, hogy megolvad a sajt.
De amúgy édesapám verhetetlen szendvicskészítésben!! Asszem én is örököltem tőle valamit.

Bori írta...

A tojásos vonal is jó, tényleg! Na meg apukád konyhai alkotásaihoz már volt szerencsém, nagyon finomak... :-)

Böbe írta...

Nekem nagyon tetszik, ahogy az angol királynőnek készítik a kedvenc uborkás szendvicsét. Általában is érdekes az angol - réteges és háromszögbe vágott - szendvics. Sosem értettem, miét éppen ilyen az alakja, miért nem jó pl.a négyszögletű?
Any information, dear Bori :)

Bori írta...

Jó kérdés. Saját vélemény: könnyebb így harapni, jobban hozzá lehet férni :-) De majd utánanézek...

dorkamoka írta...

Szia Bori,

a szendvicsekrol en annyira jo velemennyel nem vagyok, plane,hogy itt mindig azt "kell" enni ebedre. Kisse unalmas..es igaz,mindegyik haromszogre van vagva.
Az viszont erdekes,hogy itt a gyerekekkel minden reggel meg kell beszelnem,hogy milyenre vagjam a piritost amit esznek mert annak is vegtelen szamu lehetosege letezik szamukra (csikok,haromszog,hazik forma) de meg kulon van piritos kinyomo formajuk is,illetve piritos diszito ami ugy mukodik mint egy kiszuroforma de nem vagja szet a piritost hanem csak mintat rajzol bele.

Remelem mar jobban vagy,jobbulast! Szerencsere az angol egeszsegugyrol nem tudok sokat meselni de a hir nem tul jo....

Bori írta...

Tökjó, pirítós-kivágó forma :-) Egyébként, ha már ott vagy Angliában, megkérdezhetnél valakit, hogy miért vágják olyan sokszor háromszög alakúra a kenyeret? Érdekelne többeket is. Jobban vagyok már, most újra suliba is járok (bicegek), alkottam is, úgyhogy lesz újabb poszt nemsoká... :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...