2010. augusztus 3., kedd

Fűszeres húsgombócok, kreatívan

Íme a legújabb mániám: a húsgombóc. Ezúttal nem a hagyományos, rizses-fővős izére, sem a már régebben is készült paradicsomos verzióra kell gondolni. Az utóbbi időkben sülve, mindenféle fűszerekkel turbózva gyártom őket, minden alkalommal kicsit finomítva-igazítva rajtuk. A kísérletek utóhatásaként általában még két napig gyengén, de biztosan érezhető fűszerillat terjeng a lakásban - ez engem persze egy cseppet sem zavar :-) 


A gombóc-koncepció azért jó, mert elég ízletes, fűszeres étel ahhoz, hogy akár csak salátával is együk, de szuperül illenek hozzá a különböző keleti, arab-indiai kenyerek, lepények is. Ezeket mi itt nagyon könnyen, szinte bárhol megvehetjük, de szerintem már otthon sem olyan nehéz hozzájutni, egy-két pékségben, vagy "keleti" boltban biztosan megtalálható. Kalandorok esetleg meg is süthetik a kenyereket, nagyon sok recept található a blogokon, mindenfelé.

A mostani húsgombóc-variáció leginkább indiai ihletésű, nagyon finom és egész minimális munkával elkészíthető. A joghurtos öntet tökéletesen kiegészíti, de akár magában is lehet mártogatni bele a kenyeret...


Hozzávalók: (3-4 fős adag)

- 500 g darált marha- (sertés-) hús
- egy fél fej hagyma, apróra vágva
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1,5 ek szójaszósz
- 1 tojás
- 1 tk gyömbér
- 1 tk koriander
- 1 tk garam masala (indiai fűszerkeverék, több is mehet)
- 1 tk só, kevés bors
- kevés olívaolaj

A joghurtos öntethez:

- 3 dl natúr joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek citromlé
- 1 ek olívaolaj
- 2 tk római kömény
- só és bors, ízlés szerint


A húsgombócok hozzávalóit az olaj kivételével összegyúrjuk. Az olajat egy serpenyőben felhevítjük, és a nedves kézzel megformázott kisebb húsgolyókat 4-5 perc alatt megpirítjuk, igyekezzünk minden oldalról egyenletesen végrehajtani a műveletet. 

A megpirított golyókat egy sütőpapíros sütőlapra helyezzük, és 200°C-ra előmelegített sütőben még kb. 10 percet sütjük őket, amíg egyenletes színük lesz és átsülnek. Egyet meg lehet kóstolni, mintaképp.

A joghurtos szósz hozzávalóit szintén összekeverjük (le is lehet csepegtetni korábban a joghurtot egy konyharuhán keresztül, hogy sűrűbb legyen), és a húsgolyók mellett tálkában kínáljuk. Nagyon jól illenek hozzá keleties kenyerek, saláták...

A fűszerek mind könnyen, nagyobb boltokban beszerezhetők, és hihetetlenül finom ízt adnak mindennek. Aki még nem próbálta, most tegye meg, mert nagyon jótól fosztja meg magát! :-)

A recept ebből indult, de sok mással gazdagodott útközben.

4 megjegyzés:

timus írta...

Ezt én is írhattam volna, az elsőtől az utolsó betűig. Megnyugtató, hogy nem csak én vagyok a gombócoknak betege! :D A gömb a tökéletes forma, mondom én. Jól hangzik ez a fűszerezés is!

Bori írta...

:-DD

Kátya írta...

Megvallom a garam masala elsőre kissé kedvemet szegte, de csak azért mert nyomorultul lusta vagyok ahhoz, hogy beszerezzem az ehhez hasonló különlegesebb hozzávalókat. Viszont a poszt végére nagyon meggyőzően írsz, így most úgy gondolom, hogy hétvégén beszerzem a hozzávalókat. Remélem, kitart addig a lelkesedésem... :-D

Bori írta...

Káty: Debrecen, Péterfia utca, "keleties bolt", ott 100% hogy van. Elég kevés is belőle, mert intenzív ízű. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...