2010. augusztus 12., csütörtök

Karfiolos-krumplis curry - Aloo Gobhi

Ha még eddig nem derült volna ki, most elárulom: imádom az indiai konyhát. Természetesen nem akarok általánosítani, mert egy hatalmas ország rendkívül sokféle, és tájegységenként nagyon is eltérő ételeiről beszélek. Azonban amiket eddig kóstoltam, mind nagyon-nagyon ízlett, még a sokszor csípős ízek sem tudtak eltántorítani... Az indiai konyhában nagyon nagy hangsúlyt kapnak a hús nélküli ételek, és a fűszereikkel, különféle sütési módszereikkel az egyszerű zöldséges fogásokat is nagyon ínycsiklandozóvá tudják varázsolni.


Nemrég én is egy "csak"-zöldséges curryt főztem, amely köretként is szerepelhet, de főételnek sem utolsó. Domináns alkotója a karfiol, egy kevés burgonyával kiegészítve, ez azoknak lehet főleg jó hír, akik kevesebb szénhidrát fogyasztására törekszenek, ugyanis itt most a karfiol helyettesíti a krumpli megszokott "A KÖRET" szerepét :-) A fűszerorgia hihetetlenül feldobja ezt az egyébként végtelenül egyszerű ételt, olyannyira, hogy még a karfiolt-nem-kedvelő-Pisti is megette! :-)

Már a húsgolyós receptben is olvashattátok, hogy a só-bors-paprika fűszerszentháromság mellett jó pár más fűszert is felsoroltam. Akinek még nincs, érdemes beszerezni egy-egy kisebb csomaggal ezekből a keleties-arabos-indiai fűszerekből, ugyanis nagyon sok ételnek egész új dimenziókat adhat például a gyömbér, a koriander vagy épp egy garam masala keverék. Többségüket bármelyik hipermarketben/szupermarketben be lehet szerezni és utána szépen függővé válni... mint például én... :-)

Hozzávalók (4-5 adag):

A fűszerkeverékhez (masala):

- egy csipet fahéj
- 1 ek friss gyömbér (vagy kettő, por)
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- egy marék friss koriander
- 1 tk piros őrölt chili (por)
- 1 tk kurkuma
- fél tk só


A curryhez:

- egy közepes-nagyobb karfiol
- 1-2 nagyobb szem krumpli
- 1 ek mustármag
- 1 ek római kömény
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 répa
- 1 hagyma, vékonyan felszeletelve
- 5-6 paradicsom, meghámozva, felkockázva
- egy marék zöldborsó

A masala hozzávalóit mozsárban vagy gépben dolgozzuk össze egy fél pohár vízzel, amíg püré állagú nem lesz. (Ha csak őrölt fűszereket használunk, értelemszerűen csak vízzel keverjük.)

Egy evőkanál olajat tegyünk fel egy nagyobb serpenyőben közepes lángra. Keverjük össze a mustármagot, római köményt és a fokhagymát, és egy percig "süssük át" az olajban, hogy az aromájukat kiengedjék. Ezután adjuk hozzá a vékonyra szeletelt hagymát, és kevergetve, lassan süssük, amíg aranybarna és puha lesz (kb. 8 perc). Vegyük a tűzhelyet melegebbre és adjuk a hagymához a paradicsomokat is. Lefedve pároljuk 10 percig, vagy amíg megpuhulnak a paradicsomok. Következőként a krumplit és a répát adjuk a zöldségekhez, és ismét lefedve, kb. 10 percig főzzük-pároljuk, vagy amíg megpuhulnak. Nem kell teljesen puhára főzni a krumplit, mert még a karfiollal is lesz ideje együtt párolódni.

Öntsük a zöldségekhez a masala keveréket, még fél pohár vizet, és az előzőleg megmosott és rózsáira szedett karfiolt. Alaposan keverjük át, vegyük vissza a lángot közepes-alacsonyra, és lefedve pároljuk kb. 20 percig, vagy amíg a karfiol is összepuhul a többi összetevővel. Érdemes vigyázni, nehogy túlfőjön a karfiol.

Utolsó lépésként (ez nálam most elmaradt) adjuk hozzá a borsót és a korianderzöldet, még egy percig főzzük, és tálalhatjuk is.

Melegen, fűszeresen nagyon finom... 

A recept INNEN származik.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...