2010. augusztus 18., szerda

Úton: Hamburg

Hétfőn és kedden Hamburgban jártunk, a tanulmányi utunk első állomásaként. Az esős, szürke idő ellenére is egyből lenyűgözött a nyüzsgő, kikötővárosi hangulat. Egy nagyon profi idegenvezető végig vitt minket a belvároson, és közben érdekes dolgokat mesélt Hamburgról: hogyan fejlődött, alakult olyanná a város, amilyen ma.
 
A városban szinte mindenhol látszik, érződik a kereskedővárosi múlt, az itt élők függetlenségre, szabadságra törekvése, de ezekről majd még Pisti ír.



 
A második lenyűgöző élmény a kikötői hajóút volt, erről is ír majd Pisti, de ízelítőnek egy-két kép a hatalmas konténerszállító hajókról, amelyeket élőben láttunk:

Hamburg arról is híres, hogy itt található a Reeperbahn, amely a St. Pauli negyedben egy igen kiterjedt piros lámpás negyed :-) Ugyan ma már inkább vigalmi negyedként hirdetik, még mindig él a prostitúció, régen pedig (a kikötő közelsége miatt is) kifejezetten ez volt a vonzereje. Mi is végigsétáltunk kora este, bár ekkortájt még csak ébredezett a környék, azt mondják, 10 óra előtt szinte semmi sem történik. 



A Reeperbahn környékének másik fontos vonzereje (a hölgyeken kívül) a Beatles, akik történetesen Hamburgban kezdték pályafutásukat, itt alakultak azzá a zenekarrá, amely felállással aztán elindultak a világhír felé. Az Indra, a Kaiserkeller, a Top Ten Club és a The Star Club mind olyan szórakozóhelyek voltak, amelyek ezen a környéken helyezkedtek el, és ahol a Beatles játszott. 

 
Bár Ringo Starr, a dobos, csak a hamburgi időszak végére csatlakozott a bandához, ez az 1960 augusztusától 1962 decemberéig tartó időszak leginkább arról szólt, hogy a Beatles tagjai színpadi gyakorlatot szerezzenek, zeneileg megérjenek. Legendás fellépések és "botrányos" mozzanatok köthetők a fiúk hamburgi éveihez, például Lennon egy szál alsógatyában, WC-ülőkével a nyaka körüli fellépése, a különböző drogokkal való ismerkedésük és még sok minden más. Ma Beatles tér és múzeum állít emléket a legendának:


Hát többek között így telt az első két napunk Hamburgban. Legközelebb Münsterről írok majd, abban lesz egy kis gasztro is :-)

6 megjegyzés:

Böbe írta...

Ha jól tudom, éppen a mai napon van az 50 éves évfordulója a Beatles együttes hamburgi kezdésének.
Érdekes lehet a múzeum és ez a szabadtéri "emlékmű" is :)

Bori írta...

Igen, az emlékműről sikerült egy érdekes képet csinálnom, amit itt látsz, hogy olyan elmosódott a háttér, viszont a figurák stabilan állnak, ez akár jelképezhetne is valamit, nem? :-) A múzeumra sajnos nem volt időnk már, meg elég drágácska is volt, de majd legközelebb :-)

Titáti írta...

Köszi a beszámolót! És továbbra is irigykedem....
Azért az a teherhajó nem semmi lehetett. :-)
Még hogy vigalmi negyed! Ettől a "political correct" nyelvtől kiráz a hideg. :-)

Alvarezfan1111 írta...

Szívesen elborongtam volna én is a Beatles helyszínein, hogy miért éppen ők, és, hogy sejtették-e vajon itt Hamburgban, mivé lesznek. Majd még meséljetek.

Bori írta...

A vigalmi negyed az PC? Szerintem csak olyan régies, max. finomkodó :-)) Csúnyát azért mégse írhatok itt ;-) Majd még jelentkezünk...

Bori írta...

Ja, a Beatles... vissza kell még mennünk, hogy ezt jobban megismerjük :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...