2010. szeptember 17., péntek

Medvék és Berlin - rejtett nagyvárosi kincsek 1.

Bár elég jó útikönyvvel felszerelkezve érkeztünk ide, lassan már 10 hónapja (!!), egész a múlt hétvégéig nem tudtuk, hogy létezik egy olyan tér Berlin egyik belső negyedében, ahol "Berlin medvéit" őrzik egy barátságosan kialakított területen. Szerencsére az interneten keresztül valahogyan tudomást szereztünk erről, és a koraőszi napsütéses időben felkerekedtünk, hogy a Köllnischer Parkban meglessük a híres medvéket.

Schnuti és Max
Berlinnek már 1280 óta címerállata a medve, és még ma is szinte mindenhol felfedezhető: zászlókon, bögréken, különböző táblákon szerte a városban, nem beszélve a szuvenírekről. 

A címerállat (innen)
Több elmélet van, hogy miért éppen a medve lett a város szimbóluma, az egyik szerint például a német Bär (medve) és Berlin szavak hasonlóságára vezethető vissza - persze a címerek tanulmányozása egy külön tudomány, melynek fejtegetésébe itt most nem mennék bele. :-)

A Bärenzwinger ("medvekennel") a város egyik forgalmas S-Bahn vonalától nem messze, az Alexanderplatzhoz közel, a Spree folyó partján található, egy olyan igazi, régi belvárosi parkban, ahol sok-sok árnyas fa alatt lehet padokon ücsörögni és embereket nézni. 


Az 1937-ben, Berlin alapításának 700. évfordulóján létrehozott medveparkban eredetileg négy medve volt, melyeket a berlini és berni állatkertekből hoztak. Sajnos, a második világháború a medvéket sem kímélte, csak egy maradt életben, de később természetesen hoztak újakat. 

Ebben a régi és kevésbé régi (szoc-panel) házak közt elterülő parkban van egy árokkal és kerítéssel körbevett rész, ahol két medve, Schnute (29) és Maxi (24) tengetik mindennapjaikat, mint Berlin város prominens barnamedvéi. 

Háttérben a lakóépületek
A két medve ottjártunkkor békésen sütkérezett a napon, időnként egy-egy zöldséget ropogtatva, elég nyugisnak tűntek. Van barlangjuk, két oldalra nyíló kifutójuk, elég tágas, és zöld területük. Szombat volt, mégis, szinte alig voltak a környéken, és akik arra jártak, azok sem turistának tűntek, inkább csak amolyan medvebarát környékbeli lakosoknak. 



Nagyon furcsa élmény, hogy a városban, rendes épületek által körülvett parkban lát az ember medvéket! Jó dolognak tartom, hiszen a környékbelieknek és a berlinieknek ez egyfajta közösségi élmény is lehet: időről-időre megnézni a medvéket, munkába menet-jövet, hétvégi sétán...  mi például biztos, hogy visszamegyünk még!

Egy érdekességgel többet láttunk így megint, itt, a "medvék városában", és ha esetleg erre jártok, nézzétek meg majd ti is, az élmény egészen különleges.

6 megjegyzés:

Kátya írta...

Tök jó! Olyan mintha a városlakók házi kedvencei lennének, nem?!

Bori írta...

Jaja, nagyon érdekes a környék meg a medvék együttes hatása :-) Debrecenben mi lenne ilyen állat?? :-D

Kátya írta...

mi más, mint a debreceni pulykakakas...egyértelmű! :-)
Ja, vagy esetleg a mi címerállatunk: a kisbárány (ha jól tudom)...kis barikák bégetnének a főtér közepén...cukik lennének!

Bori írta...

óó, a bárányok tényleg nagyon cukik lennének :-)

PartizánOrsi írta...

Hát, én majdnem 10 éve (na jó, 9), nem 10 hónapja élek Berlinben, de ezekröl a medvékröl még nem is hallottam... Jó, hogy van egy lelkes csapat, aki felfedezi az ilyen kincseket, köszi! :-D

Bori írta...

Szia Orsi, de rég nem írtál! Örülök, hogy valami újat mutathattam egy régóta itt élőnek ;-D Menjetek el, tényleg jó - már ha nem esik az eső....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...