2010. szeptember 10., péntek

Oldalas, úgy fűszeresen

Szeretem az oldalast, hagyományosan, fokhagymásan, krumplipürével és savanyú uborkával, ez az etalon. Aztán egyszer csak mit látok? Nigella barátnőm a jútyúbon oldalast süt, de nem ám az "etalon módon", hanem totál más fűszerekkel: szójaszósz, fahéj, méz, chili és egyebek. Elraktározom ezt a gondolatot, és egyszer csak elővillan, amikor később a boltban kiszúrom a húsok közt az oldalast - akkor gyerünk, holnap "másfajta fűszeres oldalas" lesz az ebéd, kipróbáljuk, de jó, örvendezek Pistinek. Ő nyugtázza lelkesedésem, fizetünk és kattog, kattog az agyam, kíváncsi vagyok.


A másnapi eredmény: nagyon-nagyon finom. Puha, omlós, kicsit édes, kicsit sós, finoman csípős ízkavalkád. Ha rám hallgattok, kipróbáljátok, most már úgyis vége a nyárnak, lehet a súlyosabb húsokat is elővenni néha. Az ötletet pedig köszönöm Nigellának (néhány ponton eltértem, itt az én verziómat közlöm).

Hozzávalók:

A páchoz:

- 4 ek fehérborecet
- 3 ek szójaszósz
- kevés szezámolaj
- 2 ek normál (napraforgó) olaj
- 2 ek méz
- 2 rúd fahéj (őrölt is jó, kb 1 ek)
- gyömbér (friss vagy por)
- 2-3 újhagyma, felkarikázva
- 2 piros csilipaprika, vagy ízlés szerint szárított csilipor

- kb. 80 dkg - 1 kg oldalas, kisebb részekre szedve 


A pác hozzávalóit egy nagyobb zacskóban (ha nem akarunk mosogatni később), vagy egy nagyobb tálban összekeverjük, és az oldalasokat beleforgatjuk. Lefedve állni hagyjuk legalább egy órán át, hogy a fűszerek jól átjárják a húst. A pácnál szerintem lehet úgy "érzéssel" adagolni a hozzávalókat, tehát kicsit többet-kevesebbet abból, amit szeretünk-nem annyira szeretünk. Én például csak mérsékelten csípősre csináltam.

Lefedve, 200°C-os sütőben egy órán át sütjük, amíg jól átpuhulnak. Ekkor levesszük a fóliát, és jó bő két kanál mézet csorgatunk még az oldalasokra, valamint, akinek van, két teáskanálnyi ötfűszer keverékkel is megszórhatja (nálam ez kimaradt). A sütőt kicsit feljebb vehetjük, kb. 220°C-ra, és még 20-30 percig süssük fedő nélkül a húst, de figyeljünk, nehogy leégjen! A végeredmény szépen barnult, kicsit ragacsos oldalas lesz, már az illata is isteni...

Próbáltatok már így oldalast?

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Helló
Megcsináltam és nagy sikert aratott :D Még életemben nem sütöttem oldalast és ez egy nagyon jó, könnyű nem munkás recept ;)
Köszi!
M.Kriszti

Bori írta...

Jajj, de örülök, végre valaki kipróbálja ezt a receptet és nem csak én áradozok, hogy milyen király :-) Egészségetekre!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...