2010. október 24., vasárnap

A Fény fesztiválja Berlinben - egy színes metropolisz

Berlinben október 13-24-e közt hatodik alkalommal került megrendezésre a Festival of Lights, azaz, a Fények Fesztiválja - már a neve is nagyon szép. Mivel csak egy hete érkeztünk vissza, még nem vettem fel a szokásos pörgős berlini tempómat, és egészen péntekig nem is tudtam, hogy lesz ez a fesztivál! Tiszta szerencse, hogy elcsíptem, ahogy a rádióban beszéltek róla (és megértettem! :-), ezután nyilvánvaló volt, hogy ott a helyünk szombaton. Szegény Pisti, kezdődő megfázással is velem tartott, respect! :-)

A fesztivál keretén belül több, mint 60 jelentős berlini épületet világítottak meg különböző színes fényekkel (köztük a Brandenburgi kaput és a tévétornyot is!!), fény-installációkkal és mindenféle szemet gyönyörködtető színjátékkal. Az este 7 órától éjfélig tartó eseményre szombaton rengetegen voltak kíváncsiak, nagyon sok ember sétált az októberi hűvös este ellenére is Berlin látványosságai, főbb épületei környékén.

Mi a Potsdamer Platz modern magas épületei között kezdtük a körutunkat, ahol 7 órakor pontban elkezdett apró égőkkel csillogni az egyik torony, majd lézerjáték kezdődött a szomszédos épületen is. Időközben egy hotel is türkizes megvilágítást kapott, és elindultunk a pár perc sétára lévő Brandenburgi kapuhoz.



Mi egyébként is nagyon szeretjük ezt a hatalmas, tekintélyes kaput, a mögötte elterülő Tiergartennel együtt, de így este, változó színekkel megvilágítva még lenyűgözőbb volt! Mondanom sem kell, rengeteg rendőr biztosította a helyszínt.

Középen a BB kapu, balra az Amerikai Nagykövetség
A következő állomásunk a Hakescher Markt nevű pezsgő központ-tér volt, ahová S-Bahnnal robogtunk át. Mivel ez a tér már nagyon közel van a múzeum szigethez, a Dómhoz és a Spreehez, sétálva indultunk tovább. A Spreen épp jött egy sétahajó, mely az alkalomra való tekintettel szintén ki volt világítva, és bevilágította a Dómot és a Pergamon Múzeumot is. Különleges látvány volt a "fekete" folyón úszó színes hajó... 


Innen már percek alatt megláttuk az Alexanderplatzon álló tévétornyot, és jó ideig nézegettük, hogyan változnak rajta a színek...


Ha nem lett volna elég groteszk már magában is, a torony mellé társult még a Hold is, és ahol álltunk, a képbe pont belefért még a Marienkirche nevű pár száz éves templom is:


Na mi ez, kérem, ha nem nagyvárosi-történelmi-romantika? :-)

Ennyi fény után meglehetősen átfázva érkeztünk haza, de nagyon megérte elmenni! Voltatok már hasonló fesztiválon?

6 megjegyzés:

Titáti írta...

De szép lehetett! Szeretem az ilyen jellegű modern művészetet. Fényes, látványos és mégis "meghitt" a sötét ég miatt.
Én még az NDK-ban jártam az Alexander Platzon, a Pergamon múzeumban. De rég volt..... Te jó ég! Közel 25 éve. Remélem lesz alkalmam egyszer megnézni, hogy milyen Berlin mostanában.

Más: elkészült ám a répatorta!. Ha megtalálom a hevenyészett fotóimat, küldöm e-mail-ben és mesélek a hatásairól... :-)

Bori írta...

Hát, ha teheted, mindenképp gyere el mostanság Berlinbe, szerintem jó hely, de én persze elfogult vagyok ;-) Naaa, ne csigázz a a répatortával, milyen lett???

Kátya írta...

Tévétorony, tévétorony!!!!!!!!! :D :D :D

Bori írta...

:-D :-D Gondoltunk ám Rád!!!

dorkamoka írta...

Szia Bori, ugy remlik,hogy otthon is volt regen valami ilyesmi karacsony kornyeken a Vorosmarty teren. Ha jol emlekszem,akkor adventi kalendarium volt kivetitve a hazakra de talan a Kossuth teren is volt valami hasonlo "fenyjatek".

Bori írta...

Nekem is rémlik, hogy hallottam, hogy Pesten volt valami ilyesmi, de talán nem ennyire mindenre kiterjedő... Egyébként a nagy épületek mindenhol ugyanúgy meg vannak világítva szerintem, csak most ez olyan különlegesen szép volt :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...