2010. október 26., kedd

Halloween: világító töklámpások, és ami mögöttük van...

Azt hiszem, Magyarországon manapság egy kicsit még mindig "divat" nem szeretni Halloweent, ezt a közelgő ünnepet. Sokan csak az "üzlet" oldalát látják, illetve túlzottan "amerikai" ünnepnek tartják. Én már ünnepeltem Halloweent külföldön is, otthon is, tetszett a felszabadult, mégis izgalmas hangulat, de a valódi történetről, amely a töklámpások és az ijesztő jelmezek mögött áll, nem sokat tudtam. A mai poszt, ha tetszik, egy Halloween-kisokos, melyet magamnak is írok, és persze Neked, kedves érdeklődő olvasó! Olvass hát tovább egy kis borzongásért, kelta legendáért és faragott töklámpásokért...

Jack O'Lantern (kép innen)
Halloweent október 31-én ünneplik, elsősorban Írországban, Kanadában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, és - nem meglepő módon - igen messzire visszanyúló, szétágazó történelmi gyökerekkel rendelkezik. 

A kelta világ Samhain nevű ünnepe például az egyik ilyen fontos gyökér: a nyár, a "világos időszak" végét ünneplő kelták úgy tartották, ilyenkor, október végén (a kelta új év kezdetekor) elvékonyodik az élők és holtak közti világ határa, és hatalmas máglyákkal, jelmezekkel akár több napon át is ünnepeltek. Ugyan tököt ekkor még nem faragtak, hatalmas kerekrépákat (turnip) vagy burgonyákat azonban igen, melyeket aztán kivilágítva a rossz szellemek távoltartására használtak.

Egy faragott kerekrépa (kép innen)
A 8. században a keresztény egyház november 1-jét tette a Mindenszentek napjává, sok forrás szerint azért, hogy a pogány szokásokat is a keresztény meder felé terelje. Ezt a napot korabeli angol nyelven "All Hallows Day-nek" hívták (mai: All Saints Day, minden szentek napja). Az európai-pogány népek szerint azonban a keresztény ünnep mellett megfért a pogány is, így a Mindenszentek napját megelőző nap estéjén ugyanúgy ünnepeltek, a régi szokások szerint. Az angolul All Hallows Eve (Mindenszentek előestéje) kifejezésből már könnyen felismerhető a ma is használatos Hallowe'en szó.

Hogyan terjedt át Amerikába is ez a hagyomány? Először sehogyan, ugyanis az 1630-as években tömegesen Amerikába vándorolt Puritánok elutasították ezt a vallásukkal minden szempontból ellenkező (pogány) ünnepet. Az ő alapvetően szigorúan vallásos, egyszerű, dolgos és "fekete-fehér" világnézetükkel összeférhetetlen volt egy ilyen tradíció. A 19. század közepén azonban a korabeli Amerika olvasztótégelyébe hirtelen kb. egy millió ír bevándorló érkezett, az írországi burgonyavész okozta éhínség elől menekülve, és hozták magukkal hagyományaikat-szokásaikat, köztük a Halloweent is. A bevándorlók Amerikában fedezték fel például azt, hogy a tököt sokkal könnyebb töklámpás készítésére használni, mint az általuk korábban használatos kerekrépát vagy burgonyát.

A mai Halloween szokások közt megtalálható például a "trick-or-treating", amikor a gyerekek jelmezekbe öltözve végigjárják szomszédaikat, és "trick or treat" jelszóval "ultimátumot adnak": vagy kapnak csokit-cukrot-sütit-nyalókát-stb, vagy valami csínyt követnek el.

Trick or Treat? (kép innen)
Természetesen legtöbbször megadják nekik, amit követelnek. Szintén jellemző, hogy sokan a házaikat, irodáikat dekorálják ki különböző félelmetes díszekkel, amelyek fő motívumai a pókok, boszorkányok, szellemek, fekete macskák, pókhálók, seprűk, stb. Halloween idején szinte mindenhol összejöveteleket, vacsorákat, bulikat szerveznek, ahol már csak a vendéglátók kreativitásán múlik, hogy miféle félelmetes, ijesztő csapdákat állítanak a "gyanútlan" vendégeknek... :-)
Az általam egyik legkedveltebb szokás a tökfaragás, töklámpás készítése, melyet angolul Jack O'Lanternnek hívnak. A régi ír népmese szerint Jack, a lusta, részeges, mégis ravasz földműves  egyszer csapdába csalta az ördögöt, mikor az el akarta vinni őt magával. Jack, utolsó kívánságként egy almát kért, amiért az ördög fel is mászott neki egy almafára, azonban Jack gyorsan körülrakta a fát keresztekkel, így az ördög nem tudott lejönni onnan. Jack csak azzal a feltétellel távolította el a kereszteket, hogy az ördög megígéri, sosem viszi el a lelkét - az ördög így is tett, és kiszabadult a fáról. Később, amikor Jack meghalt, Szent Péter nem engedte be iszákos, hazudós, bűnös lelkét a mennyekbe. Jack lelke leszállt hát a pokolba, de az ördög, korábbi ígéretéhez hűen, nem engedte be oda. Az ördög csak egy kevés parazsat adott a szegény léleknek, aki azt egy kivájt kerekrépába rakta, és azóta is a menny és a pokol, a jó és a rossz világ között kering, kezében a világító lámpással, hogy emlékeztesse az embereket, hogyan ne éljenek. Bár több verzió is létezik, miért épp így hívják angolul a töklámpást, nekem ez tetszett a legjobban :-)
Holnap mi is faragunk majd egy töklámpást, remélem, jól fog kinézni este! Akit érdekel esetleg, az ebből a galériából Martha Stewarttól, és pédául innen kaphat egy kis inspirációt, de rengeteg internetes forrás foglalkozik a témával magyarul-angolul.

Ja, és ne felejtsük az ételeket sem! Nagyon sok átlagos édességet lehet Halloween alkalmával új ruhába öltöztetni: cheesecake-et csokival pókhálósra dekorálni, habcsók-szellemeket sütni, különféle félelmetes figurákat formázni kekszből... Jellemző a sütőtökös ételek fogyasztása - még nem késő például egy nagyon finom sütőtökös pitét sem sütni! :-) A Halloween-bulikon, összejöveteleken (sok más mellett) hagyományos játék például az "apple bobbing", amikor egy nagy, vízzel teli lavorból hátra tett kézzel, tehát csak a száj használatával kell a versenyzőknek minél több almát kihalászniuk...

(kép innen)
...természetesen fej nem marad szárazon... :-)

Ez az - eredetileg - pogány ünnep így formálódott lassan, és napjainkra már szinte intézménynek számít. Ezzel együtt azonban (sajnos / nem sajnos) hatalmas iparág is épült rá: a jelmez- és álarcipar, illetve az édességgyártók minden évben nagy üzletet bonyolítanak le ebben az időszakban. Ha azonban az ember végigsétál egy töklámpásokkal tarkított utcán, netán maga is készít egyet, vagy megcsodálja az ijesztő dekorációkat egy-egy házon, esetleg megfőz egy-két tökös fogást, igenis, érezhető a hűvös őszi estében a kelták régi szelleme. Ahogyan ők akkor, ugyanúgy észleljük mi is a természet, az évszakok változását, a hideg és a sötét közeledtét, miért ne szellemülhetnénk hát át egy-egy estére? :-)


Források:
BBC vallások: itt 
Jack O'Lantern története: itt
Wikipedia: itt és itt

6 megjegyzés:

Lilla írta...

pont most olvastam agatha christietől a halloween és halált. nyilván nem véletlen hogy most adták ki pár hete.
jó kis összefoglalót írtál

Böbe írta...

Én a gyerekkoromból arra emlékszem, hogy itt Magyarországon inkább ijesztgetésre használták a töklámpást, amit a népnyelv "tök-jakucsi"-nak is nevezett.
Nem tudom, mi ennek az elnevezésnek az eredete, de olvasva a cikked arra gondoltam, hogy a "tök-jack"-et magyarosították volna? :)

Nekem tetszik ebben az "amerikai" hagyományban az, hogy lehet együtt foglalatoskodni a családtagoknak és biztosan szép látvány, ha sok ablakban, teraszon világítanak az "arcok", a mécsesek.

dorkamoka írta...

Nalunk lesz buli a gyerekeknek (Londonban) es mar nagyon keszulnek ra! Mult heten sutottunk linzert es mindenfele Halloween-es mintakkal diszitettuk. Tervbe van meg veve cupcake sutes a tetejen pokokkal es a felnotteknek a te pitedet fogom elkesziteni!:)

Bori írta...

Lilla, azt a könyvet még nem is olvastam, majd utánanézek :-)

Bori írta...

Tök-jakucsi,tényleg? Sose hallottam :-) Nem kizárt, hogy a Jackből jön...

Bori írta...

Huu, Dora, akkor nektek biztosan nagy buli lesz, Angliában nagyon megy :-) Sok sikert a pie-hoz!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...