2011. február 23., szerda

Coleslaw - a kedvenc káposztasaláta

Tegnap bevette magát a fejembe a gondolat, hogy coleslaw-t, azaz "a világ legjobb káposztasalátáját" kell ennem. Ahhoz, hogy ilyet ehessek, el is kellett készítenem - vásároltunk, megvettem a hozzávalókat, hazajöttünk, nekiálltam. Majd rájöttem, hogy répát nem vettünk. Pisti kategorikusan kijelentette, hogy ő bizony már le nem megy még egyszer a boltba (hideg, fáradtság, egyéb alibi-kifogások), majd csinálok salátát holnap. Vicces, hogy még 6 együtt töltött év után sem ismer eléggé: ha én coleslaw-t akarok enni, akkor azt is fogok enni... Így hát elbattyogtam egyedül a boltba, és vettem répát, majd újra nekikezdtem. Ezúttal sikerrel jártam! 

Reggeli napfényben

A coleslaw egy nagyon amerikai káposztasaláta, amelynek rengeteg verziója létezik, alapvetően a sima káposztasalátától annyi különbözteti meg, hogy majonézes szósszal készül. A kinti sütések, barbecue-k elengedhetetlen kelléke, mi is többször ettünk az USA-ban, de szerintem téli ételnek is tökéletes, a lakásban, sült húsok, szendvicsek mellé fogyasztva - én magában is nagyon szeretem, de én függő vagyok... Az összetevői télen is (viszonylag) olcsók: káposzta, alma, hagyma, répa, és egészségesek is.

Az én verziómban a káposzta mellett répa, hagyma és alma is van a salátában: a répa egy kis színt ad, a hagyma egy kis csavart, az alma pedig természetes módon édesít - így az öntetbe szinte egyáltalán nem kell már cukor. 

Mivel a káposzta, amit vettem, 2 kilós volt, csak kb. 70 dkg-ból csináltam salátát, a maradékból a fagyasztót tankoltam fel. Egyrészt apróra reszelt káposztát pirítottam egy kevés olajon, sóval-borssal - ezt eltettem, káposztás kockához tökéletes lesz majd. A másik részből pedig hagyományos párolt káposztát készítettem, lesózva, köménymaggal, pirítva-párolva, a végén ízesítve, ez majd valamilyen sült hús mellé lesz jó (kacsa). Az a jó, hogy ezek a káposztás dolgok nagyon jól bírják a fagyasztást, és amikor úgy alakul majd, pár perc alatt egész jó kis fogásokat tudok varázsolni belőlük. Más kérdés, hogy a lakást meddig kellett szellőztetni, hogy a  káposztaszag kimenjen... :-)

És akkor a recept... Ti szeretitek a káposztasalátákat? Ha igen, milyen féléket?

Hozzávalók:

- kb. 70 dkg (fehér)káposzta, lereszelve
- 2-3 közepes répa, lereszelve
- 1 közepes fej hagyma, lereszelve
- 1 alma, meghámozva, lereszelve

- 2 dl natúr joghurt
- 2 dl majonéz (mindenkinek a bolti kedvence, nálam Miracle Whip)
- egy pár csepp ecet
- só, bors
- ízlés szerint egy kevés cukor

A zöldségeket és az almát megtisztítjuk és lereszeljük - ilyenkor nagyon jól jön egy szeletelő-aprító gép. 

Egy tálban összekeverjük az öntet hozzávalóit: én azért csinálom natúr joghurttal, mert így sokkal könnyebb és kevésbé hízlaló, de aki szeretné, csinálhatja csak majonézzel is. Az ecet és a cukor mennyiségét nem tudom pontosan meghatározni (egyikből sem kell sok), mindenki ízlése szerint használja, érdemes kóstolgatni, érzi az ember, amikor pont jó. Már maga az alma is édesít, főleg, ha édesebb fajtát veszünk. Az öntetbe rakhatjuk a sót és a borsot is, ezekből sem kell több egy csipetnél. A salátaöntet inkább édeskésebb, mint savanyú, de érződik egy picit az ecet is rajta.

A salátát és az öntetet keverjük alaposan össze, kóstoljuk meg, fedjük le, és legalább egy pár órát hagyjuk állni, mielőtt megesszük. Ez szükséges, hogy az ízei jól összeérjenek. 

Nagyon-nagyon finom, és olyan jó a téli lehangoltság ellen! :-)

13 megjegyzés:

DocAbe77 írta...

Nem tudom ki az a Pisti, de jó szenya, hogy nem ment el veled a boltba egy szál nyamvadt répáért a -11 fokban...

Bori írta...

:-DDD ugye???

Névtelen írta...

Ez kb. hány főre elég? Fogalmam sincs még elég kezdő vagyok a konyhában.
Köszi!

Lilla írta...

ismerős ez a menjünk le a boltba mert megkívántam vmit. mindig az jut eszembe, hogy ha alapból ilyen vagyok, mi lenne velem terhesen.... belegondolni is aggasztó

Bori írta...

Ez elég nagy adag, szerintem 6-8 főnek is simán elég. Mi átlag két napig esszük :-) De ha kevesebben vagytok, simán felezheted is!

Bori írta...

Hát igen, a terhesség nagy teszt lesz... :-D De szerintem a férjek már csak így fogadnak el minket, nem? :-)

Zoli írta...

Nálunk csak répa és káposzta megy bele lereszelve, az öntetbe pedig (light) majonéz, egy-egy kanál balzsam- vagy borecet (mikor mi van otthon), pici olívaolaj, méz, só és bors. Isteni, az aktuális Fulbrightosok is dicsérték a múltkor :-)

Kátya írta...

Holnap hagyományosan piacos napom lesz, ezúttal a káposztával is ki fog bővülni a vásárlás!!!

Bori írta...

Zoli, jól is hangzik nagyon! Én is light majonézzel csinálom, csak nem híresztelem :-D

Kátya, vegyél is, biztos Petike is szeretni fogja! :-))

Böbe írta...

Na, mi is ezt ettük ebédre a rántott csirkemell köreteként, kevés krumplipürével kísérve.
Nem tettem semmilyen édeset hozzá és így volt nagyon finom.
Csak a reszelést nem szeretem, gép helyett én reszeltem, mint a gép :)
Köszönjük Borika :)

Bori írta...

Én meg köszönöm az amcsiknak :-) Jah, hát egy gép nagyon nem árt, anélkül kicsit melós....

uinmikmj írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Bori írta...

Edina ezt írta, nem tudom, hová varázsolódott el az eredeti comment: Hm... amíg kint voltam, hasonlót én is ettem.. abban mondjuk nem volt hagyma..., de szerintem alma sem.. de mivel a hagymát kifejezetten szeretem :), ezért mindenképp megpróbálom elkészíteni itthon!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...