2011. február 2., szerda

Gombás-fehérboros serpenyős csirke

A neve talán nem tükrözi teljesen, de ez a csirkés "egytálétel" egyszerű, és mégis nagyon rafinált fogás. A gomba, a száraz fehérbor, és végső simításként a creme fraiche igazán nagyszerű hármast alkotnak. A szokásos berlini szürke téli napokon nagy szükség van ilyen, és ehhez hasonló ételekre, amelyek olyan jó illattal melegítik át a lakást, és minket is... 


A csirkecomb olcsóbb, és ebben az ételben finomabb is, mint a csirkemell, úgyhogy érdemes azt használni, aki szeret vele bíbelődni, akár filézve is. Én jót mosolyogtam magamban, magamon, hogy az egész (alsó-felső) csirkecombokat milyen hihetetlenül bénán szedtem szét ma: ötből egyszer sikerült rendesen eltalálnom a porcok közti rést... Még szerencse, hogy ez az étel ízét nem befolyásolta :-) 

Vannak ilyen szürke napokra tartogatott erősítő receptjeitek?

Hozzávalók:

- 5 egész csirkecomb, szétszedve alsó- és felsőcombokra
- 2 tk olaj
- 600 ml csirke (vagy zöldség) alaplé (esetleg víz)
- 50 g vaj
- 1 hagyma
- 400 g gomba (vegyes, vagy csak egyszerűen champignon)
- 2-2, 5 dl száraz fehérbor
- 200 ml creme fraiche, vagy zsíros tejföl


Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, és először a felsőcombokat pirítsuk meg, de csak a bőrös oldalukkal lefelé (8-10 perc). Ezután az alsócombokat is pirítsuk meg, amíg szép aranybarnára sülnek körben (5-5 perc). Tegyük a megpirított csirkecombokat egy nagy, vastagabb falú edénybe, amelyben szépen egymás mellett elférnek. Öntsük a csirkecombokra az alaplevet, hogy majdnem teljesen elfedje őket a lé. (Esetleg lehet vízzel pótolni). Forraljuk fel az egészet, majd fedjük le (kis rés maradhat), és épp csak gyöngyöztetve 30-35 percig főzzük, amíg a csirkehús jól megpuhul. (Lehet, hogy kicsit több időre lesz szükség, ellenőrizni kell.) Érdekes, hogy a pirítástól kapott aranybarna színt nem veszítik el a combok a főzés során.

Amíg a csirkehús fő, aprítsuk fel a hagymát, és szeleteljük fel a gombát. Az olajas serpenyőből az olajat öntsük ki, és olvasszuk meg benne a vajat. A vajban pirítsuk meg a hagymát, de ne barnuljon meg (kb. 5 perc), majd adjuk hozzá a gombát is. A gombát elég 3-4 percig pirítani, kevergetni, amíg elkezd puhulni és illatozni. Ekkor öntsük bele a száraz fehérbort a serpenyőbe, és nagy lángon forraljuk az egészet, amíg besűrűsödik, és a mennyisége is csökken (kb. 8 perc). Tegyük félre, amíg a csirke megfő.

Amikor a csirkecombok megfőttek, kellően megpuhultak, szűrjük a főzőlevüket a hagymás-gombás-boros szószhoz, és kezdjük újra forralni az így újra hígabb mártást (a combok addig pihennek). Addig forraljuk, amíg kb. harmadára csökken az eredeti mennyiségnek, hogy sűrű, "szirupos" mártást kapjunk. Ekkor keverjük hozzá a creme fraiche-t, vagy tejfölt (esetleg tejszínt), és pár percig forraljuk össze, ízesítsük sóval, borssal, majd öntsük a csirkecombokra az egész mártást. Még egy kicsit forraljuk a hússal együtt a mártást, majd hagyjuk pár percig állni, mielőtt tálaljuk.

Mi egyszerű krumplipürével ettük, de akár knédli-féleséget, vagy tésztát, bagettet is el tudnék képzelni mellé. Nagyon finom és laktató fogás! :-)

A recept eredetije a BBC Good Food-on található.

7 megjegyzés:

Lilla írta...

tök jó, szeretem az ilyen kajákat :-)

Bori írta...

ugye? :-)

Böbe írta...

Na,végre, mostmár nincs befagyva a blog...:)

Lélekmelegítő fűszeres krémlevesek, és a kínai csípős-savanyú leves!

Bori írta...

:-) Nincs, megindult a tavaszvárás! Leves is lesz nemsoká a blogon, igaz, nem krém, de lesz! :-)

Cudar Andi írta...

hm, most készül éppen.
Addig gondolkodtam, mit főzzek, míg rájöttem, ehhez épp minden van itthon :-)

kíváncsi leszek a végeredményre, de az illata már mennyei...

Cudar Andi írta...

jelentem, isteni lett.
Picit változtattam rajta annyit, hogy a végén még betettem a combokat grillsütőbe kb 15 percre, nekem úgy jobban ízlett.

Fokhagymás pirítós volt hozzá :-)

Bori írta...

Szia Andi! Örülök ám, hogy jó lett, nekünk is nagyon ízlett. A fokhagymás pirítós meg tökjó ötlet mellé! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...