2011. február 10., csütörtök

Scone: krémmel és málnalekvárral.....

Van az úgy, hogy bizonyos férjek elkészülnek végre a leendő könyvük kéziratával. Ez a hosszadalmas folyamat ám a végére ki is meríti őket nagyon, és amikor végre postára adják a művet, majd hazaesnek, csak rájuk kell nézni, és egyből előtör a "mitfőzzeknekedhogyjobblegyen"-üzemmód... :-) 

A tökély

Terápiás sétánk után ma a két duci hölgy receptje alapján sütöttem meg ezt a pompás és egyszerű édességet, melynek gusztusos fotóját már előző este kifigyelte eme bizonyos férj - tényleg szemet gyönyörködtető, ahogy a finomra sült kis sütik közt a habos, fehér krém és az élénkpiros lekvár adja a kontrasztot... 

A scone egyébként hagyományos, nagyon angolszász sütemény, melyet jellemzően a délutáni tea mellé szolgálnak fel, dzsemmel vagy mézzel, és egy sűrű, zsíros, selymes tejszín-szerű krémmel (angolul clotted cream, nem tudok magyar megfelelőt). Ez a tipikus "cream-tea", azaz tea, mellé valamilyen tejszínes-krémes finomsággal.

A scone nagyon könnyű, légies, a krém és a lekvár szuper egyensúlyban biztosítják a krémes-édes és a gyümölcsös arányt - mindenkinek nagyon-nagyon ajánlom, hogy próbálja ki, hiszen max. 20 perc alatt elkészül, és bizonyos férjek szerint "az új kedvenc" kategóriába is sorolható, ami nagy szó! :-)


Hozzávalók:

- 220 g liszt
- 10 g sütőpor
- csipet só
- 55 g vaj
- 55 g cukor
- 150 ml tej

A krémhez: (ha nincs a közelünkben clotted cream)

-130 g mascarpone
- 1 dl tejszín
- csepp vanília
- 2-3 ek cukor (ízlés szerint)
- kevés reszelt citromhéj (opcionális)

A tálaláshoz: valamilyen piros lekvár/dzsem, lehetőleg házi, vagy méz


A lisztet, sütőport, cukrot és sót egy nagyobb tálban keverjük össze, és adjuk hozzá a vajat. Morzsoljuk össze a vajat és a lisztes keveréket, amíg szép "morzsás" lesz. Adjuk hozzá a tejet, és egy nagyobb kanállal dolgozzuk össze a tésztát, majd vékonyan lisztezett felületre kiborítva óvatosan gyúrjuk át. Nem kell túlgyúrni, csak épp, amíg szépen összeáll. Könnyű tésztát kapunk. 

Nyomogassuk ki a kezünkkel kb. 2 cm vastagra a tésztát, és 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval, vagy hasonló méretű kispohárral szaggassunk köröket. Helyezzük a köröket zsírozott-lisztezett tepsire, és kenjünk meg a tetejüket tejjel. 

220°C-ra előmelegített sütőben süssük őket 10 percig, vagy amíg aranybarna színűek lesznek és szépen megemelkednek.

A krémhez helyezzük a hozzávalókat egy nagyobb tálba, és habverővel vagy robotgéppel keverjük őket "habosra" - egy jól kenhető, kicsit sűrűbb krém lesz az eredmény.

Tálalni még langyosan a legérdemesebb, egy apró sütit kettévágva, krémmel megkenve, lekvárral színezve és a süti tetejével befejezve. Mennyei!

Ettetek már scone-t?

5 megjegyzés:

DocAbe77 írta...

Én már ettem:D És NAGYON JÓÓÓÓ! Tényleg. 2 duci hölgy rulez! Meg persze bizonyos gondoskodó feleségek is;)

Dora írta...

Ettunk bizony...bar egy is elonnyel indulunk,ugye?!:)
Elkepesztoen finom..mar volt szerencsem hazi keszitesuhoz is es persze az uzletekben mindenhol kaphato itt. Egy baj van vele..az ember kulalakjanak nem tesz jot ha sok ilyet eszik:))))

Bori írta...

Na igen, Dóra, te előnyben vagy, mindenképp, egyszer én is megkóstolnék egy olyan igazi angol verziót! :-)) Egyébként ebből a mennyiségből össz. 12 darab lett, ez két napig tartott, de nem is sütök ilyesmiket hetente...vigyázni kell, na. Meg járunk futni és én úszni is. :-D

Kátya írta...

Ez a bejegyzés azt hiszem mindenkinek egyértelművé teszi, h a 2 duci hölgy miért is lett olyan "duci"....
Nem baj, azért tényleg jól néz ki!

Bori írta...

Tudom, hogy te nem szereted őket, de azért néha belefér ;-) És erre nem mondhatod, hogy "unalmas angol konyha" :-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...