2011. február 5., szombat

Spanyolos omlett - Hola, chorizo!

Történt, hogy a születésnapomra nemrég kaptam Kata barátnőméktől egy könyvet, amelyben szuper spanyol tapas-receptek találhatók, zöldségesek, húsosak, tojásosak egyaránt. (Tapas: kis adagokban tálalt, tulajdonképpen bármilyen jellegű étel, melyet a spanyol bárokban az ital mellé szolgálnak fel - segítik az italfogyasztást... :-)

Több recept hozzávalói közt is szerepel a chorizo, mely egy spanyol kolbászféle és nagyon hasonló az általunk ismert kolbászhoz, de ugyanúgy rengeteg verziója is létezik, Spanyolországon kívül Portugáliában, Dél-Amerikában is. Chorizot még nem sokszor ettem, de természetesen már szemeztem vele boltokban, hiszen sok (külföldi) recepthez használják, jól néz ki. Bár világosan emlékszem, hogy chorizot a közeli kisboltban is láttam régebben, természetesen most, hogy venni is akartam volna, nem találtam... :-) Több nagy, igényes berlini áruházat bejárva végül egy nagyon-nagyon flancos helyen találtunk csak ebből a spanyol kolbászból, de teljesen megfizehető áron, nagyon jó minőségűt. Illatra, ránézésre szinte teljesen ugyanúgy fest, mint a magyar kolbász.



A receptek olvasgatása közben a tojás - krumpli - chorizo hármasa különösen megfogott: szeretem az olyan ételkombinációkat, amelyek tartalmasak, mégis egyszerűek, és egy friss salátával tálalva akár egy kiadós ebédként is ehetőek. A mai recept egy keverék: egy interneten található receptet és egy klasszikus spanyol burgonyás-tojásos tapast ötvöztem, az alapjuk ugyanaz, csak pár dolgot alakítottam rajta.

Ha nem találtok chorizot otthon, szerintem ugyanúgy működhet az étel sima magyar (gyulai, csabai, puhább-szárazabb, füstölt) kolbásszal is. Mi annyi különbséget észleletünk a chorizo és a magyar kolbász közt, hogy előbbi kicsit "édeskésebb", "gyógynövényesebb", valószínűleg egy nagyon kicsit eltérő a fűszerezése, de ugyanolyan finom.

Ettetek már chorizot?
 

Hozzávalók:

- fél kg krumpli
- 1 hagyma, apróra vágva
- 200-250 g chorizo (vagy hasonló kolbász), kis darabokra vágva
- 1 kaliforniai paprika, kis kockákra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 8 tojás
- 1-1,5 dl zsíros tejföl, vagy tejszín
- só
- bors
- csipet római kömény
- olívaolaj
- 1-2 paradicsom

A krumplit meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Sós vízben főzzük meg a burgonyaszeleteket, amíg megpuhulnak, de figyeljünk, nehogy túl puhára sikerüljön. Szűrjük le, és egy kb. méretű, kiolajozott kerámia vagy üveg sütőtálba rakosgassuk le a szeleteket úgy, hogy átfedésben legyenek.

Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra.

A hagymát és a fokhagymát pirítsuk meg az olajon egy serpenyőben, közepes hőmérsékleten kb. 5 percig. Adjuk hozzá a paprikát és a chorizot is, és pirítsuk további 5-8 percig, amíg a kolbász szépen elkezdi a zsírját engedni. Tegyük félre.

A tojást, sót, borsot és római köményt, valamint a tejfölt/tejszínt keverjük ki szépen.

A lerakott krumpliszeletekre tegyük a kolbászos-zöldséges keveréket, és öntsük rá a tojásos mixet is. Helyezzük el a tetején a paradicsomszeleteket. Tegyük az előmelegített sütőbe, és  35-45 percig süssük, amíg a közepe is épp megszilárdul, de ne égjen meg. A sütőből kivéve hagyjuk 5-8 percet állni, és csak utána tálaljuk.

Friss fehér kenyérrel és/vagy friss zöldsalátával nagyon-nagyon finom és laktató fogás.

4 megjegyzés:

DocAbe77 írta...

Finom volt nagyon ez a spanyolkolbászos omlett, bár a fehérkenyér emlegetése keserű emlékeket idéz fel az otthoni kenyér vs. az itteni pékségben kapható, kenyérre külsejében még csak-csak emlékeztető, de ízében már ajjaj IZÉ összehasonlításban.

Bori írta...

Azért nem olyan rossz a helyzet... :-)

Kátya írta...

Örülök, h máris használatba vetted a könyvet, remélem sokszor fogsz tudni meríteni belőle. A fogás nagyon jól néz ki, biztosan ki lesz próbálva már csak a római kömény miatt is, kellemes tapasztalataim vannak vele.

Bori írta...

:-) Én köszi még egyszer, és majd számolj be a tapasztalatokról!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...