2011. február 15., kedd

Zöldsaláta pirított hússal és kéksajtos falatokkal, valentinnap helyett

Végre lecsengett a Valentin-napi őrület! Bár alapvetően szeretem a giccses, a rózsaszínű vagy épp csillogó dolgokat (elég csak a blogom színvilágára gondolni), a Valentin-nap mégis kiborít. Nem azért, mert "olyan amerikai" és mert "csak marketing-fogás". Nem tudom megmagyarázni, miért, egyszerűen egyáltalán nem hiányzik, hogy  szívecskés-cuki ajándékot, piros rózsát, vagy kétszemélyes vacsorát kapjak pont február 14-én, és fordítva: ilyeneket adni sincs kedvem, csak ezen a napon. Azt sokkal inkább a szeretet-szerelem ünnepeként veszem, amikor Pisti tulipánnal vár a reptéren, amikor megérkezem. De végülis az a szép, hogy mindenki maga dönt, mit és hogyan ünnepel, nem? :-) Ki hogy áll a Valentin-naphoz?


Mi a valentinnapozás helyett egy tartalmas, igazán finom salátát ettünk, melyben zöldség, hús, sajt és egy kevéske kenyér is van. Az egész ízvilágán nagyot dob a kéksajt, amely finoman ráolvad a kenyérkarikákra, így szelídül egy kicsit az íze, de azért nem veszti el a karakterét sem. Még egyes húsevő-melegvacsorások is elismerően nyilatkoztak! :-)

Hozzávalók: (2 személyre)

- 2 jó nagy marék (vegyes) zöldsaláta (én előre csomagoltat vettem)
- kb. 15-20 dkg sertéshús (pl. karaj), vagy csirkehús, esetleg korábbról maradt sült hús
- 1 kisebb bagett, felszeletelve, vagy csak kisebb kenyérdarabok
- 5 dkg kéksajt
- 1 dl olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek fehérborecet
- 1 kk cukor

Az olajat az átnyomott (lereszelt) fokhagymával alaposan összekeverjük. Egy keveset ebből egy serpenyőbe teszünk, és a csíkokra vágott húst megpirítjuk benne pár perc alatt. A húst sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.

A kenyérszeleteket sütőlapra rakosgatjuk, és egy kevés fokhagymás olajjal megkenjük őket. A sütő grill fokozatán (vagy csak serpenyőben) kicsit megpirítjuk a szeleteket, majd a sütőből kivéve egy-egy csipet kéksajtot rakunk a tetejükre. Visszarakjuk még pár percre a kéksajtos szeleteket, amíg a sajt szépen elolvad rajtuk. 

A salátaöntet egyszerű: a maradék fokhagymás olajhoz adjuk az ecetet és a kevés cukrot, majd alaposan összekeverjük. 

A tálaláshoz a salátát, a még langyos húst és az öntetet keverjük alaposan össze, és a meleg, sajtos bagett-karikákkal tálaljuk! Egyszerű és nagyon finom! :-)

A recept egy német könyvből származik, címe: Salate... :-)

2 megjegyzés:

Niki írta...

Én sem szeretem a Valentin napot...Szerintem teljesen felesleges,itt Magyarországon tartani.Soha nem volt ennek a napnak jelentősége itt nálunk.Mo-n.Csak az utóbbi pár évben kezdett olyan nagyon felkapott lenni.Annyira kezdünk el "Amerikásodni",csak éppen az itt élő emberek élet színvonala nem éri el az "Amerikásat"mert nem tudjuk elérni...Valenti nap nálam soha nem volt,és szerintem nem is lesz...

Bori írta...

engem nem is az amerikásodás része érdekel, hanem csak úgy simán nem érdekel :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...