2011. március 18., péntek

Egy nagyon friss csirkehúsos saláta

Hát, ez a saláta olyan, de olyan nagyon egyben van, hogy már akár a tökéletes jelzővel is illethetném! Tegnapelőtt töprengtem ugyan egy kicsit magamban, miközben a hozzávalókat aprítottam a nyugis esti konyhában, hogy vajon nem lesz bele sok ennyi szárzeller? És az öntet elég intenzív ízű lesz? Tegnap, amint megkóstoltuk, minden kétségem eltűnt, és maradt egy nagyon finom, friss ízű húsos-zöldséges saláta, mely nem csak magában, hanem például megpirított barna kenyérrel is jó amolyan angolszász "sandwich-lunch"-ként, vagy vacsoraként, vagy reggeliként.... :-)



A recept eredetijében (Pioneer Woman) az édes vonalat szőlő képviseli, mivel azonban nincs még nyár vége, sem ősz, nem vettem (kitudjahonnanésmilyen) szőlőt, hanem egyszerűen egy almával helyettesítettem. Nagyon szuper lett így is. Az a jó ebben a salátában, hogy tulajdonképpen mindenki ízlése szerint bővítheti (szűkítheti) a hozzávalókat, talán csak arra érdemes figyelni, hogy legyen benne mindig valami roppanósabb összetevő, ami a hús és az öntet puhaságát ellensúlyozza. Lehetne bele diót, kesudiót rakni, vagy akár krumplit is, esetleg répát, sajtot, stb...


Hozzávalók:

- 2 egész csirkecomb (vagy annak megfelelő mennyiségű, másfajta csirkehús, kimaradt főtthús)
- 2-3 szár szárzeller
- 3-4 vékony újhagyma
- 1 kisebb alma (szőlőszemek)
- bő 1 dl majonéz
- bő 1 dl joghurt (tejföl)
- só, bors
- 2 ek citromlé
- 1 ek (barna)cukor (vagy édesítő)
- kisebb marék apróra vágott kapor


A csirkehúst megmossuk, és annyi vízben, amennyi bőven elfedi, megfőzzük: felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 1 óráig főzzük. Én most csirkecombból csináltam, mert az szaftosabb, mint a melle, de biztosan más részekkel is működhet. Ha megfőtt a csirke, egy-két villával, vagy kézzel leszedegetjük a csontról a húst, és apróbb darabokra vágjuk. A bőrre most nem lesz szükség.

A zellerszárakat, almát, újhagymát megmossuk és megtisztítjuk, majd felaprítjuk, szeleteljük. Egy nagyobb tálba rakjuk a zöldségeket, majd a húst is mellé. Összevágjuk a kaprot, és azt is hozzáadjuk.

Egy kisebb tálkában keverjük össze az öntet hozzávalóit is: majonéz, joghurt, só, bors, citromlé, cukor, és kóstoljuk is meg, hogy jó lesz-e. Sót lehet bőségesen használni, ugyanis a húst egyáltalán nem sóztuk korábban.

A zöldfűszerekkel is variálhatunk egyébként, nem muszáj kaprot használni, ki mit szeret, csak friss legyen.

Ha jó az öntet, öntsük a salátára, és keverjük át alaposan. Legalább 3-4 órán át, de inkább egy éjszakán át érdemes pihentetni, hogy jól összeérjenek az ízek. 


Ahogy fent említettem, mi pirított barnakenyérrel ettük (és akár egy pár szem csipszet is lehet mellé biggyeszteni), de magában is zseniális, vagy bármilyen péksüteménnyel kísérve. Megéri kipróbálni!!!

8 megjegyzés:

timus írta...

Tetszik ez a kombináció, jó hogy eszembe juttattad a szárzellert :) Jövő hétre felírom ;)

Bori írta...

Oké :-)

atira írta...

Nagyon jól néz ki !

Bori írta...

És még finom is ;-)

lúdanyó írta...

Nagyon finom lett - bár a csirkét mellé ettük, nem kevertem bele. Kösz a receptet :)

Bori írta...

Örülök! :-)

Névtelen írta...

Ilyet Morso anyukaja is szokott csinálni!! De kaporral és korianderrel, meg talán egyéb zöld is van benne, de ez a kettő biztosan. Egyik itteni kedvencem.

Bori írta...

Jaja, korianderrel is szuper lehet, csak azt pl. otthon nehezebb beszerezni frissen, kaprot könnyebb. De én itt még bizti kipróbálom majd azzal is :-) Fincsi :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...