Az angolul Melting Moments, azaz "olvadó / elolvadó pillanatok" névre hallgató kekszféleség legelőször a neve miatt ragadt meg, akár "kis semmiségnek" is fordíthatnánk. Egy olyan süti fantázianeve ez, mely puha, omlós, pillanatok alatt szinte elolvad az ember szájában - kóstolás után megállapítottuk, hogy találó a név, valóban így történik. :-)
Már csak azért is kíváncsi voltam, milyen lesz a végeredmény, mert a hozzávalók közt nincs sem tojás, sem tej, sem sütőpor, vagy szódabikarbóna, mint általában azért jó pár keksz esetében lenni szokott. Liszt, vaj, egy kis keményítő, vanília és cukor: elég basic alapanyagok, gyors és egyszerű gyártási folyamat - tulajdonképpen nyilvánvaló volt, hogy előbb-utóbb ki kell próbálnom... :-) Ma délután ki is próbáltam, és Pistivel mindketten elégedettek voltunk a végeredménnyel, olyan lett, amilyennek beharangozták (pedig én még ráadásul nem is cukorral, hanem édesítővel csináltam)!
Tea, kávé, tej mellé nagyon-nagyon kínálja magát, főleg napsütéses-tavaszvárós napokon!
Ki hogy várja a tavaszt??? :-)
Hozzávalók:
- 195 g liszt
- 60 g kukoricakeményítő
- csipet só
- 30 g porcukor
- 230 g vaj, szobahőmérsékletű
- 1 tk vanília kivonat
- plusz porcukor a tálaláshoz
Keverjük össze egy tálban a lisztet, a sót és a keményítőt (esetleg szitáljuk is át). Robotgéppel keverjük habosra a vajat a cukorral (kb. 2 perc), és adjuk hozzá a vaníliát. Adjuk hozzá a lisztes keveréket is, és épp csak addig keverjük, amíg összeáll a tészta. Egy érdekes, krémes jellegű anyagot kapunk. Fedjük le és tegyük a hűtőbe 1-2 órára.
Melegítsük elő a sütőt 177°C-ra, és sütőpapírral béleljünk ki egy sütőlapot.
A tésztából formázzunk kézzel 2,5 cm átmérőjű gömböket - ez egy kicsit nehézkes, de nem baj, ha ragacsos, semmi problémát nem fog okozni. Rakjuk a gömböket 2 centis távolságra egymástól sorban a sütőlapra. 10-14 percig süssük őket, amíg a kekszek széle épp megbarnul.
A sütőből kivéve rácson hűtsük a sütiket 4-5 percig, majd szórjuk meg őket jó alaposan porcukorral és már kóstolhatunk is :-)
Zárt dobozban akár egy hónapig is elállnak.
17 megjegyzés:
Nagyon jól néz ki, köszi a receptet, menetttem, mert én minden héten sütök valamilyen kekszféleséget a reggeli kávé mellé.
ezt én is nagyon bírom h melting moments. annyira békebeli hangulati délután teázgatós :-)
Tényleg nagyon fincsi, és békebeli hangulatos... :-)
A heti sütésbe pedig simán beleillik :-)
Nekem a pontosan 177 fokos sütő tetszik ;-)
:-DD Hát jó, az eredeti Fahrenheitban volt megadva, így váltható át. Én is csak saccra lövöm be, mert az én sütőmön a legközelebbi jel 175°, vagy 200° :-)))
Hát már hogy állna el egy hónapig??? Ha csak nem lakatos/számzáras az a zárható doboz...
;-D
Lehetne-e, hogy március 25-én a délutáni órákban sütnél egy ilyet?
Hátha maradna estig kóstoló :)
:-) Lehetne, de lehet, hogy más tervem is van ;-))
Mindkettőt? Meg pohárhabot, meg cheesecake-et, meg profiterolgolyócskát, meg...
Kedves Bori!
Hoy van az, hogy először sütőlap és aztán rács?
És nekem nem mérhető a hőfokom.
Kedves Névtelen! Sütőlapon sütöd (tepsi, stb), és aztán ideális esetben rácson hűtöd ki és cukrozod a sütit. A rács azért jó, mert alul is tud "szellőzni" a süti. Ha nincs rácsod, akkor sima tálcán is lehet hűteni, a lényeg, hogy ne maradjon a forró sütőlapon/tepsin. Ha nem mérhető a hőfoka a sütődnek, próbáld a közepesen melegnél egy kicsit erősebbre belőni, de sajnos, ez ügyben nem tudok okos lenni...
A keksz isteni lett, megsütöttük,nálunk elnyerte az " ebből bármennyit is sütök, kevés " címet!!
Köszönjük!
De jó, örülök!!! :-)
Kedves Bori!
A 30g porcukor nem elírás? :) Tényleg csak ennyi cukor kell az egész sütibe?
nem, tényleg csak ennyi kell :-)
Próba cseresznye, holnap megírom, milyen lett. :)
Megjegyzés küldése