2009. október 18., vasárnap

Alma, alma, piros alma...


Az almáról mindig az Ősz jut eszembe, nagy betűvel. A tarka színekben pompázó levelek, az egyre gyengülő napsütés és az esti hűvös levegő illata. Na és persze az almák illata: nyersen, süteményben, reszelve, fahéjjal és még sorolhatnám. Régen, iskolás korunkban, amikor megkezdődött az almaszezon, a húgom és én mindig kaptunk egy-egy nagy almát az uzsonnánk mellé, ezért a táskában pácolt alma illata is mindig az orromban van...



Az előző hétvégén pedig, furcsa csavarként, az év első nagy almahulláma Amerikában ért. Mióta itt vagyunk, Charlottesville-ben, naponta elmentünk a kis hegyi utunkon autóval egy tábla mellett, melyen eleinte "Pick your own peaches" ("Szedd magad a barackot"), majd mostanság a "Pick your own apples" feliratot láttuk. Mivel utolsó napjainkat töltöttük Charlottesville-ben, gondoltunk egyet, és felkapaszkodtunk ütött-kopott Corollánkkal a hegyre, azaz a Carter Mountain Orchardba. Amint felértünk, alig hittünk a szemünknek: egy pezsgő, hatalmas területen elterülő gyümölcsöst találtunk, kivételes hegyi panorámával.



Ez a gyümölcsös barackot, almát és különféle tököket termel az év különöböző szezonjainak megfelelően, melyeket a látogatók maguk is leszedhetnek. Ez szerintem egy szuper dolog, pláne itt Amerikában, ahol például egy városi gyereknek elég kevés esélye van a természetet ilyen közelről megismerni. Nagyon sokféle alma kapható leszedve is, és persze árulnak mindenféle almából készült terméket is.




Az egyik jellegzetes almából készülő finomság az apple butter. Ez nem egy vajas készítmény, a "butter" (vaj) csak az állagára utal; ez egy nagyon sűrű, sokáig fővő almaszósz, sűrítmény, melyet utána kenyérre kennek vagy kiegészítőként használják más ételekhez.



Kapható volt még ciderrel készült fánk is, ami nagyon finom és könnyű volt.


Ittunk cidert tisztán is, és elgondolkoztam: eddig azt hittem, a cider alkoholos, amit pedig mi ittunk, egyértelműen nem volt az. Utánanéztem hát, és rájöttem, hogy míg mindenhol máshol a cider az erjedt, alkoholos almalére utal, itt Amerikában a friss, natúr almalét jelenti. Az alkoholos verziót itt "hard cider"-nek hívják (és én azt ittam Baltimore-ban, amikor kagylót ettünk).


Voltunk még hayride-on, tehát körbevittek minket egy szalmásszekéren (értsd: utánfutó, melyet egy traktor húzott), hogy megnézhessük az egész gyümölcsöst és közben meséltek...


Több képet szerettem volna feltölteni, de nem sikerült... igyekszem majd pótolni.



3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Apple butter marhahússal...nagyon alap, nagyon finom, nagyon londoni emlék...Sára

Kátya írta...

Az almaszószt hússal az ozik is nyomják, nem rossz egyébként. A kis gazdaság, ha nevezhetem így, nagyon aranyos. Lecsekkoltam a többi képet is...Washington DC nagyon állat! ÉS már csak kettőt kell aludni és itthon lesztek!! Je je jupi jupi je je! :-)

Névtelen írta...

"Almaszósz RETRO" jutott erről az eszembe.
A '80-as években a DEKO-ban (akkor Debreceni Konzervgyár) is készült, nagyon finom volt, az akkori kisgyerekek nagyon szerették :)
(A)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...