Újra itt van, újra itt van, újra itt van... na ki? Bori. És prezentál nektek egy szuper aprósütemény receptet, melyet elkészíteni könnyű, gyorsan megenni pedig még annál is könnyebb :-)
Az "ujjlenyomat" süti, meglepő módon, onnan kapja nevét, hogy a hüvelykujjunkat használjuk a végleges forma eléréséhez. Később majd kifejtem.
Hozzávalók:
- 100 g őrölt dió/mogyoró/mandula/pekándió...
- 113 g szobahőmérsékletű vaj
- 50 g cukor
- 1 nagyobb tojás, szétválasztva
- 1/2 tk vanília kivonat (aroma)
- 140 g liszt
- egy csipet só
- kedvenc lekvár vagy dzsem a töltelékhez
Terítsük el egyenletesen a diót/mogyorót/... egy sütőlapon, és 180 °C-os sütőben pirítsuk őket kb 8-10 percig, amíg kicsit megbarnulnak és elkezdik az aromájukat éreztetni. Ha kész, egy konyharuhára öntsük ki őket, takarjuk be és hagyjuk pár percig gőzölődni. Ezután finoman dörzsöljük át őket a konyharuhával, hogy a héjakat eltávolítsuk, és így a keserű ízt kiiktassuk.
Aprítsuk késsel vagy robotgéppel finomra az általunk választott csonthéjast és helyezzük egy tányérra, amíg felhasználásra kerülnek.
A 180 °C-os sütő hőmérsékletét tartsuk fenn, és készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt sütőlapot.
Egy keverőtálban keverjük habosra a vajat a cukorral (kézzel vagy géppel, legalább 2-3 percig). Adjuk a masszához a tojás sárgáját és a vanília kivonatot, keverjük amíg homogénné válik.
Egy külön tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd adjuk a lisztes keveréket a tojásos-vajas keverékhez. Mixeljük, amíg épp csak összeáll, ne vigyük túlzásba. Ha túl puha lenne a tészta a formázáshoz, tegyük 30 percre a hűtőbe.
A tojásfehérjét verjük fel laza habbá. Formázzunk a tésztából 2,5 cm átmérőjű golyókat, görgessük meg őket a habban és utána a diós/mogyorós/... keverékben és helyezzük őket a sütőlapra.
Miután felsorakoztak a golyók, jön az óvodai foglalkoztató: nyomjunk hüvelykujjunkkal kis mélyedéseket a golyók közepébe! Igazán jó érzés :-) Ha ezzel is megvagyunk, kiskanállal adagoljunk lekvárt a lenyomatokba, és tegyük be őket sülni, 13-15 percig, vagy amíg szép aranybarnára pirulnak kívül.
Fémrácson hagyjuk őket kihűlni, és fogyasszuk teával, kávéval vagy csak magában. Bon appetit!
A recept innen származik.
Az "ujjlenyomat" süti, meglepő módon, onnan kapja nevét, hogy a hüvelykujjunkat használjuk a végleges forma eléréséhez. Később majd kifejtem.
Hozzávalók:
- 100 g őrölt dió/mogyoró/mandula/pekándió...
- 113 g szobahőmérsékletű vaj
- 50 g cukor
- 1 nagyobb tojás, szétválasztva
- 1/2 tk vanília kivonat (aroma)
- 140 g liszt
- egy csipet só
- kedvenc lekvár vagy dzsem a töltelékhez
Terítsük el egyenletesen a diót/mogyorót/... egy sütőlapon, és 180 °C-os sütőben pirítsuk őket kb 8-10 percig, amíg kicsit megbarnulnak és elkezdik az aromájukat éreztetni. Ha kész, egy konyharuhára öntsük ki őket, takarjuk be és hagyjuk pár percig gőzölődni. Ezután finoman dörzsöljük át őket a konyharuhával, hogy a héjakat eltávolítsuk, és így a keserű ízt kiiktassuk.
Aprítsuk késsel vagy robotgéppel finomra az általunk választott csonthéjast és helyezzük egy tányérra, amíg felhasználásra kerülnek.
A 180 °C-os sütő hőmérsékletét tartsuk fenn, és készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt sütőlapot.
Egy keverőtálban keverjük habosra a vajat a cukorral (kézzel vagy géppel, legalább 2-3 percig). Adjuk a masszához a tojás sárgáját és a vanília kivonatot, keverjük amíg homogénné válik.
Egy külön tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd adjuk a lisztes keveréket a tojásos-vajas keverékhez. Mixeljük, amíg épp csak összeáll, ne vigyük túlzásba. Ha túl puha lenne a tészta a formázáshoz, tegyük 30 percre a hűtőbe.
A tojásfehérjét verjük fel laza habbá. Formázzunk a tésztából 2,5 cm átmérőjű golyókat, görgessük meg őket a habban és utána a diós/mogyorós/... keverékben és helyezzük őket a sütőlapra.
Miután felsorakoztak a golyók, jön az óvodai foglalkoztató: nyomjunk hüvelykujjunkkal kis mélyedéseket a golyók közepébe! Igazán jó érzés :-) Ha ezzel is megvagyunk, kiskanállal adagoljunk lekvárt a lenyomatokba, és tegyük be őket sülni, 13-15 percig, vagy amíg szép aranybarnára pirulnak kívül.
Fémrácson hagyjuk őket kihűlni, és fogyasszuk teával, kávéval vagy csak magában. Bon appetit!
A recept innen származik.
2 megjegyzés:
Nagyon finom, de kell hozzá a kávé, vagy tea :) "A"
Azért írtam :-)
Megjegyzés küldése