2009. november 6., péntek

"Ujjlenyomat" sütik - Thumbprint Cookies


Újra itt van, újra itt van, újra itt van... na ki? Bori. És prezentál nektek egy szuper aprósütemény receptet, melyet elkészíteni könnyű, gyorsan megenni pedig még annál is könnyebb :-)

Az "ujjlenyomat" süti, meglepő módon, onnan kapja nevét, hogy a hüvelykujjunkat használjuk a végleges forma eléréséhez. Később majd kifejtem.

Hozzávalók:

- 100 g őrölt dió/mogyoró/mandula/pekándió...
- 113 g szobahőmérsékletű vaj
- 50 g cukor
- 1 nagyobb tojás, szétválasztva
- 1/2 tk vanília kivonat (aroma)
- 140 g liszt
- egy csipet só
- kedvenc lekvár vagy dzsem a töltelékhez


Terítsük el egyenletesen a diót/mogyorót/... egy sütőlapon, és 180 °C-os sütőben pirítsuk őket kb 8-10 percig, amíg kicsit megbarnulnak és elkezdik az aromájukat éreztetni. Ha kész, egy konyharuhára öntsük ki őket, takarjuk be és hagyjuk pár percig gőzölődni. Ezután finoman dörzsöljük át őket a konyharuhával, hogy a héjakat eltávolítsuk, és így a keserű ízt kiiktassuk.



Aprítsuk késsel vagy robotgéppel finomra az általunk választott csonthéjast és helyezzük egy tányérra, amíg felhasználásra kerülnek.

A 180 °C-os sütő hőmérsékletét tartsuk fenn, és készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt sütőlapot.

Egy keverőtálban keverjük habosra a vajat a cukorral (kézzel vagy géppel, legalább 2-3 percig). Adjuk a masszához a tojás sárgáját és a vanília kivonatot, keverjük amíg homogénné válik.

Egy külön tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd adjuk a lisztes keveréket a tojásos-vajas keverékhez. Mixeljük, amíg épp csak összeáll, ne vigyük túlzásba. Ha túl puha lenne a tészta a formázáshoz, tegyük 30 percre a hűtőbe.

A tojásfehérjét verjük fel laza habbá. Formázzunk a tésztából 2,5 cm átmérőjű golyókat, görgessük meg őket a habban és utána a diós/mogyorós/... keverékben és helyezzük őket a sütőlapra.



Miután felsorakoztak a golyók, jön az óvodai foglalkoztató: nyomjunk hüvelykujjunkkal kis mélyedéseket a golyók közepébe! Igazán jó érzés :-) Ha ezzel is megvagyunk, kiskanállal adagoljunk lekvárt a lenyomatokba, és tegyük be őket sülni, 13-15 percig, vagy amíg szép aranybarnára pirulnak kívül.


Fémrácson hagyjuk őket kihűlni, és fogyasszuk teával, kávéval vagy csak magában. Bon appetit!

A recept innen származik.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon finom, de kell hozzá a kávé, vagy tea :) "A"

Bori írta...

Azért írtam :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...