2009. december 12., szombat

Weihnachtsmarkt - Karácsonyi Vásárok Berlinben


Második Berlinben töltött hetünk vége felé közeledünk, egyet pillantunk, és már mindjárt karácsony... Itt pedig nagyon jól alapoznak a karácsonyra, mégpedig a több helyen is fellelhető nyüzsgő, színes és hangulatos karácsonyi vásárokkal! Berlinben kb. 3,4 millió ember él, ezért a város több forgalmas pontján is megrendezésre kerül egy-egy hangulatos kis vásár: keleten az Alexander Platzon, a város "szívében", a Kurfürstendamm-on, a modern Potsdamer Platzon és például a Berlin-Spandau központban is, mely egy óvárosi rész. Mondanom sem kell, hogy esténként nem egyet meglátogattunk már :-)



A vásárokban természetesen mindenféle karácsonyhoz kapcsolódó kis dísz, ajándéktárgy kapható, sálak, kesztyűk, gyertyák... A legtöbb kis bódé mégis az enni- és innivalókról szól, hiába: az emberek éhesek, és előbb-utóbb szomjasak is lesznek... :-)

Alap dolog, hogy mindenhol kapható "Wurst", mely a különféle kolbászok összefoglaló neve (nem tudom mindet felsorolni), általában kis zsömlében tálalva. Különlegesebbnek mondható az itt nagyon népszerű Currywurst, ami tulajdonképpen a hagyományos Wurst, megszórva curryporral és egy kis fűszeres szósszal leöntve. Én a hagyományos Bratwurstot, Pisti pedig a Currywurstot próbálta ki, és finomnak találtuk: roppanós, meleg és fűszeres volt:


Ha pedig az ember Wurstot fogyaszt, elengedhetetlen kelléke télen a forralt bor, azaz a Glühwein. Bár Pisti nem nagy rajongó, én igazán finomnak találtam, ráadásul nagyon jól melegít is, ami nem utolsó szempont :-)

Pisti egyik este nagyon merész volt, és kipróbálta a forró meggy-sört is: hihetetlen, de jobb volt, mint a forralt bor! Tulajdonképpen az egyébként hidegen fogyasztott (talán belga?) meggyes sört melegítették fel: na nem tűzhelyen, hanem egy speciális sörcsappal, és forrón csapolták. Ha tudnék, otthon is szívesen készítenék ilyet, annyira finom volt. Íme:


Külön szupernek találtuk, hogy a forralt bort és minden más meleg italt nem műanyag poharakban, hanem rendes csészékben szolgáltak fel. A csészékért betéti díjat fizettünk, és amikor visszavittük, visszakaptuk a másfél eurónkat értük. Így jóval környezetbarátabb és kellemesebb volt :-) A képen látható csészéket azért eltettük emlékbe:


Az édességek pedig... gyönyörűek! Rengeteg a kandírozott gyümölcs (alma, körte) és a cukros mandula, mogyoró, dió. Különféle nápolyik és aprósütemények mellett sok-sok fánktésztás finomság is kapható, mint például a Schmalzkuchen: apró tésztadarabok, melyek porcukorral vannak megszórva...


Számunkra a sláger viszont a csokival bevont gyümölcs-pálcika volt: banán- és/vagy eperdarabok, melyeket fehér vagy "hagyományos" csokival vontak be - nagyon-nagyon-nagyon finom.....


A németek egyébként nagyon tudnak élni: hétköznapokon is rengetegen sétálnak a vásárokban, forralt bort iszogatva vagy édességeket eszegetve. Néhány helyen a talponállós-asztalok mellett fűtőtestek is vannak, hogy meg ne fázzanak a kedves vendégek :-)

Így készülődünk hát mi itt a messzeségben a karácsonyra: szép, fényben úszó utcákon kedves karácsonyi zenéket hallgatva... TI hogyan készülődtök?

4 megjegyzés:

Kátya írta...

Hogy mi hogyan készülődünk??...hmm, hát először is, nekünk nem kell az utcát fűteni, megelégszünk azzal is, ha az irodában működik a fűtés (jelenleg nincs)....aztán meg persze Karácsonyi vásár nálunk is van, csak az egésznapos robotolás után a -10 fokban valahogy nem vágyik az ember egy jó kis sétára este. Na félretéve a nyafogást, azért itthon is mennek a készülődések, én már a lakást is kidekoráltam, már csak a karácsonyfa hiányzik, de azt majd később. Biztos nagyon klassz Berlin is a hatalmas nyüzsgő tereivel...azért mi már nagyon várunk haza benneteket...addig is vigyázzatok magatokra. Pá!

Bori írta...

Megyünk is haza :-)

A írta...

én nézem a hörit, ő meg a villódzó karácsonyfát.
szerintem nem érti a helyzetet...
majd kap egy uborkadarabot piros szalaggal átkötve:)

Bori írta...

:-)))) Na, Márta meg tavaly előtt karácsonykor az evésünk "zajaira" babonázódott meg. Lefagyott, és végig állt, amíg mi ettünk :-) Lehet, hogy ez valami nagy, univerzális hörcsögvonás: karácsony=nem értjük mi van :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...