Ha valaki magyar, nem bújhat ki a bőréből: a kolbász, az kolbász, mely központi helyet foglal el étrendünkben és értékrendszerünkben, akármilyen haladóan vagy modernül étkezünk, időről-időre elkerülhetetlenül felbukkan. Gondoljunk a disznótorosra, a paprikás vagy rakott krumplira, a kolbásszal töltött húsra és még sorolhatnám a sok alapételt, melyet mindannyian jól ismerünk és szeretünk, paprikásan-kolbászosan, természetesen.
Az igazi kolbász pedig hamisítatlan, falusi, lehet házi füstölésű, egyenletesen fűszerezett, csak egy árnyalatnyit csíp, süléskor van zsírja, mely élénk pirosas színű - és nem a mesterséges adalékanyagoktól!
Amikor a minap azon gondolkoztam, hogy mit süssek a szilveszteri bulira, ahová hivatalosak voltunk, eszembe jutott Nigella egy receptje, mely a szemléletes "Pigs in Blankets", azaz "betakart malackák" nevet viseli - szabad fordítás ;-). Már éreztem a kolbász szellemét közelíteni.
Az eredeti receptben apró koktélvirslik (ezek a malackák) vannak tésztával bevonva (betakarva), majd pirosasra megsütve, amolyan Nigella-módra: egyszerű recept, gusztusos tálalás, nagy siker. Az én variációm azonban a nagyszüleim házi füstölésű kolbászával készült már több alkalommal is, és mindannyiszor nagyon jó visszajelzéseket kaptam - értsd: villámgyorsan elfogyott :-)). Az "elkerülhetetlen kolbász-teória".
Íme hát az én változatom a Nigella-féle "betakart malackákra", próbáljátok ki így, vagy akár koktélvirslivel, esetleg valami erősebb sajttal: bombabiztos recept.
Hozzávalók kb. két nagy tepsihez:
- 280 g liszt
- 1 jó nagy tk só
- 1 tk sütőpor
- 2 ek reszelt sajt (Cheddar, trappista, Gouda...)
- 1 csésze / kb. 2.5 dl zsíros tej
- 1 tojás
- 3 ek étolaj
- két hosszabb rúd füstölt kolbász (vagy 40-50 db koktélvirsli)
A sülés előtti kenéshez:
- 1 tojás
- 2 ek tej
- csipet só
Melegítsük elő a sütőt 210 °C-ra.
Mérjük a lisztet, sót, sütőport és sajtot egy nagyobb tálba és keverjük össze alaposan. Egy másik tálba öntsük a tejet, olajat és üssük hozzá a tojást, majd ezt is keverjük ki alaposan. Adjuk a száraz hozzávalókhoz a nedves összetevőket, és villával vagy kézzel dolgozzuk őket össze. Kezünkkel érezhetjük, ha a tészta túl száraz vagy túl nedves: ilyenkor vagy még egy kis tejet, vagy még egy kis lisztet hozzáadva érhetjük el a megfelelő, rugalmas állagot.
Először csak a tészta felével dolgozzunk: nyújtsuk ki vékonyra, kb. fél centi vastagságúra, törekedjünk egy téglalap-forma megvalósítására - persze, ha nem sikerül, semmi gondot nem jelent :-)
Vágjunk keresztben, majd hosszában is csíkokat a tésztába, kb. 4-5 centis távolságokra, így nagyjából egyenletes tésztadarabokat kapunk (inkább téglalapokat). A tésztadarabok szélére-csücskére helyezzünk egy-egy darab kolbászt (vagy koktélvirslit), és tekerjük bele a tésztába alaposan: az egésznek legyen kifliformája hajlítás nélkül :-)
Helyezzük a kis sütiket sütőlapra vagy tepsibe, kenjük át őket a tojásos folyadékkal, és süssük 10-12 percig, vagy amíg puffadtabbak és szép pirosas-barnásak nem lesznek.
Bulikra, vendégfogadásra tökéletes falatkák :-)
(Az eredeti recept itt olvasható.)
Az igazi kolbász pedig hamisítatlan, falusi, lehet házi füstölésű, egyenletesen fűszerezett, csak egy árnyalatnyit csíp, süléskor van zsírja, mely élénk pirosas színű - és nem a mesterséges adalékanyagoktól!
Amikor a minap azon gondolkoztam, hogy mit süssek a szilveszteri bulira, ahová hivatalosak voltunk, eszembe jutott Nigella egy receptje, mely a szemléletes "Pigs in Blankets", azaz "betakart malackák" nevet viseli - szabad fordítás ;-). Már éreztem a kolbász szellemét közelíteni.
Az eredeti receptben apró koktélvirslik (ezek a malackák) vannak tésztával bevonva (betakarva), majd pirosasra megsütve, amolyan Nigella-módra: egyszerű recept, gusztusos tálalás, nagy siker. Az én variációm azonban a nagyszüleim házi füstölésű kolbászával készült már több alkalommal is, és mindannyiszor nagyon jó visszajelzéseket kaptam - értsd: villámgyorsan elfogyott :-)). Az "elkerülhetetlen kolbász-teória".
Íme hát az én változatom a Nigella-féle "betakart malackákra", próbáljátok ki így, vagy akár koktélvirslivel, esetleg valami erősebb sajttal: bombabiztos recept.
Hozzávalók kb. két nagy tepsihez:
- 280 g liszt
- 1 jó nagy tk só
- 1 tk sütőpor
- 2 ek reszelt sajt (Cheddar, trappista, Gouda...)
- 1 csésze / kb. 2.5 dl zsíros tej
- 1 tojás
- 3 ek étolaj
- két hosszabb rúd füstölt kolbász (vagy 40-50 db koktélvirsli)
A sülés előtti kenéshez:
- 1 tojás
- 2 ek tej
- csipet só
Melegítsük elő a sütőt 210 °C-ra.
Mérjük a lisztet, sót, sütőport és sajtot egy nagyobb tálba és keverjük össze alaposan. Egy másik tálba öntsük a tejet, olajat és üssük hozzá a tojást, majd ezt is keverjük ki alaposan. Adjuk a száraz hozzávalókhoz a nedves összetevőket, és villával vagy kézzel dolgozzuk őket össze. Kezünkkel érezhetjük, ha a tészta túl száraz vagy túl nedves: ilyenkor vagy még egy kis tejet, vagy még egy kis lisztet hozzáadva érhetjük el a megfelelő, rugalmas állagot.
Először csak a tészta felével dolgozzunk: nyújtsuk ki vékonyra, kb. fél centi vastagságúra, törekedjünk egy téglalap-forma megvalósítására - persze, ha nem sikerül, semmi gondot nem jelent :-)
Vágjunk keresztben, majd hosszában is csíkokat a tésztába, kb. 4-5 centis távolságokra, így nagyjából egyenletes tésztadarabokat kapunk (inkább téglalapokat). A tésztadarabok szélére-csücskére helyezzünk egy-egy darab kolbászt (vagy koktélvirslit), és tekerjük bele a tésztába alaposan: az egésznek legyen kifliformája hajlítás nélkül :-)
Helyezzük a kis sütiket sütőlapra vagy tepsibe, kenjük át őket a tojásos folyadékkal, és süssük 10-12 percig, vagy amíg puffadtabbak és szép pirosas-barnásak nem lesznek.
Bulikra, vendégfogadásra tökéletes falatkák :-)
(Az eredeti recept itt olvasható.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése