2010. március 23., kedd

Brüsszel és a sör

Az egy hetes kihagyásom oka, hogy csütörtöktől vasárnapig Brüsszelben jártunk, Pisti (félig) konferenciailag, én pedig turistailag :-)

Csütörtökön este érkeztünk meg, és egyből el is sétáltunk a város főterére, ugyanis nem messze volt a szállásunk. A tér gyönyörű volt kivilágítva és az időjárás is kifejezetten szeretett minket, hiszen majdnem tavaszi langyos volt a hőmérséklet és az eső sem esett. Meglepően nagy pezsgés volt, kiültünk hát mi is egy teraszra és söröztünk. Amikor Rómában vagy, tudjátok...


Másnap aztán délelőtt egyedül bolyongtam a városban, igyekeztem térképeim segítségével felkeresni a nevezetességeket, több-kevesebb sikerrel :-) A pisilő kisfiú megtekintése után, amely élőben elég pici, kiviharzottunk még az Atomiumhoz, megcsodáltuk, hogy milyen nagy, majd Pisti visszament tanácskozni, én pedig egy kedves kint élő magyar ismerősünkkel találkoztam. Jót beszélgettünk, mellette Leffe és Chimay söröket kóstoltunk és nézelődtünk a péntek esti forgatagban.

A hotelünk elvileg egy nagyon jó hotel volt, melyet a konferencia szervezői foglaltak. 4 csillag, belváros, csillagászati árak, stb... Mindezek ellenére az esti vacsoráink mindkét alkalommal alulmúlták várakozásainkat: volt száraz hal, száraz csirke, szétfőtt-hideg brokkoli.... nem panaszkodom, csak annyi pénzért.... Mindegy :-)

Szombaton ellátogattunk egy, a Lonely Planet útikönyvben említett hagyományos, családi sörfőzdébe - azt hiszem, ez volt az egész brüsszeli utunk fénypontja! Ha már a belga sörök világhírűek, muszáj volt elmennünk egy ilyen sörfőzdébe, és milyen jól tettük! :-)

A forgalmas központtól távolabb, egy igen szines negyedben található a Cantillon Brewery (Brasserie-Brouwerij): kívülről egy egyszerű, régi kertes háznak tűnik, csak egy kis tábla hirdeti a sörfőzdét. Belépve olyan, mintha egy tágasabb borospincébe érkeznénk, a tulaj kedvesen fogad minket, majd angolul egy pár percben elmeséli, milyen sörök is készülnek náluk, hogyan, miért különleges a módszerük, stb... Ők üzemeltetik Brüsszel egyetlen, még hagyományos módon üzemelő sörfőzdéjét - nem kis vállalkozás.

Az általuk készített sör neve a "lambic", és különlegessége, hogy a főzés után spontán erjedéssel készül, külön élesztők hozzáadása nélkül (másfajta sörökkel ellentétben). A spontán erjedés úgy indul meg, hogy a sörfőzetet egy hatalmas réz teknőbe eresztik, mely a háznak egy speciális klímájú részén helyezkedik el. A legenda szerint Brüsszel ezen részének egész különleges a levegő-összetétele, sokféle természetes élesztőgombát és baktériumot tartalmaz, melyek így, a szabad levegőn keresztül indítják be a sör érési folyamatát. A sörhöz szárított komlót is használnak, mely jellegzetes, kesernyés ízt kölcsönöz neki. (Nem vagyok szakértő sörtémában, de ez egész logikusnak hangzik :-)


Az érlelési folyamat pár hónaptól 3 évig is elhúzódhat, attól függően, milyen sört szeretnénk kapni. A söröket fa hordókban érlelik, melyek szintén jelentős mennyiségű baktériumot és gombát tartalmaznak.

A lambic sörnek több fajtája is létezik, mi csak kettőt kóstoltunk, a Gueuze-t és a gyümölcsöset.

A Gueuze fiatal (1 éves) és idősebb (2-3 éves) lambic sörök keveréke, mely csak enyhén szénsavas, először a savanykás-kesernyés határon jár, utóíze viszont kicsit édeskés is. Rendkívül összetett, semmilyen általam eddig kóstolt sörhöz nem hasonlítható. Talán a sör és bor között fél úton helyezkedik el, nem hiába tárolnak sok gueuze palackot egyenesen fektetve, mint a borokat.


A gyümölcsös sör a mi esetünkben málnás volt, mely gyümölcs hozzáadásával készült, ízén erősen érződött a gyümölcsaroma, alapvetően azonban a gueuze-höz hasonlóan kesernyés volt. Számomra érdekes, üdítő kombinációnak bizonyult.

A sörfőzde tulaja ugyanúgy főzi a sört ma is, mint felmenői 100 évvel ezelőtt tették. A pincében található pókhálók mind azt jelzik, hogy semmilyen mesterséges kemikáliát nem használnak a főzde mikroklímájának fenntartása végett. 5 euróért egy kis tájékoztató füzettel a kezedben bebarangolhatod a sörfőzde minden zegzugát, és a végén kóstolót is kapsz. Szabadon kérdezhetsz, kedvesen válaszolnak, a sörödet ízlelgetve pedig jó érzés a régi képeken elmerengeni: milyen jó is, hogy ez a kis darabka történelem ilyen "érintetlenül" mehet még ma is tovább... Mindenkinek nagyon ajánlom, ha Brüsszelben jár!

Cantillon Brewery and Museum
Rue Gheude 56 Straat
Bruxelles 1070 Brussel

www.cantillon.be

1 megjegyzés:

Kátya írta...

Ilyen rövid idő alatt ennyi mindent látni...ez is azt mutatja, hogy tapasztalt bolyongók vagytok már! :-) Engem az épületek nyűgöztek le a leginkább, mikor ott jártam, mintha csak életre kelt volna a műv.töri könyv! Csodás volt! Na és persze a hu*ozó kissrác...na hát az aztán óriási élmény volt...Ha nincs körülötte egy kb. 70 fős vágott szemű turista csoport, akik bőszen villogtatják a vakuikat, akkor aztán észre sem vesszük!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...