2010. április 6., kedd

A túrós sütemény. Pont.

Ezt a sütit akármikor készítem el, mindig kedvem támad megsimogatni, amikor kiveszem a sütőből, annyira egyszerűen szép, az illata visszafogott, csak sejteti, milyen is lesz az íze... Ebből a kezdésből már következtethettek is arra, hogy mennyire szeretjük ezt a túrós "kuglófot" :-)


Azért idézőjeles kuglóf, mert nem az a hagyományos, kelt tésztás, felpuffadós kuglóf, csak egy kuglóf formában sült sütemény. A túrótól finom puha marad napokig, a citrom pedig felteszi az ó-ra az ékezetet, ha mondhatom így :-) Én általában egy
ilyen formában hajtom végre a sütési műveletet, de valószínűleg másfajta kuglóf formában is sikerül(het).

Itt ugyan magyar túrót nem találtam, viszont Cottage Cheese-t igen, ami tulajdonképpen ugyanaz, és tökéletesen működött így is. Csak ha valakit ez rajtam kívül is érintene :-)

Az eredeti recept margarint ír, amit én elvből nem használok, így azt vajjal helyettesítettem, a mazsolát pedig kihagytam, mert továbbra sem szeretem :-)


Hozzávalók:

- 25 dkg vaj
- 25 dkg túró
- 25 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 cs. sütőpor
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- csipetnyi só
(- aki szereti, mazsola)

A túrót egy villával áttörjük, vagy szitán átpasszírozzuk. A lisztet alaposan elkeverjük a sütőporral és a sóval. A puha vajat keverjük habosra a cukorral (robotgéppel), majd keverés közben adjuk hozzá a tojásokat is. Kanalanként adjuk hozzá a sütőporos lisztet és a túrót, közben kevergetve, hogy szép egynemű legyen. A tészta viszonylag kemény lesz, de a sütőpor majd szépen megemeli.

Egyengessük el a tésztát a kivajazott kuglóf formában. 160-170°C-os sütőben kb. 30 percig süssük, de végezzünk tűpróbát a végén, hogy biztosan átsült-e a kuglóf. Hagyjuk kihűlni, majd fordítsuk ki a formából.


Én csokiöntettel díszítettem, de lehet rá csak porcukrot, vagy citromos szirupot készíteni. Tejszínhabbal és valamilyen piros gyümölccsel is el tudom majd képzelni, ahogy melegszik az idő.

Próbáljátok ki, megéri ;-)

Az eredeti recept innen származik.

6 megjegyzés:

Niki írta...

Azért Te se panaszkodhatsz,csodásan néz ki:)Ezzel a csokival a tetején..nagyon ott van:-DD

Livi írta...

Nagyon jól néz ki! Tetszik :) Mentem is, köszi!

Bori írta...

Köszi lányok :-)

Kátya írta...

Csodaszép! Biztos az íze is nyami, és ez a ráolvasztott csoki...összefut a nyál a számban!

A írta...

a kátidzs-csíz azért elég "lédús" az itteni túróhoz képest, ha emlékeim nem csalnak. bár én a legolcsóbb Aldi-s verziót ettem szalámival és pirítóssal.
:)

Bori írta...

Hát, az általam vásárolt c.ch. inkább abban különbözött a túrótól, hogy nagyobb darabkákból állt, de végülis, úgyis áttörtem villával, és akkor már OK volt. De gondolom, ebből is van mindenféle. Például Aldis :-) Amivel nem hiszem, hogy bármi probléma lenne, azért, mert olcsó :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...