2010. május 14., péntek

Krumplisaláta és berlini idegenvezetés


A héten azért nem írtam még, mert itt jártak barátaink Debrecenből és velük császkáltam a városban - nem hittem volna, hogy egyszer én fogok "idegenvezetni" Berlinben! Megnéztünk "mindent", ittunk sok sört (én annyira nem sokat), pókereztünk, lejártuk a lábunkat, szerintem nagyon jó 6 nap volt ez :-) A város nevezetességeinek megtekintésén kívül nagy hangsúlyt fektettünk arra is, hogy mindenféle finomságot is végigkóstoltassunk, amit itt (szerintünk) érdemes, és pár nap alatt enni lehetséges. Úgy időzítettünk hát, hogy Currywurstot, Dönert, indiait és mexikóit is tudtunk kóstolni - ha már egy gasztrofanatik (én) és egy alakuló gasztrofanatik (Pisti) a házigazda, természetes, hogy az éttermek is szerves részei a programnak! Azt hiszem, a nemzetközi konyhai kirándulások is elnyerték a vendégeink tetszését, úgyhogy ez a része is kipipálva! :-)

Persze, ha nem is blogoltam, azért főztem ám! És a változatosság kedvéért (szinte) csupa olyan ételt, amit már a blogra is feltettem: készült amerikai palacsinta, csirkefalatok, pizza... Így megláthatták a barátaink élőben is mindazt, amiről eddig még csak olvastak :-))


Első este viszont egy újdonsággal is vártam az egész napon át vezető utazókat: a hagyományos fasírt és (enyhén) majonézes krumplisaláta mellett kipróbáltam egy új, német receptet is egy másik fajta krumplisalátára. A németeknél egyébként nagyon népszerű étel a krumplisaláta, minden tájegységnek van valami jellegzetes receptje a salátára, majonézzel, anélkül, ecetesen, tojással, répával... rengeteg variáció létezik.

Ez az újfajta krumplisaláta ecetes-hagymás, és mire összeérik, kiválóan savanykás, könnyű íze lesz - magam is kíváncsian vártam a végeredményt, és nagyon finom lett. A kevés pirított szalonnakocka miatt akár önmagában is tökéletesen fogyasztható, a snidling hozzáadása pedig úgy felturbózza a látványt! Érdemes egy kicsit a majonézt magunk mögött hagyni és új verziókat felfedezni, megéri!


Hozzávalók:

- 1 kg krumpli (nem szétfővős, kisebb szemek)
- 100 g húsos szalonna (ízlés szerint el is hagyható)
- 1 közepes hagyma (én mogyoróhagymát raktam hozzá, de a lilahagyma is szépen mutatna)
- 2,5 dl alaplé (zöldség, hús, stb... akár víz is lehet)
- 4 ek fehérborecet
- 1 tk közepesen csípős mustár
- bors
- csokor snidling
- 3-4 ek olaj
- só

A krumplit mossuk meg alaposan és főzzük meg sós vízben, héjastól egy jó nagy lábasban. Ha megfőtt, hagyjuk kihűlni, majd hámozzuk meg.

A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk vékony, apró darabokra. A szalonnát is kockázzuk fel, egy serpenyőben pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a hagymát és az alaplevet és rövid ideig forraljuk együtt őket.

Egy külön tálkában keverjük össze az ecetet, mustárt, sót és borsot, meg is lehet kóstolni, aki szereti :-) Közben a snidlinget is vágjuk apróbb darabokra.

A krumplit vágjuk vékony-kisebb szeletekre és adjuk hozzá a még langyos hagymás-alapleves és az ecetes dressinget, jó 30 percig hagyjuk állni. 30 perc után az olajat és a snidlinget is keverjük a salátába, óvatosan keverve, hogy ne törjenek teljesen össze a krumpliszeletek.

Tálalás előtt még ízlés szerint ecetet-olajat, sót-borsot adhatunk a salátához.

Krumplisalátával ki-hogy áll? Esetleg más verziókat kóstolt már?

A salátákról -cézár és francia - egyébként még itt és itt nagyon jó cikkek vannak ám!

6 megjegyzés:

Niki írta...

Ez tök szupi lehetett...:)És akkor én mikor is mehetek;oPPP És ezt a salátát is kérném szépen.)))

Bori írta...

Virtuálisan küldtem :-)

Kátya írta...

Köszi a bejegyzést! És minden mást is! Szupi volt!!!!!!!

Unknown írta...

Köszönjük a gasztro- és egyéb idegenvezetést! És a krumplisaláta IS nagyon-nagyon fincsi volt! És az összes többi IS. :-) És nemcsak a képeken olyan szépek!

Böbe írta...

Ma ezt a salátát is utánoztam :)
Tudtam, hogy kell bele valami zöld, de nem vettem elő az EREDETI MŰVET :), így a snidling kimaradt, viszont az íze így is jól kísérte az egyben sült pulykamell-szeleteket és a pirosra sült oldalast is!!

Köszi Borika!!!

Bori írta...

Hát ez a jó benne, hogy totál variálható :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...