2010. június 30., szerda

Piros ribizlis finomság


Visszatértem a hosszú hallgatás után, és nem is akármivel: egy igazán nyári, ragyogóan piros, savanykás-édes desszertet hoztam nektek! Ma, a boltban sétálva megláttam egy kosárka ribizlit, és ahogy nézegettem a piros bogyókat, azonnal beindult a fantáziám... milyen rég ettem már ilyet... néha kiráz tőle a hideg, olyan savanyú... és mamánál régen pont ilyen nyári melegben szedtük a bokorról... kell, kell, kell! :-)



Itthon elkezdtem aztán gondolkodni, milyen formában is kerüljön felhasználásra a frissen zsákmányolt ribizli? A német pékségekben gyakran látok nagy tálcákon különböző színes gyümölcsökkel dúsított "morzsás" süteményeket, azonban amikor kóstoltam egy-egy darabot, mindig túlzottan édesnek találtam őket. A tetejük át volt itatva cukorsziruppal, a tésztájuk pedig néha túl vastag volt. Valami ilyesmit akartam itthon reprodukálni, csak egy kicsit a saját ízlésünkre alakítva :-)

A német receptjeimből (és képeikből) kiindulva arra jutottam, hogy a Streusel(kuchen) az, amit keresek, és ahogy nézegettem, rengeteg fajta gyümölccsel kombinálható ez az egyszerű vajas, morzsa-szerű tészta. Ihletet innen (is) merítettem, meg saját kútfőből is :-)


Íme most az én verzióm, ribizlivel! A ribizli kezdeti savanyúságát szuperül ellensúlyozza az utána következő finom, omlós, vajas tészta... Nem idegenkedne tőle a málna, sőt a meggy sem :-)

Hozzávalók:

- 25 dkg ribizli
- 260 g liszt + 50 g finomra őrölt mandula (lehet a mandula helyett is lisztet használni)
- 120 g cukor
- 150 g vaj
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 1-2 cs. vaníliás cukor (ízlés szerint)

Vajazzunk és lisztezzünk ki egy nem túl magas falú tepsit (üvegtálat), és melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Az én tepsim kb. 18x25 cm-es, tehát a mennyiségek ilyesmi méretekkel párosulnak, lehet matekozni! :-)

A ribizlit szedjük le a száráról, mossuk meg és csöpögtessük le jó alaposan.

A lisztet, mandulát, cukrot, sót, sütőport keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojást és a szobahőmérsékletű vajat. Nagyon gyorsan összeáll belőle egy könnyen kezelhető tészta, azonban vigyázni kell, nehogy nagyon sokáig gyúrjuk, mert a vaj miatt könnyen túl puhává válhat. Ha túl lágynak érezzük a tésztát, tegyük be a hűtőbe 10-20 percre, hogy kezelhetőbb legyen.

A tészta 2/3-át nyomogassuk finoman a tepsibe, oszlassuk el egyenletesen, nem kell nagy peremet kialakítani a sütinek. Szórjuk a tésztára a ribizlit, hintsük meg a vaníliáscukorral. A tészta maradék 1/3-át egy nagylyukú reszelőn át reszeljük a ribizlikre, jusson mindenhová egyformán.

A sütit 25-30 percig süssük, vagy amíg szép aranybarnára sül a teteje. Várjunk a szeleteléssel, amíg kihűl.


Ízlés szerint csepegtethet még rá szirupot is, aki nagyon édesszájú. Ehhez 40 g porcukrot 1 evőkanál citromlével keverjünk el, és "csíkozzuk" be vele a süti tetejét.

A ribizlit ki, hogyan szereti?

7 megjegyzés:

DocAbe írta...

Nos, nagyon klassz kis süti ez így a visszaérkezés utáni első napra. Édes, omlós tészta, rafináltan savanyú ribizli-- tényleg nagyon finom! Szép volt Gasztrobori!

Ottis írta...

Ezt kipróbálom, éppen egy ribizlis receptet kerestem. Két hét múlva érik csak nálunk a ribizli, de akkor majd ez lesz az első süti belőle :-)

Bori írta...

Szerintem nagyon finom, remélem, nektek is ízleni fog! Majd írj, hogy hogy sikerült :-)

Böbe írta...

Mondtad, hogy számolgassunk...
Mivel nekem kerek tortaformám van, átszámoltam, hogy 18x25=450 cm2.
Ebből a kör alakú terület akkor jön ki, ha a sugara 12 cm.
Szerencsére, kb. ekkora a tortaformám, így holnap elkészítem ezt a sütit, de valószínűleg erdei gyümölcsökkel.
Köszi az ötletet, puszi :)

Bori írta...

Számolgatós zseni :-) Remélem, ízleni fog, majd írd meg, hogy sikerült!

Böbe írta...

A kör négyszögesítése....

A számolgatás bejött, a süti sikerült, vegyes erdei gyümölcs került bele - így is finom!
Viszont a kerek sütőforma ebben az esetben mégsem az igazi, mert ezt a sütit nehéz tortaszeletként kezelni. Végül kockáztam (nem kockáztattam :) ) és így el is fogyott hirtelen.

Köszi Borika!!!

Bori írta...

Töökkjjóóó!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...