2010. július 11., vasárnap

Hőség esetére: Cukkinis lasagne



Ma 37°C van, forróság, zavartalan napsütés. Ez a kánikula már vagy egy hete alakul, egyre csak melegebb az idő. Eddig még egész jól bírtuk, pénteken Pisti is eljött velem a piacra, tegnap strandoltunk, de mára már úgy döntöttünk, bezárkózunk: ablak zárva, függöny elhúzva, ventillátor beizzítva, na nem szó szerint... Filmet néztünk, olvasgattunk, ilyesmi.

Most kapaszkodni: ebben a nagy hőségben még A Húsevő sem feltétlenül kívánt húst! :-) Így ma egy nagyon könnyű és gyors, húsmentes étel készült: cukkinis-ricottás "lasagne", Martha Stewart nyomán.

A kép alapján nem túl szép, de tényleg finom :-)

Igaz, hogy Pisti először ránézésre gombának gondolta a cukkinit (?), de aztán végül úgy láttam ízlett neki, és szerintem is egész jó lett. Magában is finom étel, de akár valami egyszerűbb sült hús vagy saláta mellé is el tudnám képzelni.

Hozzávalók:

- kevés olívaolaj
- 200 g natúr krémsajt
- kb. 400 g ricotta
- só és bors
- 2 közepes (egyenként 200 grammos) cukkini
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 tk szárított oregánó vagy bazsalikom
- 6 lap száraz lasagne tészta
- 100 g mozzarella

Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra és vékonyan olajozzunk ki egy kb. 20x20 cm-es magasabb falú tepsit, sütőtálat (amibe belepróbálva a lasagne lapokat, kettő belefér majd szintenként).

Keverjük össze a krémsajtot, ricottát, sót, borsot. A cukkinit vágjuk hosszában félbe, majd a feleket vágjuk fel vékony szeletekre. A cukkiniszeletekhez adjuk hozzá a fokhagymát, sót, borsot, oregánót és keverjük össze alaposan.

Oszlassuk el a tepsi / tál alján a cukkinis keverék 1/3-át, helyezzünk el rajta két lasagne lapot, azokra pedig oszlassuk el a ricottás krém 1/3-át. Ezt ismételjük meg kétszer, hogy a ricottás keverékkel fejezzük be a rétegezést. Szórjuk meg a lasagnét a mozzarellával.

Fedjük le a tepsit alufóliával, és süssük kb. 30-35 percig, amíg összepuhul az étel. Ezután a fólia nélkül süssük még kb. 10-15 percig, amíg szép barnásra pirul a teteje. Tálalás előtt min. 10 percet álljon!

Ti hogy töltitek a kánikula napjait (ha épp nem dolgoztok)? :-)

8 megjegyzés:

PartizánOrsi írta...

Sikerült az év eddigi legmelegebb napját (júli. 11.) a születésnapi brunch-ra kiválasztani... 26 felnött+14 gyerek a kertben, a konyhában szombaton 100 fok, ment a sütö egész délután (2 db süti, 3 db quiche, 1 db 100C-on készülö sertéssült, ami hajnali 1/2 2-re keszült el...). Hát, én így töltöttem :-)
Ha esetleg (mint nagyjából minden külföldön élö magyar) hiányolnád a túrót, én két héttel ezelött (majdnem 9 év itt lakás után...) belefutottam egy túrónak látszó tárgyba egy török szupermarketben. a neve Süper (vagy super) cökelek, átlátszó müanyag dobozban van, 400 g-os kiszerelésben, a hütöpultban. Jól müködött körözöttben és túrós süteményben is.

Névtelen írta...

Én a múlt hetet Krétán a tengerben vészeltem át. Most itthon kornyadozom... - Nóra

Bori írta...

Orsi, köszi a tippet, majd nyitott szemmel járok. A brunch meg, hát persze, hogy murphy, hogy olyankor lesz a legmelegebb... de hát tudod, télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van... :-D

Bori írta...

Nóóóra, nem is csodálom, hogy a tengerpart után meg pláne csak kornyadozol... jó is az...

Névtelen írta...

Szia!
Ez nagyon jól néz ki! A ricotta helyett szerinted mit lehetne használni? Sajnos nem kaptam.
Ja, a hőséget a légkondis irodában viselem. :)

Bori írta...

Hmm. Szerintem lehetne esetleg túró+krémsajt keveréket használni, mondjuk fele-fele arányban, vagy túró+tejföl, esetleg ezek kombinációja. Azt hiszem, az a lényeg, hogy a cukkini és a ricottás keverék nedvessége segít, hogy a lasagne tészta megpuhuljon, tehát vhogy erre kell törekedni :-) Remélem, segítettem. Majd számolj be, ha esetleg kipróbálod, hogy hogy sikerült! :-)

dorkamoka írta...

Londonban 3het utan ez az elso kicsit esosebb,huvosebb het (23fok). Pont idealis a hosszu meleg hetek utan es az eso is nagyon kell mar mivel a hires angol funek nyoma sincs sehol annyira kiszaradtak a parkokban.
Mit csinaltunk a forrosagban? Wimbledon,pubban vb szurkolas es munka dogivel:) Na jo, nekem mar volt reszem egy het Provance-hoz is:)

Bori írta...

Úristen, összeomlik a világ, nincs híres angol fű?? Provance azért gondolom, kárpótolt egy picit :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...