2010. szeptember 21., kedd

Póréhagymás-sajtos szuflé: time to impress

Vannak olyan konyhai műveletek, amelyek félelmetesnek tűn(het)nek, ha még sosem csináltuk, viszont általában e műveletek eredményeként garantáltan óózást, hűűzést, és egyéb dicsérő, elismerő megjegyzéseket kapunk vendégeinktől, vagy családunktól. Egy ilyen mumus-művelet például a szuflé elkészítése, mely ha sikeres, a sütőből frissen elővarázsolva valóban lenyűgöző látvány, ahogyan kitornyosul a kis formából, megemelkedve, finoman illatozva. 


Ha vállalkozó kedvűek vagytok, és szeretnétek valami új dolgot kipróbálni, ez a recept tökéletes. Egy pár alapszabályt betartva könnyen előállítható ez a szuflé, melynek lényeges összetevője a póréhagyma. Az egészet a keményre felvert tojáshab teszi könnyűvé és légiessé, ahogy sülés közben megemelkedik és kikukucskál a formából.

Én régebben sokat jártam szufléforma után, még Debrecenben, amíg egész véletlenül a Corában találtam megfelelőket. Szerintem ott mindenképp beszerezhető, de sok más háztartási boltban, Ikeában is. Olvastam, hogy nem feltétlenül kell külön szufléforma (vagy ramequin), ha van kis sütésálló tálkátok, csészétek, az is megteszi. 



Kedves kalandvágyó, sikerre éhes olvasó, olvass hát tovább! :-)

Hozzávalók: (3 adagra)

- 28 g vaj (plusz egy kevés a formák kikenéséhez)
- 1 kisebb póréhagyma (a nagy zöld rész kivételével), felvágva kb. 2 maréknyi
- 28 g liszt
- 2 tojás, szétválasztva
- 150 ml tej
- 1 tk mustár
- 38 g (ementáli) sajt
- só és bors


Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, és vajazzuk ki a formákat.
A vajat egy nagyobb edényben olvasszuk meg, és dobjuk bele a kis csíkokra felvágott póréhagymát. Puhítsuk meg a hagymát pár perc alatt, de ne barnuljon meg. Adjuk a hagymához a lisztet és a mustárt, keverjük pár percig (1-2), de ne égessük meg! A (meglehetősen kezelhetetlen) lisztes keverékhez háromszorra adjuk hozzá a tejet, minden adagolás után alaposan keverjük át a masszát, hogy ne legyen csomós. Én habverővel kevertem, sokkal hatékonyabb, mint egy sima kanál - nem kell verni, csak kavargatni. Egy sűrű szószt kell kapnunk. Sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a tojássárgákat is, és már csak simán keverjük, amíg egynemű lesz. Végül dobjuk bele a reszelt sajtot is, és amint elolvadt, vegyük le a keveréket a tűzről.

Egy tiszta tálban verjük fel a tojásfehérjéket robotgéppel, amíg igazán kemény habot nem kapunk (4-5 perc). 1-2 kanál habbal lazítsuk fel a tojásos-sajtos keveréket, azaz keverjük át rendesen, a habot nem féltve. Ezzel készítjük elő a keveréket a nagyobb adag tojáshabra. Ha kicsit fellazítottuk, jöhet a maradék tojásfehérje hab. Ezt már csak óvatosan, nagy, alulról körző mozdulatokkal forgassuk bele a tojásos-sajtos keverékbe. Eltarthat 2-3 percig, de ne rontsuk el azzal, hogy összetörjük a habot, mert akkor nem fog megemelkedni. A lényeg: magabiztosan de óvatosan elegyíteni a habot és a tojásos masszát. 
Ha összeállt a szuflé "tésztája", egy könnyű, hab-szerű állagot kapunk. Kanalazzuk a keveréket a formákba úgy, hogy kb. 1 centi szabadon maradjon a forma tetejénél. Óvatosan rázogassuk meg a szuflékat, hogy szépen egyenletesen terüljenek el a formában. Tegyük őket az előmelegített sütőbe egy sütőlapra, és 15 percig süssük, amíg szépen megnőnek és kicsit megbarnulnak. Ne nyitogassuk közben a sütő ajtaját, ha nem muszáj, mert azzal azt kockáztatjuk, hogy összeesnek. :-)

Sülés közben

Ha késznek látjuk őket, érdemes azon nyomban, a formákban tálalni őket, mert félelmetesen hamar elkezdenek összezsugorodni! Előfordulhat, hogy egy kicsit szétnyílnak sülés közben, de ettől nem veszítenek értékükből, csak legközelebb egy kicsit el kell egyengetni a tetejüket.

Ehhez a sós verzióhoz egy jó salátát (zöldsalátát) és kenyeret ehetünk, de szerintem sok minden mással is kombinálható.

Szuflét csináltatok-e, ettetek-e már??

A recept eredetije itt található.

5 megjegyzés:

Kátya írta...

Én még nem ettem szuflét soha, de már régóta izgatja a fantáziámat. Örülök, hogy posztoltál egy ilyet, mert ezzel megadtad az utolsó lökést ahhoz, hogy kipróbáljam. Ráadásul mivel nem vagyok édes szájú, külön díjazom a sós (sőt mi több hagymás!) változatot. Bár a csokiszuflé is egész biztos mennyei lehet. Mindenképp ki lesz próbálva! Köfi!

Kátya írta...

Ja, és nagyon király az új képed! BORI FOR PRESIDENT!! ;-)

Bori írta...

Örülök, hogy felkeltette az érdeklődésed, tudom, hogy te szeretsz kisérletezni :-) A kép meg... ;-))

Böbe írta...

A bemutatkozó fotódhoz írom, csak itt tudom megjelentetni: a 45 fokos szögben való fotózást nem említed, de szemlélteted, így kerek a világ :)

Bori írta...

:-)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...