2010. október 13., szerda

Pumpkin Pie - Sütőtök pite - Őszi hangulat

A pumpkin pie, azaz sütőtök pite, több okból kifolyólag nagyon fontos számomra. Először is, mert finom, természetesen. Másodszor is azért, mert tavaly majdnem pontosan ilyenkor ettem egy vendégségben Baltimore-ban először ilyet, és akkor jöttem rá, hogy milyen iszonyat finom. Az a kis kirándulásunk Baltimore-ba egyébként is nagyon előkelő helyen áll a "legszebb-legjobb helyek, ahol valaha is jártam"-listámon. Érdekes módon, most pont olyan idő van itt Magyarországon is, mint akkor ott volt (igen, hazalátogattunk): szikrázó napsütés, gyönyörű kék ég, színpompás fák, épp csak a tenger és a kikötő hiányzik, de hát minden nem lehet tökéletes. :-)


Ezzel a nagyon tipikus amerikai desszerttel emlékezem hát a tavalyi amerikai élményeinkre. Ugyan a hálaadást nem ünnepeljük itthon, de a Halloween már egyre nagyobb népszerűségnek örvend itt is, úgyhogy nem csak a tök szezon miatt lehet aktuális ez a pite recept, hanem egy-egy Halloween buliba is elkészíthető különlegesség.

Amerikában, "meglepő" módon konzerv sütőtökpürét és előre elkészített pite-alapot is lehet kapni, így nagyon sok recept egyszerűen annyit ír, hogy végy egy pite-alapot, x mennyiségű sütőtökpüré konzervet, add hozzá a fűszereket és kész. Természetesen, a jobb oldalak azért leírják azt is, hogyan kell eljárni, ha friss sütőtököt használunk és magunk készítjük a pite tésztáját is. Az általam használt recept (-"meglepő"-) ez utóbbi kategóriába tartozik, nem különösebben bonyolult, sőt, én kifejezetten élveztem az élénk narancssárga sütőtökpürével való munkát, nem is beszélve a végeredményről. Egy vékony tésztájú, puha-krémes belsőjű süteményt kapunk, melynek finom, meleg, őszi ízei vannak, és nem mellesleg még egészséges is.

Hozzávalók:

A tésztához:

- 175 g liszt
- fél ek só
- 1 ek (14 g) cukor
- 113 g vaj, hidegen, kis kockákra vágva
- 30-60 ml jeges víz

A töltelékhez:

- 3 nagyobb tojás
- 480 ml (2 csésze) vagy 425 g tiszta sütőtökpüré
- 80 ml zsíros tej
- 38 g olvasztott vaj
- 110 g aranybarna cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 - 1 tk őrölt gyömbér
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1/2 tk só

Opcionális: 30 dkg teljes kiőrlésű keksz, dió vagy pekándió, durvára őrölve

A sütőtökö(ke)t  hosszában kettévágjuk, a magos részt kikaparjuk, aki szeretné, szedegesse ki a magokat, pirítsa meg, jó lesz rágcsálni vagy salátába. Egy kiolajozott tepsibe a vágott oldallal lefelé fektessük a tököt, és 175°C-os sütőben kb. 45 percig süssük, amíg jól megpuhul. Ha egy beleszúrt kés gond nélkül csúszik, kész, de tapintással is érzékelhetjük, hogy puha. Kicsit hűtjük, majd kikanalazzuk a belsejét, és turmixban sima pürét készítünk. Ezután még igen nagy a nedvességtartalma, amit ki kell nyomni a tökpüréből. Egy sűrűszövésű szűrőn, gézen passzírozzuk át a pürét, nagyon sok "víz" marad hátra, amelyre nincs tovább szükség. 

A tésztánál nagyon fontos, hogy az alapanyagok hidegek legyenek (vaj és víz), és a lehető legkevesebbet érintkezzenek a kezünk melegével. Az a legjobb, ha késes robotgéppel tudjuk kezelni a tésztát, de ha "csak" a kezünkkel, akkor gyorsan dolgozzunk, nem szabad túldolgozni a tésztát. Robotgépünkbe, vagy tálunkba öntsük a lisztet, sót és cukrot, keverjük össze. Adjuk hozzá a hideg, kockákra vágott vajat, és keverjük addig, amíg a tészta morzsaszerű lesz. Ekkor adjunk hozzá 30 ml vizet, és keverjük újra. Amint nagyobb csomókba áll a tészta, illetve összecsippentve azt látjuk, hogy összeáll, kész is. Ha szükséges, még lehet hozzá vizet adni. Mindezt kézzel morzsolva is megtehetjük, minél hidegebb és gyorsabb kezekkel. :-) Borítsuk ki munkafelületre a tésztát, gyűjtsük össze egy kupacba, és két tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk össze. Formáljunk belőle egy vastagabb pogácsát, fóliázzuk be, és tegyük hűtőbe fél-1 óráig. 

Ha kihűlt a tészta, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk óvatosan vékonyra, egy kb. 28-30 centis körré. Az esetleges szakadások megelőzésére jó taktika, ha egy réteg fólia alatt nyújtjuk. Időnként forgassuk meg a tésztát, nehogy leragadjon az alja. Óvatosan tekerjük fel a nyújtófára, és terítsük ki a piteformánkba. Én most egy 26 cm átmérőjű formát használtam, aminek recés volt a széle, de másfajtában is működhet, csak legyen megfelelő nagyságú pereme. Igazgassuk el a tésztát a forma széleinél, és hűtsük megint 20-30 percig. 

Aki szeretné, tehet a töltelék alá egy extra réteget, ami felfogja a még esetleg előforduló nedvességet a tökpüréből. Én kekszet tettem, szerintem kellett bele. Ez az extra réteg lehet pirított pekándió, dió, vagy bármilyen teljes kiőrlésű keksz, durvára őrölve, a formában lévő tésztára rászórva.

190°C-ra melegítsük elő a sütőt. Egy nagyobb tálban verjük fel picit a tojásokat. Adjuk hozzá a többi hozzávalót (tej, vaj, sütőtökpüré, cukor, fűszerek...), és keverjük el. Nem szabad túl gyorsan vagy sokáig keverni, mert attól állítólag könnyen megrepedhet a torta teteje sülés közben. 


Öntsük a tölteléket a piteformába, és süssük 45-55 percig. Érdemes figyelni, ugyanis ennek a pitének a halála az, ha túlsütik: kiszáradhat, megrepedhet. A sütési idő vége felé figyeljük: ha a pite szélétől 2-2,5 cm-re beleszúrt kés már tisztán jön ki, kész! Lehet, hogy a közepe még remegős lesz egy picit, de mire kihűl, az is megszilárdul.

Szobahőmérsékleten érdemes fogyasztani, (juharszirupos) tejszínhabbal. Isteni! :-)

Ettetek már, csináltatok már pumpkin pie-t?

A recept innen származik.

6 megjegyzés:

Pixie Pie írta...

Nagyon szimpi kis recept! Ahogy sütőtökhöz jutok, kipróbálom. :)

Bori írta...

tényleg szimpi :-) Már mind elfogyott :-D

dorkamoka írta...

Koszi az otletet Bori! Mindenkepp megcsinalom a jovo heti Halloween oruletben!:)Utana majd jelentek rola!:)

Bori írta...

Szia Dóra, long time... :-) Azóta már két ismerősöm megcsinálta, és mindenkinek nagyon bejött, úgyhogy remélem, neked is tetszeni fog!

Nora írta...

nagyon finom kipróbáltam, holnapi születésnapra is ezt sütöm majd, nekem nem volt otthon se kekszem se dióm, de tettem a tészta és a tök közé cukros fahéjas zsemlemorzsát, bevált. köszi a receptet

Miller írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...