2010. október 21., csütörtök

Türelem, fahéjas kalács a neved...

Amíg ezt a csodálatos fahéjas kalácsot készítettem, támadt egy - számomra - rettentően szórakoztató gondolatom: szerintem a Guns'n'Roses Patience (Türelem) című száma biztos, hogy egy ilyen, vagy ehhez hasonló kalács készültéről (is) szól; persze-persze, szerelem, meg kapcsolatok, de figyeljetek csak! :-) Már maga a cím is teljesen találó, hiszen az alapanyagokon, egy két eszközön kívül szinte csak türelemre van szükségünk, hogy kivárjuk, amíg végre megkel-megkel-és megsül ez a remekmű, röpke 4-4,5 óra alatt. 

 

Aztán tovább szőttem a párhuzamot. A dal szövege így szól:

"...Said, woman, take it slow, it'll work itself out fine,
/"Mondtam, 'asszony', csak szép lassan, kialakul az majd magától,/
All we need is just a little patience."
/Csak egy kis türelemre van szükségünk."/

Tehát, várj, Bori, amíg dolgozik az élesztő, megkel az a kalács és magától szépen kialakul... és valóban így is történt. :-) Megkelt, megsült, közben eszméletlen finom fahéjillat lengte be a lakást, végül eleget vártunk, és langyosan megkóstoltuk - mmmmmhhhhh.... 

Ha van egy szabad délutánotok, esetleg lazább hétvégi napotok, mindenképp próbáljátok ki, szerintem addiktív: a vékony fahéjas spirál-réteg sokkal intenzívebb ízű, mintha csak simán a tészta lenne fahéjas. Őszi, meleg, otthoni. :-)

Hozzávalók:

- 240 ml tej
- 6 ek vaj
- 1 csomag (7-8 g) száraz élesztő
- 2 tojás
- 40 g cukor
- 440 g liszt
- 1 tk só
- 40 g cukor
- 2 ek fahéj
- 1 kk szerecsendió
- 1 tojás, kevés tejjel elkeverve, kenéshez
- kevés lágy vaj, a forma kikenéséhez

- egy 23 x 13 x 8 cm-es, vagy picit nagyobb "gyümölcskenyér forma"

Olvasszuk meg a vajat a tejjel együtt, legyen nagyon meleg, de ne forrjon. Hagyjuk kihűlni, amíg langyos lesz, (közben keressük elő a Patience-t) és akkor szórjuk bele a száraz élesztőt. Vigyázni kell, nehogy túl meleg legyen a folyadék, mert az megöli az élesztőt. Keverjük el óvatosan, és hagyjuk állni 10 percet.

Keverjük össze a lisztet és a sót.

Robotgéppel keverjük össze a cukrot és a tojásokat, majd keverjük hozzá a tejes-vajas-élesztős keveréket is, de nem kell túlzásba vinni a keverést. Adjuk hozzá a liszt felét, keverjük el, majd a második felét is, és azzal is keverjük ki. Váltsunk át a robotgép dagasztó karjaira (csavart, hosszúkás), és közepes sebességen dagasszuk a tésztát 10 percig. Ez még kézi robotgéppel is kemény munka, de én személy szerint élveztem, ahogy végignézhettem a tészta formálódását. 10 perc után a tészta ruganyos, egybeáll, és épp csak egy picit ragad, ha ujjunkkal megnyomkodjuk. Ha túl ragacsos lenne, adjunk hozzá még 30 g lisztet, és dagasszuk további 5 percig. 

Egy nagyobb tálba öntsünk egy-két evőkanál olajat, és forgassuk meg benne a tésztát. Fedjük le fóliával, takarjuk le egy konyharuhával a tálat, és helyezzük élesztőbarát környezetbe: meleg, huzatmentes, nyugis sarok, radiátor környéke, nagyon alacsony hőmérsékletű sütő, stb... Hagyjuk kb. 2 órát állni. Hallgassuk meg a Patience-t.

A gyönyörűen megkelt tésztát borítsuk ki enyhén lisztes munkafelületünkre, és gyúrjuk át jó alaposan, hogy ruganyos, sima legyen. Nyújtsuk olyan téglalap méretűre, amely a sütőformánkkal megegyező szélességű, és kb.50-60 cm hosszúságú. (23 x 13 x 8 cm-es "gyümölcskenyér forma".) Kenjük meg a tésztát lágy vajjal, szórjuk meg alaposan a fahéj-cukor-szerecsendió keverékkel, és magunk felé haladva tekerjük fel jó szorosan. A tekercs végeit csípjük össze, hogy ne távozhasson a jó kis fahéjas keverék. 


Kenjük ki vajjal a sütiformát, mely esetünkben egy standard "kenyérforma", és óvatosan emeljük bele a fahéjas tekercset. Kenjük meg lágy vajjal a tetejét, fedjük le fóliával és egy konyharuhával, és pihentessük jó langyos helyen (ahol kelesztettük, pl.) újabb 1,5-2 órát. Hallgassuk meg újból a Patience-t.

Nekem a kelés végére egy picit túlfutott a forma végeinél a tészta, valószínűleg a recept eredetije egy árnyalatnyival nagyobb formával dolgozott. Nem pánikoltam, csak lecsíptem a két kikelt tésztarészt, és egy-egy kivajazott szufléformában raktam be őket sülni a főforma mellé.

Kenjük át a kalácsot a tojásos-tejes keverékkel, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süssük készre. Inkább az alsó-középső részen süssük, nehogy megégjen a teteje. (Közben még utoljára hallgassuk meg...).

Langyosan, hidegen, másnap megpirítva vajjal is isteni. Szeretitek a fahéjat, ősszel, kalácsban? :-)

A recept az egyik kedvenc amerikai bloggeremtől származik.

10 megjegyzés:

Anikó írta...

Tegnap pont ilyet sütöttem, csak egy kicsit más formázással. Ma reggel elfogyott az utolsó morzsa is. nagyon szép a kalácsod, és biztosan finom is! :-)

Bori írta...

:-) Egyre jár az agyunk. Nálunk még nem fogyott el, ketten kicsit sokan vagyunk rá, szerintem ma lefagyasztom a maradékot, ne menjen kárba :-)

Kátya írta...

Hmm Borika, ez nagyon fincsin néz ki, és már érzem a finom fahéj illatot az orromban....
Na és persze mindig is sejtettem valahol mélyen legbelül, hogy a Guns n Roses-nak köze van a gasztronómiához... :D

Bianka írta...

Isteni lehet

Bori írta...

Ugye-ugye ;-D

Bianka: tényleg nagyon nagyon finom... :-)

timus írta...

:D Nahát, én csomószor hallgatom ezt a számot miközben főzök! Lehet, hogy tudat alatt hat rám a szöveg? :D A recept is nagyon csábító, ajjaj...

timus írta...

A másik kedvencem Alanis Morissette, You learn - lehetőleg unplugged. Most jobban megnézve a szöveget, van benne csomó utalás a konyhára, pl: Wait until the dust settles -mármint a konyhában, mikor elfelejtettél valamit a sütőben.. :D De a meta-üzenete, hogy mindenn balul sikerült konyhai kalandból lehet valamit tanulni ;) :D

http://www.youtube.com/watch?v=-06dlOmZVS0

Bori írta...

:-) Az Alanis Morisette szám eszembe nem jutott volna, de most, hogy említed! Egyébként nagyon jó zene :-)))

Alvarezfan1111 írta...

Választom a csirkéstáskát és a fahéjas kalácsot...

Bori írta...

Majd decemberben ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...