2011. január 17., hétfő

Fekete-fehér kekszcsigák és egyebek

Milyen nagyon rég írtam már ide! Bár egyáltalán nem felejtettem el a blogot, valahogy nem volt ihletem, időm vagy kedvem az alkotásra, annak ellenére, hogy főztem rendszeresen, de semmi újat. Mivel ilyen rég jelentkeztem, elmaradtam a karácsonyi és újévi köszöntésekkel is, remélem, így utólag is elfogadjátok jókívánságaimat, kedves olvasók! :-) Nálunk igazán jól teltek az ünnepek, utolsó pillanatban (22-én) sikerült is hazaérnünk, főzőcskéztünk, sütöttünk anyával, találkoztunk a családdal és persze a barátokkal is, jókat buliztunk, beszélgettünk... Kaptam szuper szakácskönyveket, amelyekből nagyon sok inspirációt és ötletet nyerhetek majd, régóta áhított darabokra tettem így szert. Ettünk sok füstölt sajtot, juhtúrót, túrórudit és igazi, finom kiflit, és még sok más finomságot is. Az egyik következő poszt témája egy szuper debreceni étteremről fog szólni, érdemes lesz visszanézni - előre most csak ennyit :-)

Ezeket a "fekete-fehér" kekszcsigákat már többször sütöttem meg, ajándékba is vittem belőlük, de a receptet még nem osztottam meg veletek - ezt az elmaradást most pótolom. 



A csigák valójában nem fekete-fehérek, hanem sötétbarna-halványsárgák, a keksz-kategóriába sorolnám őket, és amilyen egyszerűek, legalább annyira finomak is. Ez a keksz egy német recept alapján készült!!! :-)

Tea, kávé mellé tökéletes kísérők.

Hozzávalók:

- 300 g liszt
- 150 g cukor (vagy édesítő)
- 1 tk vanília kivonat, vagy 1 cs vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 200 g hűvös vaj
- 2 ek kakaópor (keserű)
- 1 tk (instant) kávépor
- 2 ek tejszín

A lisztből, cukorból, vaníliából és tojássárgájából a darabokra vágott vajjal együtt tésztát gyúrunk. Ez először kicsit nehezen indul(hat), de hamar összeáll majd. A tésztát két részre osztjuk, az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaó- és kávéport, és a tejszínnel átgyúrjuk, hogy szép sötét legyen. A két rész tésztát fóliába csomagoljuk, és kb. 30 percig hűtőben pihentetjük.

Enyhén lisztezett felületen a kétféle tésztát külön-külön félcentisre nyújtjuk, igyekezzünk nagyjából hasonló alakú-méretű lapokat produkálni. A világos tésztára fektessük a kakaós tésztát, és szorosan csavarjuk fel, hogy minél jobban illeszkedjenek a rétegek. Burkoljuk a feltekert tésztát is fóliába, és újabb 30 percig pihentessük. 

Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra, béleljünk ki egy sütőlapot sütőpapírral. A feltekert tésztából vágjunk kb. 1 cm-es szeleteket, és fektessük a szeleteket a sütőlapra. 18 percig süssük a csigákat, amíg el nem kezdenek szép színűre sülni. Ezek a kekszek akár 2-3 hétig is elállnak.

5 megjegyzés:

Böbe írta...

NEM ÁLLNAK EL KÉT-HÁROM HÉTIG .... :)
Teljesen elfogytak... :(

Bori írta...

:-) Igen

Trabant Kombi írta...

Én szeretem a kekszcsigákat...

Bori írta...

Csináljad meg! ;-D

Kátya írta...

Hmmm, hát ezek nagyon kis cukikák!! Mutatós és egyszerű, ki lesz próbálva!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...