2011. április 28., csütörtök

Hasan pasa köfte - színes, török és finom!

Mostanában Váncsa István Lakoma című könyvét olvasgatom esténként (jó pár hete már), mely a görög, török, libanoni, marokkói, tunéziai és máltai konyhák legfinomabb, legjellegzetesebb ételeiből szemezget. Mondhatnám azt is, hogy kínzom magam, este ilyen finomabbnál finomabb ételekről olvasva, de azért nem vészes a helyzet. A könyvben, a szuper és érdekes receptek mellett Váncsa humoros, ugyanakkor rendkívül informatív esszéit, "szösszeneteit" is olvashatjuk. Én nagyon sokat tanulok belőlük, és nagyon jókat is mosolygok rajtuk. Ha még nem lenne elég ez a keleti-mediterrán hatás minden estére, Berlinben egyébként is karnyújtásnyira van mindenhol egy-egy török (libanoni, marokkói, stb) étterem, és bár nem járunk minden nap ilyen helyekre, azért ott lapulnak a háttérben, nagyon szeretjük őket. Számos arab-keleti-török (stb) bolt is található itt, úgyhogy az alapanyagok beszerzése sem jelent gondot, ha esetleg itthon támadna kedvem ilyesmiket főzni - egyre gyakrabban lesz ez így...

Megkóstolás a fotózás pillanatában :-)
Ezzel a húsos-krumplis-paradicsomos fogással már jó ideje szemezek, nagyon tetszik a kinézete is, és ahogyan elképzeltem, az íze is. Mára úgy alakult, hogy minden hozzávalót megtaláltam itthon, úgyhogy meg is sütöttem. Először Elifnél figyeltem fel rá régebben (török-magyar gasztroblog), így most az ő receptjét közlöm itt, de időről-időre rátaláltam az internetes "török-konyhás" kalandozásaim során is, angolul, németül, törökül - utóbbit persze nem tudtam elolvasni :-) Nem nagy variációt fedeztem fel a különböző leírások közt, elég egyértelmű. Már csak a "hasan pasa" jelentésére lennék kíváncsi, ha van neki :-)


Hozzávalók: (4-6 fő részére)

- 400-500 g marhahús
- 2 hagyma
- 2 tojás
- 2 zsömle / szelet kenyér
- egy marék petrezselyem (nekem most fagyasztott volt)
- 2 tojás
- só, bors
- 70-80 dkg krumpli
- kevés tej
- só, bors
- reszelt sajt

- 4 friss paradicsom, vagy 1 konzerv hámozott paradicsom
- kevés olívaolaj
- só, bors


A krumplit hámozzuk meg, szeleteljük karikákra, és tegyük fel főni, enyhén sós vízben. Ha megfőtt, törjük össze alaposan, és keverjünk belőle szép, sima pürét a tejjel. A recept eredetije szerint ilyenkor kell belekeverni a reszelt sajtot is, én ezt elfelejtettem, már csak a kész adagok tetejére raktam sütés közben, így is jók lettek.

Amíg a krumpli fő, dolgozzuk össze a marhahúst a vízbe áztatott, majd kinyomkodott zsemlékkel, a tojásokkal, az apróra vágott hagymával, petrezselyemmel, és sózzuk, borsozzuk. Miután összegyúrtuk, formázzunk kb. golflabda nagyságú golyókat, és azokat egyengessük kis "tálkákká - fészkekké", ugyanis ezekbe a mélyedésekbe töltjük majd a krumplipürét. Rakosgassuk kiolajozott tepsire a húspogácsákat.

A krumplipürét töltsük habzsákba, és nyomjunk szép formájú halmokat a húspogácsák mélyedéseibe. Nekem most nem volt habzsákom, csak a kinyomócsövei, de ezeket sikerült egy sima zacskó sarkába applikálnom, és megoldottam (több-kevesebb sikerrel) a formázást. Persze, csak simán kanállal is adagolható a püré :-)

180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készültek el a töltött köfték. 

Tálaláshoz készítsünk még hozzá paradicsomszószt: meghámozzuk és feldaraboljuk a paradicsomokat, majd az olívaolajon 6-8 percig főzzük, sóval-borssal, amíg szósz-szerű nem lesz. Én most hámozott paradicsomkonzervből készítettem, apróra vágtam, főztem, fűszereztem, és kész.

A megsült húsos-krumplis falatokat egy-egy kanál paradicsomszósszal tálaljuk. Szép, élénk színű, és nagyon-nagyon finom! Talán egy könnyű salátát tudok mellé elképzelni még :-)

3 megjegyzés:

dorkamoka írta...

Hu, ez nagyon jo Bori!:) Kepzeld, en most egy torok-gorog munkahelyen dolgozom es folyamatosan tanulom a jobbnal jobb recepteket!:)

Bori írta...

Húú, az tényleg jó lehet ám!! :-)) Kérek majd recepteket én is :-))

Anita Anse írta...

Elifhez én is sűrűn benézek! Nagyon jó a blogod. Remélem Debrecenben sokat fogsz blogolni. Én oda jártam suliba és mellette egy kisvárosban Hajdúböszörményben éltem. Hajdúböszörmény a szülővárosom. Hiányzik a környék nagyon, sajnos elköltöztem Pozsonyba. Én is Gasztro blogolok. Ha van kedved less be hozzám. Na, de visszatérve Debrecenre egy karácsonyi díszítéssel egy szép esti képet szívesen látnék a blogodon. Remélem személyesen is lesz alkalmam megnézni , de addig is beérném ennyivel. Puszi szia jó blogolást!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...