2011. április 19., kedd

Nanaimo-szelet!

Most, hogy egy pár napra itthon vagyunk, sokféle sütit sütök, ugyanis vendégségekbe, szülinapokra, barátnős estékre mindig jól jön valami édesség is, én pedig továbbra is imádok sütni és új receptekkel szöszmötölni. 

A mai süti neve a kissé fura hangzású Nanaimo-szelet, mely egy kanadai városkáról kapta a nevét, és (állítólag) azóta is Kanada egyik legnépszerűbb édességeként tartják számon. Sütés nélkül készülő süti, mely három rétegből áll: egy kakaós-kekszes-kókuszos alapból, egy vajas-vaníliás középső krémből és finom csokibevonattal fejeződik be a teteje. Az elkészítés egyszerűsége ellenére nagyon-nagyon "ütős" a süti, nehéz abbahagyni, tudják ezek a kanadaiak is, hogy mi a jó :-)


Mivel ilyen gyors, "flancmentes" édességről van szó, bárkinek nyugodt szívvel ajánlom Húsvétra is, hűtőben jól tárolható. 


Hozzávalók:

Alsó réteg:
- 113 g vaj, szobahőmérsékleten
- 50 g cukor
- 30 g keserű kakaópor
- 1 nagyobb tojás, felverve
- 1 tk vaníliakivonat
- 200 g egyszerű, durva kekszmorzsa
- 65 g kókuszreszelék
- 50 g dió, vagy pekándió összetörve (opcionális, én kihagytam)

Középső réteg:
- 56 g vaj, szobahőmérsékleten
- 2-3 ek tej
- 2 ek (20 g) vaníliás pudingpor
- fél tk vaníliakivonat
- 230 g porcukor

Felső réteg:
- 100-120 g csoki (pl 50%-os)
- 14 g (1 ek) vaj


Vajazzunk / olajozzunk ki vékonyan egy 23 x 23 cm-es tálat vagy tepsit, sütőformát (nem baj, ha nem pont ekkora, csak az alapterület stimmeljen).
Alsó réteg:

Egy lábasban alacsony hőfokon olvasszuk meg a vajat. Vegyük le a tűzről az edényt, keverjük bele a cukrot, a kakaóport és a felvert tojást. A tojást csak lassan engedjük a keverékhez, folyamatosan kevergetve, nehogy kicsapódjon. Ezután tegyük vissza a lábast ismét alacsony hőfokra, és 1-2 percig főzzük a kakaós keveréket, folyamatosan kevergetve, amíg szép fényes, egynemű lesz, és egy kicsit besűrűsödik. Levéve a tűzről, adjuk hozzá a vaníliát, a kekszmorzsát, a kókuszreszeléket és a diófélét (ha használunk). Keverjük át alaposan, és oszlassuk el egyenletesen a használandó tál alján. Nyomkodjuk le alaposan a kezünkkel, majd egy kanál hátával simítsuk is el, hogy szép egyenes legyen a felülete. Hűtsük egy órán át, fóliával lefedve, amíg megszilárdul.

Középső réteg:

Robotgéppel keverjük habosra a vajat, majd adjuk hozzá a réteg maradék hozzávalóit, és az egészet keverjük simára. Ennek a rétegnek kenhetőnek, de nem folyósnak kell lennie, ezért előfordulhat, hogy egy picit több tejet kell hozzáadnunk a keverés során, ezt mindenki magának tudja megítélni. A 2-3 evőkanálnál talán egy kanállal több lesz. Ha kész, oszlassuk el ezt a réteget a kakaós-kekszes alapon, simítsuk egyenesre, és ismét hűtsük lefedve, kb. 30 percig, amíg ez a réteg is megszilárdul.

Felső réteg:

Ehhez a réteghez csak fel kell olvasztani a csokit a vajjal, gőz fölött, és szépen rákenni a nagyjából megszilárdult rétegekre. Nem fog mázgálódni a középső réteggel. Nem érdemes nagyon tömény étcsokit használni, elég az 50-55%-os csoki is.  A csokival bevont sütit kb. 10-15 percig hűtsük, amíg nagyjából megszilárdul, de még repedezés nélkül szeletelhető. 

Vágjuk a sütit kisebb darabokra, figyeljünk rá, hogy szeletelés közben időről-időre megtöröljük a kést egy papírtörlőben, hogy a különböző színű rétegeket ne mázgáljuk össze. Ha esetleg hosszabb ideig áll felszeletelés nélkül a hűtőben, a hűtőből kivéve hagyjuk pár percet állni szobahőmérsékleten, így nem fog megrepedezni a csokiréteg a tetején, amikor felvágjuk.

Ismertétek ezt a sütit? Esetleg valami hasonlót?

A recept innen származik.

9 megjegyzés:

Böbe írta...

Ez a "nemsütött süti" nagyon-nagyon finom, de annyi cukor van benne, hogy csak feleannyit szabad enni belőle, mint amennyit a szemed kívánna :)
Húsvétkor (is) tökéletes vendégváró lehet, de emellett tegyetek az asztalra valami light-osabbat is :)

Kátya írta...

Egyetértek, nagyon tömény, de ez mit sem von le az értékéből...nehéz neki ellenállni. Mindenkinek ajánlom én is, könnyű elkészíteni, és hatásos - minden szempontból ;-)

Bori írta...

Ja, mint a legtöbb amcsi/kanadai, stb recept esetében, itt is simán lehet csökkenteni a cukor mennyiségét, én nem is tudom, ezúttal miért nem tettem, máskor mindig szoktam. Szóval valszleg a megadott mennyiségek 70%-ával is működik a süti :-) De a lényeg, hogy finom, és amúgy meg önkontroll! :-D

Lilla írta...

én mindig azt hittem, hogy ez kapán :-) sosem gondoltam volna hogy francia/angol név :-D

Bori írta...

:-) Hát, én ezt olvastam...

Lilla írta...

nem is kételkedtem az állításodban :-)

Bori írta...

Értettem én :-)

Névtelen írta...

ez egy aprócska-aprócska sütemény :) mindig elfelejtem, hogy a ti mennyiségetek, Bori, nem a mi grúz rokonságunkhoz van méretezve :) de tényleg annyira tömény, hogy szerencsére ez a méretéért kompenzál.
Én kevesebb cukorral csináltam, és nem csokit olvasztottam, hanem házi bevonatot készítettem, nekem az mindig gazdagabb, csokisabb ízűre sikerül. És tökéletes lett így együtt :)
Sára

Bori írta...

Hát igen, a grúz rokonsággal egyelőre nem tudunk versenyezni :-D Ha majd még csinálok ilyen sütit, én is kevesebb cukorral fogom egyébként csinálni, simán jó úgy is. A csokibevonat meg mindenhogy jó :-)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...