2011. május 14., szombat

Mexikói (ihletésű) csirkés-babos rizs

Eddig akárhány mexikói csoporttársamat kérdeztem, hogy tudnak-e jó mexikói étteremről Berlinben, mindannyian csak egy elnéző mosollyal legyintettek, és közölték: "ááh, olyan nincs". Amikor a részletekről faggattam őket, hogy vajon mégis miért lehet ez így, azt mondták, hogy egyszerűen nem olyan ízű itt az étel, mint Mexikóban. Ők teljesen másféle kukoricát használnak, többfélét is, így már eleve a tortillák íze is más. Aztán a szószok (mole), a paprikafélék és minden egyéb is: más. Ugyanígy vélekedik az olasz csoporttársam is az olasz ételekről, igaz, az ő hazája közelebb van. Nagy valószínűséggel akármilyen importált, eredeti alapanyagokból készítenék el ezeket a mexikói vagy olasz fogásokat Berlinben profi szakácsok, fent említett csoporttársaim (és még sok más nép) akkor is találnának rajta fogást. Az otthoni ízek nem hiába otthoni ízek, és az emlékeknek, a napsütésnek, a tenger illatának legalább akkora ízesítő funkciója van, mint a friss bazsalikomnak, vagy a habanero paprikának. 



A mai bejegyzésben egy olyan egytálételt osztok meg veletek, amely nagyon egyszerűen készül, elég nagy a lehetőség a hozzávalók variálására, és mexikói ihletésű. Azért csak ihletésű, mert úgysem lehet olyan, mint Mexikóban :-) És azért mexikói, mert van benne feketebab, kukorica, friss koriander, és egy picit csípős. Azt hiszem, a hozzávalók variálásánál talán csak arra érdemes figyelni, hogy az előbb említett három megmaradjon, hiszen ők adják az étel lényegét. Lehet azonban barnarizzsel is készíteni, paprika helyett paradicsomot használni, a húst akár elhagyni, esetleg valami izgalmas szósszal még feldobni.

Gyors, igazi comfort-food, és egyszerű is, kell ennél több?

Hozzávalók:

- 1 feketebab konzerv
- 1 kukorica konzerv
- 20-25 dkg rizs
- 1 zöldpaprika (kaliforniai)
- 1 nagyobb, vagy két kisebb csirkemell
- só, bors, gyömbér, koriander
- chili (pelyhek)
- 2 dl tejföl (esetleg natúrjoghurt)
- 2 nagy marék reszelt sajt (cheddar, gouda, mozzarella)

- extra sajt a tetejére, ha szeretnénk
- friss koriander a tálaláshoz


A csirkemellet főzzük puhára, majd vágjuk kisebb darabokra.

Amíg a csirkemell fő, főzzük meg a rizset is. Érdemes hosszabb szemű rizset választani. Ha megfőtt, szűrjük le.

Egy tálkában keverjük össze a tejfölt, a sajtokat és a fűszereket, valamint vágjuk apró kockákra a paprikát és öntsük le a konzervekről a levet.

Egy nagy sütőtálban öntsünk-keverjünk össze mindent, húst, rizset, zöldségeket, tejfölt, sajtot, stb, és a tetejére szórjunk még egy kis extra sajtot. 180°C-os sütőben süssük kb. 15-20 percig, amíg a sajt egy kicsit megbarnul a tetején.

Tálaláskor nagyon kell rá a friss koriander, szinte "életre kelti" ezt az egyszerű, mégis finom fogást.

Egyébként a friss koriandert szeretitek?

Az ihlet innen származik.

4 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Guszta és biztos finom.

Bori írta...

:-) köszönöm, tényleg finom!

Böbe írta...

Naholettemmamexikóit? :)
A Rolling Rock dizájnja átlényegült, de maradt a főszakács - hát ott.
Finom volt, csak most külön tálaltak mindent, szószokat, husit és tortillát, aztán úgy eheted, ahogy akarod. A felét most is hazahoztam, de finom volt nagyon.

Ennek a te kajádnak is jó íze lehet, rövidesen kipróbálom én is.

Bori írta...

Na, akkor lesz mit kipróbálni (újra), amikor hazamegyünk. Ezt is próbáljad ki, tényleg jó, csak ne hagyd ki a friss koriandert! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...