2011. május 22., vasárnap

Tésztasaláta sült paradicsommal és baconnel - melegen

Nem ismerek embert, aki ne szeretné a tésztaételeket, akár magyaros vonalon (mákos, túrós, diós, grízes), akár például olaszos vonalon indulunk, és akkor a kínai, japán, thai és egyéb klasszikusokat még nem is említettem. Mi is lelkes tagjai vagyunk a tésztaevők (képzeletbeli) klubjának: gyorsan elkészíthető, rendkívül sok módon variálható, egészséges (is lehet), és finom. A tészta halála azonban az, ha túlfőzik, nem hiába hallani mindig a tésztamester olaszok varázsszavát: "al dente", azaz "harapnivaló", "épp megfőtt, de ne túl puha" legyen az a tészta, úgy marad meg az igazi íze, jellege. Az al dente állag elérése egyébként nem valami nagy ördöngősség, csak a tészta zacskójára írt elkészítési időt kell figyelembe venni, bő, lobogó vízben főzni a tésztát, és főleg: kóstolni, kóstolni, kóstolni. Ha már kívül puha, de még belül érzünk egy olyan "harapnivaló" részt, kész is, nem kell tovább várni. Pisti régebben sokat piszkált ezzel az "al dente mániámmal", ugyanis ő is (sok más emberrel egyetemben) egy tipikusan tésztát-túlfőző-nagyi konyháján nevelkedett (aki egyébként sok más fogást istenien főz, természetesen), de mostanra már megértette és észre is veszi, hogy mi a különbség. Az pedig, hogy a nem túlfőtt tészta glikémiás indexe jobb, mint a túlfőtté, már csak hab a tésztán tortán. :-)



Ma mindenesetre hoztam nektek egy olaszos-jellegű tésztasalátát, melyet a sütőben együtt sült paradicsom és fokhagyma emelnek egy magasabb szintre, a bacon már csak egy kis ráadás :-) Feta, olajbogyó és bazsalikom, folytassam tovább??? :-)


Hozzávalók: (4 személyre)

- 400 g koktélparadicsom
- 6 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 400 g rövid tészta (penne, rigatoni, stb)
- 12-15 szelet bacon (füstölt szalonna)
- 150 g fetasajt
- 75 g fekete olajbogyó
- 1 marék bazsalikomlevél

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. A koktélparadicsomot és a fokhagymát egy tepsibe tesszük, kevés olajjal meglocsoljuk, sózzuk-borsozzuk, gyorsan átkeverjük, és 15-20 percig sütjük. Ezalatt a paradicsomok és a fokhagymák megpuhulnak.

Amíg a sütő dolgozik, főzzük meg a tésztát a csomagoláson jelzett módon.

Egy serpenyőben pár csepp olajon pirítsuk meg a bacont (szalonnát), amíg jó ropogós lesz (4-5 perc), majd itassuk le a fölösleges zsírt róluk. Egy kevés tésztát tegyünk a szalonnazsíros tepsibe, mozgassuk körbe, hogy az értékes szaft kárba ne vesszen. 

Egy nagyobb tálban keverjük össze a tésztát, a darabokra vágott bacont, a sült paradicsomokat, a fetát és az olajbogyókat. A fokhagymákat nyomjuk ki a tepsibe, amelyben sültek, és a paradicsomos-sütős olajjal keverjük össze. Ezt a fokhagymás olajat öntsük a tésztasalátára, és keverjük az egészet jó alaposan össze. 

Tálaláshoz friss bazsalikomlevelekkel szórjuk meg, és melegen fogyasszuk.

4 megjegyzés:

Lilla írta...

:-) nálunk anyám a notórius tészta-túlfőző. én mondjuk a kóstolgatást el szoktam lógni, addig főzöm, amit a csomag ír (a tól-ig időnek az aljáig)

Bori írta...

:-))) kinek hogy működik a dolog!

Zsuzsanna írta...

Ez Bori nagyon finom!!! Kipróbáltam Pistin.:)

Bori írta...

Örömmel hallom! ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...