2009. november 10., kedd

Five Guys Burger - Biiig and Juicyyy

Csukjátok le a szemeteket, és képzeljétek el a következőt...

- két friss, puha, fehér zsömle közt
- két szaftos marhahús pogácsa, pont jól átsütve,
- egy kevés sajt kellemesen ráolvadva,
- ropogós, friss salátával, paradicsommal és hagymakarikákkal együtt,
- egy kis mustárral és ketchuppal leöntve....

... maga a megtestesült tökély. A tökély egy fajtája, legalábbis, melyet sokszor kóstoltunk amerikai tartózkodásunk alatt, a Five Guys nevű étteremlánc éttermeiben.

Ez az étteremlánc úgy indult, mint a mesében: volt egy házaspár, akiknek négy fia volt, és 1986-ban megnyitották első éttermüket egy Washington vonzáskörzetében lévő kisebb helyen. Az apa és a négy fiú adta a névadó "Öt Srácot" (Five Guys). 2002-re már öt éttermet üzemeltettek, és mivel nagyon sikeresek voltak, úgy döntöttek, kialakítanak egy étteremláncot, profi segítséggel. Mára már több mint 450 éttermük van Amerika-szerte, és a különböző újságok évről-évre a legjobb hamburger címeket ítélik nekik, dícsérik a sültkrumplijukat...

Mi a titkuk? Mi teszi olyan különlegessé őket?

Az étlap egyszerű, csupán néhány fajta alap-hamburger, sültkrumpli és innivaló kapható. Az alapanyagok viszont frissek, a hamburger húsok kézzel készítettek és előttünk sülnek ki, csak úgy mint a krumpli, mely tiszta mogyoróolajban készül. Kedves, piros-fehér csempés éttermeikben jó érzés mogyorót rágcsálva (a cég ajándéka) várni, amíg elkészül a rendelésünk, és olvasgatni, hogy az aznapi krumpli melyik államból származik. Azután pedig csodálatos élmény a frissen kisült hamburgerünkbe beleharapni és csak ízlelni, ízlelni, ízlelni... Szerintem a titkuk az egyszerűség, frissesség és a minőség.

Íme:



A titok másik része pedig szerintem mélyen az amerikai hagyományokban gyökerezik, ugyanis a hamburger nekik legalább olyan jelentőségű étel, mint nekünk például a paprikás csirke vagy a lángos. Gyors, de otthon is elkészíthető, ebédre vagy vacsorára is jó, sokféleképpen variálható és, nem utolsó sorban: finom. Nem feltétlenül egészségtelen, ha jó alapanyagokból készül és nem eszünk belőle tízet :-)

(Zárójel... sajnos, itthon még csak nagyon ritkán lehet olyan hamburgert találni, amely tiszta marhahúsból készül, és nem értem, miért. Tudom, "drágább", mint a beazonosíthatatlan húsok, amelyeket sokszor használnak, de igény biztosan lenne rá. Vagy nem? Nagyon várom már... )

A Five Guys éttermek népszerűségét egyébként mi sem bizonyítja jobban, mint vendégeinek összetétele: láttunk öltönyös üzletembereket, akik a Blackberryjük mellett tüntették el hamburgereiket, láttunk katonákat, akik hihetetlen gyorsan ettek, láttunk idős néniket, akik kiültek a napsütésbe ebédelni és természetesen diákokat, anyukákat, turistákat...



Számunkra újdonság volt, hogy a hamburger fix összegbe került, melyért cserébe viszont akármilyen "feltétet" kérhettünk: az egyszerű jégsalátától kezdve a pirított gombáig, legalább 30 féle elemből válogathattunk. A sültkrumpli adagok hatalmasak voltak, az első alkalom után rájöttünk, hogy kettőnknek bőven elég egy normál adag krumpli is...



Mióta itthon vagyunk, a család elhalmoz minket finomabbnál finomabb ételekkel. Mégis, a jó kis Five Guys burger sokszor eszünkbe jut, egy-egy sóhajtás erejéig. Talán ezért fogok nemsoká nekiveselkedni, és amerikai kutatásaim alapján megkísérelni a lehetetlent: reprodukálni a kint kóstoltakat :-) Remélem, velem tartotok majd!

Nektek egyébként mit jelent a hamburger?

Egy kis szórakozásképp ajánlom nektek a Pulp Fiction ide vonatkozó részét, klasszikus :-)


2 megjegyzés:

Kátya írta...

Huu...Borika...tocsogok a nyáltócsában itt a gép előtt, amíg végigolvastam ezt a részt. Én is szívesen megízlelném már ezt a Five Guys hambit. Egyébként részletenként az itthon kaphatókból is össze lehetne rakni egy minőségi hambit. A Burger Kingben szerintem jó frissek a zöldségek, a Wendy's-ben (nemtom van-e még, korábban volt Pesten) pedig óriási és nagyon igazinak tűnik a hús, szerintem egész sok marhahús lehet benne, a Mekiben meg talán nem rossz a zsemle...Csak hát az a baj, hogy ezek nem egyben vannak. Ja, és hogy nagyon drágák. A Five Guys-os milyen árban van??
Na pá.

Bori írta...

Szerintem olyan 5 dolcsi körül volt a hamburger...4 valamennyi, szóval olyasmi mint itthon :-)De majd összarakunk egyet ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...