2010. április 2., péntek

Életem első húsvéti kalácsa

Gyerekkoromban, családi körünkben az igazi hangsúly húsvétkor nálunk nem a kalácson, hanem inkább a sonkán volt... :-) ...na és persze a tojáson, az új zöldségeken. Általában minden kikerült az asztalra, és szabad rablás kezdődött, ki-ki mit szeretett. Sokszor különféle salátákat is készített anyukám, na és persze húsvét hétfőre egyesült erőkkel gyártottuk a locsolóknak a kókusztekercseket, lajcsiszeleteket, pogácsákat... A tojásfestés során húgommal néha "komoly" veszekedésekbe keveredtünk, de aztán hétfőn csak együtt nyomultunk a konyha ablakban és lestük a potenciális locsolókat :-)

(Kalácsunk a lemenő nap fényeiben...)

Ez a húsvét most már kicsit más, persze. Nagy hiány, hogy nem találtunk olyan sonkát, amelyet otthon szoktunk enni... Lesz helyette majd brokkolis-csirkés quiche, saláták, ilyesmi.

A húsvét-érzést azonban egy kicsit megpróbáltam azért fenntartani: nekiálltam kalácsot sütni! Kulináris kutatásaim eredménye egy Dr. Oetker-féle recept lett, mely végül nem lett bonyolult, nem kellett hozzá semmi különleges alapanyag és a lényeg: kalácsszerűen finom lett! :-)

Aki még hezitál, hogy mit süssön húsvétra, annak ajánlom ezt a receptet: nekem jól sikerült, elég kiadós adag is lett és - nem utolsó sorban - mutatós!

Hozzávalók:

- 500 g liszt
- 1 tasak (7 g) instant élesztő
- 50 g porcukor
- 1 tasak (7 g) vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 tojás (közepes méretű)
- 1 tojásfehérje (közepes méretű tojásból)
- 270 ml langyos tejszín

A kenéshez: egy tojás sárgája+2 ek tej

A lisztet szitáljuk egy keverőtálba és keverjük el alaposan az élesztővel. Adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, sót, a tojásokat és a tejszínt. A keveréket a robotgép dagasztófejével dolgozzuk simára, először alacsonyabb, majd magasabb fokozaton. Egy jó 5 percig érdemes dolgozni a tésztával. Amikor szépen egybeáll és rugalmas, takarjuk le egy konyharuhával és tegyük meleg helyre kelni.

Nekem jó másfél óra volt, amíg szépen megkelt (kb. másfél-kétszeres méretűre), de ez változó lehet, a meleg intenzitásától függően.

Ha megkelt, lisztezett munkafelületen jól átgyúrjuk.

A tészta 2/3-ából három, egyenként 40 cm hosszú hengert formázunk, majd összefonjuk (mint a hajat :-).


Óvatosan a kivajazott tepsibe fektetjük, és a nyújtófával hosszában mélyedést nyomunk bele. A tojássárgás keverékkel megkenjük a kalács mélyedését és széleit.


A tészta maradék 1/3-ából három, egyenként 35 cm hosszú hengert formázunk, majd összefonjuk. Ezt a kisebb fonatot a már tepsiben pihenő nagyobb fonat mélyedésébe helyezzük, és az egészet jól megkenjük a tojásos keverékkel.


A kalácsot meleg helyen még egyszer addig hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő (20-30 perc), majd megsütjük. Sülés után én még átkentem forrón a kalácsot egy kevés olvasztott vajjal, szerintem nem ártott neki.


Nekem hagyományos, előmelegített sütőben 175-180°C-on 30 perc alatt sült át, de a vége felé le kellett sütőpapírral takarnom a kalács tetejét, hogy nehogy megégjen. A recept szerint légkeveréses, 160-180°C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt, gázsütőben 3-4 fokozaton készül el.

Vajjal, lekvárral, sonkával, magában :-)

Kinek mi A húsvéti étel?

9 megjegyzés:

Böbe írta...

Hú, Bori ez gyönyörű... A nagymamáid büszkék lehetnek rád, kár, hogy nem ízlelhetik EZT a kalácsot.
Puszi: A

Bori írta...

Köszi :-)

Kátya írta...

Wow, Bori! EZ IGEN! Mintha csak egy szakácskönyv fotósorozatából való lenne ez a gyönyörű kalács. Gratulálok hozzá!
Ugyan nem hagyományosan húsvéti étel, meg amúgy is ma még hivatalosan nem húsvét van, de ma kipróbáltam az Empanadát, amit azt hiszem még az USA-ban készítettél. Nagyon finom lett, Petinek is ízlett (hiszen a nagy része hús!). Ajánlom mindenkinek, a recept alapján minden bonyodalom nélkül könnyedén különleges ebéd vagy vacsi lehet belőle.

Bori írta...

:-) Köszi, és örülök, hogy bejött a recept, ezt már mások is jelezték. (ja, és én köszönöm Mirelle-nek, akié az eredeti).

Niki írta...

Gyönyörűséges ez a kalács....És ez a naplementés fotó...nagyon szépséges:-DDD

Bori írta...

köszi, örülök, hogy tetszik :-) Nekem is sikerélmény volt :-)

Zsú írta...

Sonka, kalács, persze...meg az ünnepi "hajnali ébresztő" a közös reggelihez. :)
Valóban nagyon szép a kalács, mi is kipróbáljuk majd!

Bori írta...

:-)))) na, hát az is kellett...

Bíké írta...

Bori annyira szép eláll a lélegzetem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...