2010. május 5., szerda

Brunch kaja 2.: Körözött, vagy valami olyasmi


A brunchra készült másik étel a körözött volt, az ötletet köszönöm egyik kedves olvasómnak,
Teónak! Ő tavaly készített körözöttet német barátainak, és sikerén felbuzdulva úgy döntöttem, én is prezentálok egy adagot.A körözött igaz tavaszi étel, friss, könnyű és szépen tálalva teljesen jó fingerfood válhat belőle. Az egyetlen "hátulütője" talán a hagyma, mely egyeseket visszatarthat attól, hogy társaságban körözöttet egyenek - jelentem, a mi összejövetelünkön nem tartott vissza senkit, pedig kellemesen hagymásra sikerült kikevernem... :-)

A krém elkészítésénél a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy hogyan, mivel pótoljam az otthoni túrót, ami ugye a körözött alapja. Sokat olvasgattam ezügyben, és végül arra jutottam, hogy bár minden nemzetnek, így a németeknek is, annyiféle tejterméke van, nagyon nehéz két ugyanolyan dolgot találni. A különféle Quarkok egyáltalán nem hasonlítanak a túróhoz, inkább valami tejföl-tejszín-joghurt keverékként definiálnám őket. Az általam befutónak ítélt termék a (körniger) Frischkäse lett, mely, mint utóbb kiderítettem, tulajdonképpen ugyanaz, mint a Cottage Cheese. Az általam észlelt különbség talán annyi a Frischkäse és a Cottage Cheese között, hogy az előbbiben kisebbek a "gubicsok" és az állaga nagyon hasonlít a túróhóz. A legjobb állag eléréséhez mondjuk át kellett passzíroznom egy szűrőn, hogy a (számomra most fölösleges) nedvesség távozzon. Természetesen, ez sem eredményezte azt az igazi magyar túrót, de a végeredmény finom lett.


Kerestem volna még juhtúrót, hogy egy kicsit azzal is megbolondítsam, de nem találtam, talán majd legközelebb.

Én most tavaszi zsongásomban apróra vágott újhagymával készítettem a körözöttet, került még bele köménymag, só, bors és pirospaprika is. Vékony bagett szeleteket megkentem a körözöttel és Pisti segített a falatokra metélőhagyma-díszítést rakni :-)

Finom, egészséges, magyar(osch...) - elfogyott :-)

Ki hogy szereti a körözöttet?

7 megjegyzés:

Böbe írta...

Na és ti milyen finomságot kóstoltatok a vendégségben?

Bori írta...

Írtam amúgy az előző posztban, de: quiche-t, sajtokat, törökös kajákat, krumplisalit, másféle salit... sokminden volt :-)

Dora írta...

Bori,nekem a korozott elkepzelhetetlen juhturo nelkul:) Na az meg Londonban nincs:(((

Bori írta...

hát igen: nagyváros, ezerféle dolog van, pont ez nincs... nem is tudom, hogy tudsz ott élni ;-)) Ezért kell időről időre hazamenni...

DocAbe77 írta...

Elfogódottság nélkül jelenthetem, hogy a Bori által készített süti és körözött volt a legfinomabb a rendezvényen! Ették a németek mint a rozsda!:D

Névtelen írta...

Nagyon gusztusosan néz ki a snidling-díszítéssel. Egyetértek Dórával: juhtúróval az igazi, én jó sok pirospaprikával csinálom. Örülök, hogy ötlettel "hozzájárulhattam" a sikerhez.
Teó

Bori írta...

Én köszi még egyszer! Jaj-jaj, ez a fránya juhtúró ;-) Szerintem legközelebbi hazakirándulásunk alkalmával majd hozok, legfeljebb lefagyasztom, és beosztom. Vagy nincs mese, állattenyésztő leszek :-D Na jó, elmegyek aludni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...